Ο Αθήνα 9.84 επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη

Ο Αθήνα 9.84 επί δημαρχίας Κώστα Μπακογιάννη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ριζικά ανανεωμένος αλλά χαμηλά στις ακροαματικότητες.

16 Οκτωβρίου 2023

Μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές -αν όχι η μεγαλύτερη- των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών ήταν η νίκη στον δεύτερο γύρο του Χάρη Δούκα έναντι του μέχρι πρότινος δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Μια εξέλιξη που, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει και το δημοτικό ραδιόφωνο της πόλης, τον Αθήνα 9.84. Τι έγινε όμως στο σταθμό επί διοικήσεως Μπακογιάννη;

Την τελευταία τετραετία δρομολογήθηκαν ριζικές αλλαγές στον Αθήνα 9.84, σε όλα τα επίπεδα. Μια από τις πρώτες κινήσεις της απερχόμενης, πια, δημοτικής αρχής ήταν η αλλαγή του image του σταθμού με νέο site, νέα σήματα και νέο λογότυπο. Επιπλέον, έγινε μια μεγάλη επένδυση στον εκσυγχρονισμό του τεχνικού εξοπλισμού του «9.84», τόσο εντός όσο και εκτός στούντιο, και ο σταθμός έγινε πιο εξωστρεφής με ειδικές εκπομπές και εκδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας, συναυλίες, παραστάσεις, ραδιομαραθώνιους και άλλα.

Οι πιο σημαντικές αλλαγές, όμως, έγιναν στο πρόγραμμα του δημοτικού ραδιοσταθμού. Και πιστώνεται στον Μπακογιάννη η επιλογή της νέας διεύθυνσης, επιτέλους μη κομματικής. Χρέη διευθύντριας του Αθήνα 9.84 ανέλαβε η έμπειρη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η οποία άλλαξε το ύφος του περιορίζοντας την ενημέρωση ώστε να δώσει περισσότερο χώρο στην ψυχαγωγία. Οι αλλαγές αυτές συνοδεύτηκαν από αρκετά νέα πρόσωπα στη συχνότητα όπως ο Μιχάλης Λεάνης, η Σαπφώ Ματσιώρη, ο Χρήστος Παπαμιχάλης, ο Οδυσσέας Ιωάννου κ.ά., αλλά και αποχωρήσεις όπως του Νίκου Κανελλόπουλου έπειτα από 33 χρόνια, του Νεκτάριου Νώτη, του Άρη Τόλιου, της Νόνης Καραγιάννη κ.ά. Η θητεία της Μυτιληναίου κρίνεται επιτυχημένη. 

Τέλος, ο Αθήνα 9.84 επέστρεψε μετά από σχεδόν μια δεκαετία στις μετρήσεις ακροαματικότητας, ενώ αυξήθηκε και η επιχορήγηση του ραδιοφώνου από τον Δήμο Αθηναίων, η οποία σύμφωνα με το σχέδιο προϋπολογισμού της Δ.Ε.Ρ.Α. για το 2024, που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια ευρώ.

Από την άλλη, όμως, όλες αυτές οι κινήσεις της δημοτικής αρχής του Κώστα Μπακογιάννη δεν μεταφράζονται σε νούμερα στις ακροαματικότητες. Στις τελευταίες μετρήσεις της MRB και της Global Link από 13/06 έως 04/09/2023, ο Αθήνα 9.84 βρέθηκε στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 40 σταθμούς, σημειώνοντας ένα 0,5% επί του πληθυσμού, ενώ και στις πιο πρόσφατες τάσεις ακροαματικότητας έως 08/10/2023 είναι προτελευταίος με 0,9% επί των ακροατών.