Folkradio, νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο για την παραδοσιακή μουσική

Folkradio, νέο διαδικτυακό ραδιόφωνο για την παραδοσιακή μουσική
Ακολουθήστε μας στο Google news

Και site

25 Οκτωβρίου 2023

Την τελευταία δεκαετία πολλά web radio έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Παρόλο που η τάση αυτή μας έδωσε πολλά καλά ραδιόφωνα έχει υποχωρήσει, κατά καιρούς παρουσιάζονται νέα αξιόλογα διαδικτυακά ραδιόφωνα που εκμεταλλεύονται την εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου, συνδέονται με άλλες εφαρμογές κλπ. Ένα από αυτά που αξίζει να προσέξουμε είναι το ολοκαίνουργιο Folkradio με ξεκάθαρη στόχευση στο παραδοσιακό ρεπερτόριο. Το FolkRadio.gr δεν περιορίζεται μόνο στο θέμα ραδιόφωνο, αλλά επεκτείνεται ως ένα site με αποκλειστικές ηχογραφήσεις, ντοκιμαντέρ, ειδικά αφιερώματα, ντοκουμέντα και παρουσιάσεις νέων ηχογραφήσεων.

Εμπνευστής του ο Σωτήρης Μπέκας, ένας έμπειρος μουσικός δημοσιογράφος που καλύπτει επί χρόνια την Παραδοσιακή Μουσική από διάφορα έντυπα και διαδικτυακά περιοδικά (Musicheaven, Δίφωνο, Musicpaper κλπ) μέσα από τη στήλη του «Παραδούναι και λαβείν».

Από τη δίγλωσση σελίδα του μας δίνει το στίγμα του:

Το folkradio.gr ξεκινά το ταξίδι του να εξερευνήσει, να βρει και να αναδείξει τις “γέφυρες” της ελληνικής λαϊκής μουσικής με το παρελθόν και το παρόν της, με το περιβάλλον της δημιουργίας της, αλλά και με τον διαρκώς επεκτεινόμενο χώρο της αποδοχής της ακόμα και μακριά από τις “ρίζες” της. Το folkradio.gr επιθυμεί να επικοινωνήσει αυτήν την ομορφιά και την αισθητική αξία της ελληνικής δημοτικής μουσικής, μέσα από μια επιλογή ρεπερτορίου που θα αντιπροσωπεύει τη μελωδική και μουσική της ποικιλία στην Ελλάδα, την ιστορική της αξία, και τους πιο σημαντικούς δημιουργούς και ερμηνευτές της, παρουσιάζοντας τους πιο εξέχοντες και ενδιαφέροντες από αυτούς. Θα αφηγηθεί ιστορίες μέσα από τα πιο όμορφα τραγούδια της, θα παρουσιάσει τα πιο αντιπροσωπευτικά όργανα που την ερμηνεύουν και θα την επικοινωνήσει εξίσου σε ανθρώπους που την έχουν ανακαλύψει ή βρίσκονται στη διαδικασία να την ανακαλύψουν, αλλά που δεν μιλούν ελληνικά και παρόλα αυτά ενδιαφέρονται πολύ γι’ αυτήν και τη μουσική της ιστορία.
Γι’ αυτό θα επικεντρωθούμε σε μια αλληλεπίδραση και παρουσίαση που είναι δυναμική, απλή, αλλά πολύ ουσιαστική, παρέχοντας τις πιο βασικές πληροφορίες που κάποιος χρειάζεται για να οικειοποιηθεί αυτή την μουσική και να αρχίσει να την ακούει σε ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει ακριβώς αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει. Το πνεύμα και τη μουσική εμπειρία που αποκαλύπτει μια υπέροχη αφήγηση. Την ποίηση της ελληνικής δημοτικής μουσικής.
 

Η ομάδα του folkradio.gr είναι οι:

Σωτήρης Μπέκας: Διευθυντής Σύνταξης

Σοφία Λαμπροπούλου: Αρχισυντάκτρια, Επιμελήτρια Μουσικής, Μουσικός, Συνθέτης
Ουρανία Λαμπροπούλου: Επιστημονική Σύμβουλος, Μουσικολόγος, Επιμελήτρια Μουσικής, Μουσικός
Ilker Ülsezer: Μουσικός Επιμελητής, Μουσικός, Συνθέτης
Κωνσταντία Δούκα: Συντάκτης, Ερευνήτρια 
Αργύρης Νάκος: Artwork και Graphic Designer
interTEN: Σχεδιασμός Ιστοσελίδας και Σχεδιασμός Software