H ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή του Orson Welles, «O πόλεμος των κόσμων», στο Τρίτο Πρόγραμμα

H  ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή του Orson Welles, «O πόλεμος των κόσμων», στο Τρίτο Πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τότε που βγήκε η Αμερική στους δρόμους επειδή έρχονταν οι εξωγήινοι...

31 Οκτωβρίου 2023

Αφιέρωμα στον Orson Welles παρουσιάζει η εκπομπή «Intercity» με τον Θάνο Φουργιώτη, στο Τρίτο Πρόγραμμα. Αυτή την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, στις 11 το βράδυ (και σε επανάληψη την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, στις 21:00), ετοίμασε ένα αφιέρωμα στην ιστορική ραδιοφωνική εκπομπή του Όρσον Γουέλς «O πόλεμος των κόσμων» που στις 30 Οκτωβρίου 1938 κατάφερε να πείσει τους Αμερικανούς ότι οι Αρειανοί είχαν εισβάλει στη Γη.

Σε μια εποχή στην οποία το ραδιόφωνο κυριαρχούσε στις ζωές των απλών ανθρώπων (αποτελώντας τη βασική πηγή πληροφόρησης και διασκέδασης), μια καλοστημένη προσαρμογή του βιβλίου του H.G. WELLS «The War of the Worlds» για το ραδιόφωνο από τον νεαρό Όρσον Γουέλς και τους συνεργάτες του της θεατρικής ομάδας Mercury Theater, στάθηκε αρκετή για να ανατρέψει τις ισορροπίες μιας ήσυχης ζωής. Με ηχητικά εφέ τρεμάμενες φωνές, αυτόπτες μάρτυρες, ανταποκρίσεις και μπόλικη φαντασία, κάνει την Αμερική να πιστέψει (έστω και για λίγες ώρες) ότι στο Νιου Τζέρσεϊ όντως έχουν αποβιβαστεί εξωγήινοι και η ανθρωπότητα ζει τις τελευταίες της στιγμές…

Ακούγονται επιλεγμένα αποσπάσματα από τον ραδιοφωνικό «Πόλεμο των κόσμων» του 1938, γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής (αλλά και τις προεκτάσεις του σε όσα ζούμε σήμερα) και φυσικά στoν Όρσον Γουέλς που με τη μεγαλοφυΐα του πλούτισε τον παγκόσμιο κινηματογράφο με ταινίες-αριστουργήματα.