Ραδιόφωνα καναλιών: Μια «μόδα» που εκλείπει

Ραδιόφωνα καναλιών: Μια «μόδα» που εκλείπει
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όταν αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας είχαν παρουσία και στα FM.

29 Σεπτεμβρίου 2023

Από τη Δευτέρα ο Alpha 98.9 θα αποτελέσει παρελθόν για δεύτερη φορά από τα ερτζιανά, παραδίδοντας τη συχνότητά του σε ένα νέο εγχείρημα του ομίλου Βαρδινογιάννη, το Talk Radio. Έτσι, ο ΣΚΑΪ θα γίνει το μόνο κανάλι εθνικής εμβέλειας που θα λειτουργεί και ραδιοφωνικό σταθμό. Μια «μόδα» των 80s και 90s που σιγά σιγά εκλείπει από τα FM. Καλύτερα, θα λέγαμε. Το ραδιόφωνο θέλει τα δικά του brand names, δεν θέλει brands ούτε καναλιών, ούτε εφημερίδων. Τα περισσότερα εγχειρήματα του είδους απέτυχαν. 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε τα ραδιόφωνα που λειτούργησαν κατά το παρελθόν, και ήταν «αδελφά» με πανελλαδικά κανάλια:

902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM

Ο σταθμός του ΚΚΕ ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιανουάριο του 1989, όταν η περίφημη «άνοιξη» της ελεύθερης ραδιοφωνίας ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Λίγα χρόνια αργότερα, μετά και την επιτυχία που σημείωσε στα FM, «γεννήθηκε» και ο 902 TV. Ο ραδιοτηλεοπτικός 902 λειτούργησε για κάτι παραπάνω από 20 χρόνια, πριν πουληθεί «πακέτο» στον Φίλιππο Βρυώνη. Η συχνότητα των 90.1 έγινε αρχικά E-Radio, και από το 2014 φιλοξενεί τα Παραπολιτικά FM.

-------------------------

ALPHA 98.9

Ένα ραδιόφωνο που έχει περάσει από «40 κύματα», με διαδοχικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα ανήμερα του μεγάλου σεισμού της Πάρνηθας, τον Σεπτέμβριο του 1999, ως Alpha News, διαδεχόμενος τον Cool FM στους 98.7. Δύο μήνες αργότερα ξεκίνησε και η τηλεόραση του Alpha. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο ραδιοσταθμός μετονομάστηκε σε σκέτο Alpha 98.9, και σε πρώτη φάση σταμάτησε τη λειτουργία του το 2009, παραχωρώντας τη συχνότητά του στο (πρώτο) Θέμα FM και το Ράδιο 9. Επανήλθε στα ερτζιανά στις αρχές του 2012 και θα σταματήσει ξανά φέτος, την Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

-------------------------

ΑΝΤ1 97.2

Ο σταθμός που «γέννησε» τον όμιλο Antenna, και ήταν ένας από τους πρώτους ιδιωτικούς που λειτούργησαν νόμιμα στη χώρα. Ξεκίνησε να εκπέμπει τον Μάιο του 1988, ενώ 1,5 χρόνο αργότερα, την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1989, λανσαρίστηκε και η τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο ΑΝΤ1 97.1/102.9, που μετά την αναδιανομή των συχνοτήτων μετακινήθηκε στους 97.2, έμεινε στον αέρα μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012, οπότε και στη συχνότητα βγήκε ο Easy με ξένη μουσική.

-------------------------

NEW CHANNEL FM 100

Ένα βραχύβιο εγχείρημα που ελάχιστοι ακροατές θυμούνται. Λειτούργησε για μικρό χρονικό διάστημα γύρω στις αρχές της δεκαετίας του '90 ως το αδερφό ραδιόφωνο του New Channel, όταν άνηκε στον Σωτήρη Κούβελα. Στη συχνότητά του, το 1991, τον διαδέχτηκε ο Μελωδία.

-------------------------

SEVEN X 98.7

Σε αντίθεση με την πλειονότητα των ραδιοφώνων του είδους, ο σταθμός του Seven X εστίαζε στην ψυχαγωγία, και όχι στην ενημέρωση. Ξεκίνησε επισήμως τον Οκτώβριο του 1989, και δύο μήνες μετά ακολούθησε και η τηλεόραση. Το 1992 άλλαξε όνομα και έγινε Cool FM, παραμένοντας όμως υπό την «ομπρέλα» του καναλιού μέχρι το 1999, οπότε και πουλήθηκε στον Στάθη Τσοτσορό για να γίνει Alpha News.

-------------------------

SEVEN RADIO 88.3

Το δεύτερο -και λιγότερο γνωστό- ραδιοφωνικό εγχείρημα του Seven. Λίγους μήνες μετά την πώληση του Cool FM, τον Απρίλιο του 2000, η ιδιοκτησία του καναλιού θέτει σε λειτουργία το Seven Radio 88.3, στην θέση του Αιγαίο FM. Η λειτουργία του σταθμού διεκόπη βίαια έναν χρόνο αργότερα, με την «ραδιοσφαγή» του 2001.