Ο διάλογος Έλενας Ακρίτα και Γιώργου Καρελιά για έναν τίτλο της «Εφ.Συν.»

Ο διάλογος Έλενας Ακρίτα και Γιώργου Καρελιά για έναν τίτλο της «Εφ.Συν.»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα πράγματα έχουν αγριέψει.

27 Σεπτεμβρίου 2023

Εμείς πάντως είμαστε με τον Γιώργο Καρελιά, συμφωνούμε μαζί του σε δημοσιογραφικό επίπεδο και θεωρούμε υπερβολική την αντίδραση της Έλενας. Το λέμε ευθύς εξαρχής. Άλλωστε η Ακρίτα κάνει λάθος όταν λέει ότι πρόκειται για «κλασικό κόλπο για κλικ» μια και ο επίμαχος τίτλος δεν ήταν σε κείμενο στο site αλλά στην έντυπη έκδοση. Από πότε παίρνουν κλικ και οι σελίδες σε μία εφημερίδα;

Όλα ξεκίνησαν όταν η Έλενα Ακρίτα ανέβασε στο facebook τη φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω, γράφοντας: «Να χαίρεστε τον τίτλο σας και εις ανώτερα, συνάδελφοι». Μπήκαν πολλοί από κάτω να επιτεθούν στην εφημερίδα, συμβαίνουν αυτά άλλωστε στο facebook, τα χολερικά και άσχετα με την πραγματικότητα σχόλια είναι πάρα πολλά. Στην Έλενα απάντησε ο -επίσης- πολύπειρος Γιώργος Καρελιάς και ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος περί δημοσιογραφίας:

Γιώργος Καρελιάς: Μια χαρά είναι το κείμενο και δεν βλέπω ποιο είναι το «αμάρτημά» του. Και, εν πάση περιπτώσει, όσοι διαφωνούν τι προτείνουν; Να λογοκρίνονται όσα δεν τους αρέσουν;

Έλενα Ακρίτα: Άλλο γράφω σε άλλο απαντάς. Ποιος μίλησε για το κείμενο; Για τον τίτλο μίλησα. Και τα περί λογοκρισίας όχι σε μένα, τα έχω νιώσει στο πετσί μου.

Γιώργος Καρελιάς: Απαντώ στην ουσία. Ο τίτλος προκύπτει από το κείμενο, δεν είναι ουρανοκατέβατος. Και όποιος τα συνδυάσει και τα δύο εύκολα θα διαπιστώσει ότι δεν προκύπτει κανένα δημοσιογραφικό αμάρτημα. Όσο για τη λογοκρισία, βλέπω τι αποπνέει το πλήθος των(φανατικών, υβριστικών κτλ) σχολίων, αριστερών,υποτίθεται, ανθρώπων. Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς που βρίζουν την εφημερίδα, χρησιμοποιώντας αριστερόμετρο, είναι καταφανές ότι δεν την διαβάζουν.

Έλενα Ακρίτα: Ο τίτλος ΔΕΝ προκύπτει από το κείμενο και ναι είναι ουρανοκατέβατος. Εντελώς όμως. Το άρθρο είναι σοβαρό χωρίς ίχνος χιούμορ και ο τίτλος τρολαρει στο άσχετο. Κλασικό κόλπο για κλικ. Δεν θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε 40 χρόνια γραφιάδες.

Γιώργος Καρελιάς: Το κείμενο γράφει (αντιγράφω): " Μόνο μη φτάσουμε από την «υπέρκομψη Μαρέβα» στον «υπέρκομψο Τάιλερ». Τι άλλο χρειάζεται για να καταλάβουμε ότι ο τίτλος ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ από το κείμενο; Και ναι, εγώ 45 χρόνια γραφιάς, ξέρω και σήμερα αυτά που ήξερα, τους αυτονόητους κανόνες γραφής, ανάγνωσης και κατανόησης. Και δεν τους αλλάζω όταν ένα κείμενο ή ένας τίτλος δεν μου αρέσει ή με θυμώνει.