Ελληνικός 93.2: Από την αφάνεια στην εδραίωση και την πώλησή του

Ελληνικός 93.2: Από την αφάνεια στην εδραίωση και την πώλησή του
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η διαδρομή του δημοφιλούς μουσικού ραδιοσταθμού στα FM, από το ξεκίνημά του μέχρι και σήμερα.

28 Νοεμβρίου 2023

Ένα από τα μεγαλύτερα ραδιοφωνικά νέα της χρονιάς, που τελειώνει σε έναν μήνα, είναι η συμφωνία μεταξύ του Real Group και του Politis Group για την πώληση του Ελληνικού 93.2, από τον πρώτο στον δεύτερο όμιλο. Του μουσικού σταθμού που στήθηκε από το μηδέν πριν 8 χρόνια, κάτω από δύσκολες συνθήκες, και έχει καταφέρει να εδραιωθεί στα FM της Αθήνας. Η μετάβαση θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου

Από το ξεκίνημα της προηγούμενης δεκαετίας τον ραδιοσταθμό, ως Happy Radio αρχικά και ως Orange (για δεύτερη φορά) στη συνέχεια, διαχειριζόταν ουσιαστικά η εταιρεία GB Times, η οποία μέσα από τους 93.2 προωθούσε την κινέζικη μουσική και κουλτούρα. Η απήχησή του ήταν ελάχιστη, με το ραδιοφωνικό κοινό να μην «έλκεται» καθόλου από την ανάμειξη των διεθνών επιτυχιών με τα κινεζικά τραγούδια. Όλα αυτά έγιναν σε μια περίοδο όπου ο όμιλος στον οποίο άνηκε η συχνότητα, ο όμιλος Κουρή, περνούσε σοβαρή κρίση στον απόηχο του «λουκέτου» στο Alter και άλλων ΜΜΕ του, όπως η Αυριανή και ο Φίλαθλος.

Όλα άλλαξαν στις αρχές Ιουνίου του 2015, έναν μήνα πριν το Δημοψήφισμα του ίδιου έτους. Μετά τη λήξη της συνεργασίας του με την GB Times, ο ιδιοκτήτης της συχνότητας Ανδρέας Κουρής σύναψε νέα, αυτή τη φορά με τον όμιλο που ελέγχει μαζί με τον Νίκο Χατζηνικολάου, το Real Group. Ο σταθμός εγκατέλειψε το διεθνές ρεπερτόριο έπειτα από 14 χρόνια, και έκανε στροφή στο αμιγώς ελληνικό. Ο «93.2», όπως λεγόταν στις πρώτες μέρες του, έπαιζε κατά βάση λαϊκά τραγούδια χωρίς, ακόμα, εκπομπές. Το νέο όνομα του σταθμού είχε ήδη αποφασιστεί, θα λεγόταν Ελληνικός 93.2.

Μια εξέλιξη-ορόσημο στην ιστορία του σταθμού ήταν ο ερχομός του Νίκου Νικολακόπουλου, ενός από τα πιο έμπειρα στελέχη στον χώρο του ελληνικού ραδιοφώνου. Τον Σεπτέμβριο του 2015 αποχώρησε από τον όμιλο ΣΚΑΪ, έχοντας αναδιαμορφώσει τον Μελωδία 99.2, και ανέλαβε τη διεύθυνση του 93.2 αλλάζοντας σταδιακά το ρεπερτόριό του, από το λαϊκό στο πιο «έντεχνο» μαζί με επιλεγμένα mainstream τραγούδια. Η αλλαγή αυτή ανέβασε την ακροαματικότητα του, σε σημείο να κοντράρει από νωρίς ακόμα και «έντεχνα» ραδιόφωνα όπως ο Μέντα 88.

Το επίσημο λανσάρισμα του Ελληνικού 93.2 έγινε τον Ιανουάριο του 2016, με το όνομα και το λογότυπό του στον αέρα. Πλήρες πρόγραμμα όμως, με παραγωγούς, έβγαλε αρκετό καιρό αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2017. Στο μεσοδιάστημα αποχώρησε από τη συχνότητα ο Νίκος Νικολακόπουλος, και έδωσε την θέση του στον Γιάννη Βασιλόπουλο, ένα «παιδί» του Real Group και του ομίλου Κουρή. Έκτοτε ο Ελληνικός 93.2 πρόσθεσε κι άλλες εκπομπές στο πρόγραμμά του, τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ενώ για ένα διάστημα παραγωγός του σταθμού ήταν και ο Νίκος Χατζηνικολάου.

Σε επίπεδο ακροαματικότητας ο Ελληνικός 93.2 έχει εδώ και καιρό σταθεροποιηθεί σε μέσους όρους γύρω στο 5-6%, και στο Top 20 ανάμεσα στο σύνολο των σταθμών της Αθήνας. Μέχρι πρόσφατα, μάλιστα, ήταν ένας εκ των διεκδικητών της τρίτης θέσης στον ανταγωνισμό των «έντεχνων», πίσω μόνο από το ισχυρό «δίπολο» των Μελωδία 99.2 και Δίεση 101.3. Την Πρωτοχρονιά του 2023 ο Ελληνικός βγήκε και στα FM της Θεσσαλονίκης, στους 107.1, παίρνοντας την θέση του τοπικού Real FM.

Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ελληνικού 93.2 άνοιξε αυτόν τον Νοέμβριο, με την πώλησή του στο Politis Group, έναν όμιλο που έχει στην κατοχή του άλλα τρία ραδιόφωνα. Τον Sfera 102.2, τον Music 89.2 και τον Pride 98.6. Την διεύθυνση του σταθμού, με το νέο του ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα αναλάβει η πολύπειρη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διαδεχόμενη τον Γιάννη Βασιλόπουλο.