Ποδόσφαιρο και λογοτεχνία στην ΕΡΑ Σπορ

Ποδόσφαιρο και λογοτεχνία στην ΕΡΑ Σπορ
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Στα Γήπεδα της Ιστορίας»

01 Δεκεμβρίου 2023

Το ποδόσφαιρο είναι πολλά περισσότερο από ένα άθλημα και πολλοί επιστήμονες το προσεγγίζουν ως κοινωνικό φαινόμενο. Στην ελληνική και ξένη λογοτεχνία υπάρχουν αρκετά έργα στα οποία πρωταγωνιστεί το ποδόσφαιρο. Άλλοτε οι ήρωες ονειρεύονται να γίνουν σπουδαίο μπαλαδόροι, όπως εκείνοι από τη Βραζιλία, την Αργεντινή ή το Μεξικό, άλλοτε οι ήρωες αναπολούν την παιδική τους ηλικία που είναι αναμφισβήτητα δεμένη με το ποδόσφαιρο στις αλάνες.

Στο όγδοο επεισόδιο της ραδιοφωνικής σειράς «Στα Γήπεδα της Ιστορίας», ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Θωμάς Σίδερης εστιάζει τον φακό του σε τρία κείμενα της ελληνικής λογοτεχνίας (Η φανέλα με το νούμερο 9 του Μένη Κουμανταρέα, Η τρίπλα των ονείρων του Δημήτρη Μίγγα, Η εσχάτη των ποινών του Νίκου Χουλιαρά) και σε ένα ποίημα του Ιταλού ποιητή Ουμπέρτο Σάμπα με τίτλο «Τοπική Ομάδα».

Ο Δαμιανός Καράντζας συναντά τον Μίμη Αρούκατο και τον Μπίλυ Σερέτη, όλοι τους ποδοσφαιριστές που ξεπηδούν από τις χάρτινες σελίδες των βιβλίων, που τα όνειρά τους ματώνουν στην ίδια κοφτερή καθημερινότητα.

ΚΥΡΙΑΚΗ, 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023, 13:00-14:00

- Ο πίνακας που συνοδεύει το άρθρο είναι του Παναγιώτη Τέτση.