Μια χαρά νόμιμα λειτουργεί ο 105.5 Στο Κόκκινο

Μια χαρά νόμιμα λειτουργεί ο 105.5 Στο Κόκκινο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με διαφορετικό καθεστώς, σε μερικά σημεία, από εκείνο των υπολοίπων ιδιωτικών ραδιοφώνων.

02 Νοεμβρίου 2023

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία (και) για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από την αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα και την τοποθέτηση νέων επικεφαλής σε αυτά. Σε ό,τι αφορά το ραδιόφωνο, τον 105.5 Στο Κόκκινο, ήδη ανέλαβε χρέη διευθυντή ο Αδάμ Γιαννίκος.

Έγραψε λοιπόν χθες η εφημερίδα Μανιφέστο τα εξήςΙδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στον τρόπο λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο». Ο σταθμός λειτουργούσε με de jure άδεια (βάσει του άρθρου 50 του Ν. 3801/2009) ως σταθμός πολιτικού κόμματος. Ωστόσο, η διάταξη αυτή καταργήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ (!) με την παρ. 1(δ) του άρθρου τέταρτου του Ν. 4506/2017. Με την κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης οι κομματικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί έχασαν το «προνόμιο» που είχαν να θεωρούνται εκ του νόμου ότι λειτουργούν νομίμως και υπήχθησαν στο ίδιο καθεστώς που ισχύει για όλους τους ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς. Με άλλα λόγια, τα κομματικά ραδιόφωνα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη δεν έχουν άδεια έως την προκήρυξη των ραδιοφωνικών αδειών, όπου είναι αμφίβολο εάν οι συγκεκριμένοι σταθμοί θα λάβουν μέρος στη διαδικασία αδειοδότησης

Τι γίνεται, όμως, με το καθεστώς λειτουργίας του;

Ο 105.5 Στο Κόκκινο λειτουργεί με προσωρινή Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας από το ΕΣΡ, που χορηγήθηκε στην Left Media Α.Ε., μαζί με πολλά ραδιόφωνα της περιφέρειας αλλά και της Αθήνας όπως η Πειραϊκή Εκκλησία 91.2, το Mad Radio 106.2, o Happy 104, o Real 97.8, το My Radio 104.6 και το ΑΡΤ FM 90.6. Οι βεβαιώσεις αυτές σημειώνεται ότι έχουν προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι την έκδοση των νέων ραδιοφωνικών αδειών, όποτε κι αν αυτή γίνει. Στην ουσία είναι κανονικές άδειες. 

Υπάρχει, όμως, μια λεπτομέρεια που διαχωρίζει τις περιπτώσεις του 105.5 Στο Κόκκινο και του ΑΡΤ FM 90.6. Για να εκπέμψουν νόμιμα, και οι δύο σταθμοί έχουν κάνει χρήση διαφορετικής διάταξης από ότι τα άλλα ιδιωτικά ραδιόφωνα. Συγκεκριμένα, του άρθρου 50 του νόμου 3801/2009, που θεσπίστηκε επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή και ανέφερε ότι:

«Ραδιοφωνικοί σταθμοί που ανήκουν, καθ' οιονδήποτε νόμιμο τρόπο, σε πολιτικό κόμμα που εκπροσωπείται στη Βουλή, οι οποίοι λειτουργούσαν κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του ν. 3592/2007 (σ.σ. νόμος Ρουσσόπουλου) και πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 8 του ίδιου νόμου, έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού κατά τους όρους του ανωτέρω νόμου και θεωρείται ότι λειτουργούν νομίμως, στη γεωγραφική περιοχή που εκπέμπουν, ως την έκδοση της σχετικής άδειας, εφόσον υποβάλλουν κατά το νόμο υποψηφιότητα στη διαγωνιστική διαδικασία».

Η παραπάνω διάταξη καταργήθηκε το 2017 από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, έστω και αν ο 105.5 Στο Κόκκινο και το ΑΡΤ FM 90.6 αναφέρονται ακόμα ως «σταθμοί πολιτικών κομμάτων» από το ΕΣΡ. Η κατάργηση της διάταξης δεν ακύρωσε τα κομματικά ραδιόφωνα, απλώς έβαλε stop στην έκδοση νέων, ανάλογων, αδειών. Εκτοτε τα δύο αυτά ραδιόφωνα λειτουργούν 100% νόμιμα και περιμένουν τη μελλοντική αδειοδότηση. Η οποία δεν προβλέπεται να έρθει ποτέ με αυτή την κυβέρνηση. Εδώ σταμάτησαν την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών που βρισκόταν σε εξέλιξη, σιγά μην ξεκινήσουν και των ραδιοφώνων...