Βαριά πρόστιμα στο ΑΡΤ για όσα έλεγε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για το Άουσβιτς

Βαριά πρόστιμα στο ΑΡΤ για όσα έλεγε ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για το Άουσβιτς
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης ενός βιβλίου του για το Ολοκαύτωμα, στην εκπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη.

27 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη «καμπάνα» συνολικού ύψους 100 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΡ στο ΑΡΤ, για αντισημιτική ρητορική από τον Κωνσταντίνο Πλεύρη μέσα από τη συχνότητά του. Συγκεκριμένα, το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο επέβαλλε στο κανάλι δύο πρόστιμα ύψους 50 χιλιάδων ευρώ έκαστο. Ένα για «δυσμενείς διακρίσεις στη βάση εθνικότητας και θρησκεύματος» και ένα για «παραβίαση της νομικής υποχρέωσης περί ποιοτικής στάθμης προγράμματος».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΣΡ, το επίμαχο πρόγραμμα ήταν η εκπομπή «Εν Κατακλείδι» της 02/05/2019, με παρουσιαστή τον ιδιοκτήτη του ΑΡΤ και πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη. Καλεσμένος της εκπομπής ήταν ο Κωνσταντίνος Πλεύρης για να παρουσιάσει ένα βιβλίο για το Άουσβιτς. Κατά τη διάρκεια της εκπομπής, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος-συγγραφέας «εντέχνως αλλά σαφώς» αμφισβήτησε το Ολοκαύτωμα, εμφανίζοντας τους κρατούμενους ως «ως διάγοντες σχεδόν σε ζηλευτή πολυτέλεια» μέσα στα κολαστήρια, ενώ άφησε υπαινιγμούς ότι οι Εβραίοι από την πλευρά τους θεωρούσαν τους άλλους ανθρώπους «ζώα» και «κτήνη».

Από την πλευρά του το κανάλι υποστήριξε στην ακρόασή του ότι «προέβαλε, με επιφύλαξη, τη διαφορετική άποψη του κ. Πλεύρη σχετικά με τα εν λόγω ιστορικά γεγονότα, επισημαίνοντας τη διάστασή της με την επίσημη ιστορία», ότι «με σαφήνεια ο παρουσιαστής της εκπομπής διαχώρισε τη θέση του και κάλεσε σε δημόσιο διάλογο σχετικά με το θέμα» και ότι «δεν παρουσιάστηκαν «γεγονότα». Παρουσιάστηκε το βιβλίο του εν λόγω συγγραφέως, ο οποίος έκανε αναγωγή σε προγενέστερες ιστορικές πηγές, χωρίς να υιοθετηθούν οι ιστορικές του απόψεις».

Επιπλέον, το ΕΣΡ παρουσίασε στην σχετική του απόφαση δύο καρτέλες που μετέδωσε το ΑΡΤ κατά τη διάρκεια της επίμαχης εκπομπής. Μια στην οποία καλούσε τους τηλεθεατές να ψηφίσουν για τη διεξαγωγή δημόσιας συζήτησης μεταξύ του Κωνσταντίνου Πλεύρη και τους εκπροσώπους του Ισραηλιτικού Συμβουλίου για το Ολοκαύτωμα, μέσω γραμμών υψηλής χρέωσης, και άλλη μια στην οποία το κανάλι πρόσφερε έναντι αντιτίμου τρία βιβλία του δικηγόρου και συγγραφέα για τον αντισημιτισμό, το Άουσβιτς και τον Χίτλερ.