«Νύχτα στάσου» με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χρήστο Νικολόπουλο

«Νύχτα στάσου» με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Χρήστο Νικολόπουλο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στην πρώτη τους εκπομπή βασικός καλεσμένος είναι ο Γιώργος Νταλάρας

17 Οκτωβρίου 2023

Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στις 21:00, στην ΕΡΤ1

Στην πρεμιέρα της, η νέα μουσική εκπομπή «Νύχτα Στάσου» κάνει αφιέρωμα στα τραγούδια του '40, όσα ηχογραφήθηκαν λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος κι εκείνα που, αν και κυκλοφόρησαν σε δίσκο αργότερα, γεννήθηκαν στην Κατοχή και στον Εμφύλιο.

Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Χρήστος Νικολόπουλος μοιράζονται ιστορίες τραγουδιών της εποχής και υποδέχονται τον Γιώργο Νταλάρα, ο οποίος ερμηνεύει «Ρεμπέτικα της Κατοχής», μεταξύ αυτών και το τραγούδι-σύμβολο της Ελλάδας των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων και του Εμφυλίου «Κάνε λιγάκι υπομονή».

Η Λίνα Νικολακοπούλου συνομιλεί με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, ο οποίος μεταφέρει τις αναμνήσεις του από την κατεχόμενη Αθήνα, όπου το θέατρο «ανθούσε», οι λογοτέχνες εξέδιδαν τα έργα τους και τα μουσικά στέκια λειτουργούσαν παρά την αυστηρή λογοκρισία, την ανέχεια και τον φόβο.

Ο Γιάννης Διονυσίου και η Ασπασία Στρατηγού τραγουδούν τα λαϊκά: «Ό,τι κι αν πω, δεν σε ξεχνώ», «Ο πασατέμπος», «Τρελή που θέλεις να με στεφανώσεις», «Της γερακίνας γιος», «Δώδεκα η ώρα», «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», ενώ η ηθοποιός Νάντια Κοντογεώργη ερμηνεύει «Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά». Την απόλυτη επιτυχία της Σοφίας Βέμπο στην επιθεώρηση «Πολεμική Αθήνα», τον Νοέμβριο του 1940, στο θέατρο «Μοντιάλ» της οδού Πανεπιστημίου.

Ο ιστορικός ερευνητής της εκπομπής Κώστας Μπαλαχούτης μάς μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, όπου ο Βασίλης Τσιτσάνης ανοίγει το κουτούκι «Ουζερί Τσιτσάνη» και από το 1942 έως το 1946 γράφει μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του. «Η Κατοχή είναι η καρδιά του λαϊκού τραγουδιού», έλεγε.

Στην παρέα της εκπομπής, η Έμιλυ Κολιανδρή, ο Αποστόλης Τότσικας, ο Τάσος Γιαννόπουλος και ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σωτήρης Χατζάκης.

Παρουσίαση: Μελίνα Ασλανίδου, Χρήστος Νικολόπουλος
Σύμβουλος εκπομπής: Λίνα Νικολακοπούλου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κώστας Μπαλαχούτης
Σκηνοθεσία: Χρήστος Φασόης
Αρχισυνταξία: Μαρία Βλαχοπούλου