Η ζωή με μια αγωγή

Η ζωή με μια αγωγή
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πιάνεις το ρεπορτάζ. Για κάποιον ισχυρό. Είσαι προσεκτικός.

21 Δεκεμβρίου 2023

 

Του Θοδωρή Χονδρόγιαννου (Reporters United)

Όχι τόσο για τους νομικούς κινδύνους. Όσο γιατί ξέρεις ότι αυτή τη δουλειά μπορείς να την κάνεις καλά μόνο όσο διατηρείς την έγνοια μην αδικήσεις κανέναν.
Επικοινωνείς μαζί του. Προ της δημοσίευσης. Τον ρωτάς καλόπιστα για τα γεγονότα. Ιερό right of reply.
Ξαναδιαβάζεις το κείμενο. Τεκμηριώνεις. Τσεκάρεις τον εαυτό σου. Που βασίζεις κάθε αράδα. Και, παρότι όλο και κάποιος θα σε συμβουλέψει να μη δημοσιεύσεις -«γιατί ό,τι κι αν γράψεις, το πράγμα θα μπλέξει»-, παραδίδεις.
Η χαρά της δημοσίευσης. Αυτή που σε κρατάει στη δουλειά απ’ την πρώτη μέρα.

Πρώτα, το εξώδικο. Είσαι ευγενικός με τον δικαστικό επιμελητή. Έχεις ένα κάποιο άγχος. Όχι τόσο για τους νομικούς κινδύνους. Όσο γιατί εκεί το πρόσωπο του ρεπορτάζ έχει για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση την ευκαιρία να σου πει: «έκανες λάθος». Κι αν έχεις κάνει, ζητάς συγγνώμη. Όχι τόσο για τους νομικούς κινδύνους. Όσο γιατί αυτή τη δουλειά μπορείς να την κάνεις καλά μόνο όσο διατηρείς τη γενναιότητα να ζητάς συγγνώμη. Όσο νιώθεις ότι δεν μπορείς να κοιμηθείς εφόσον δεν έχεις αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος ενός ανθρώπου.

Διαβάζεις το εξώδικο. Καταλαβαίνεις ότι δεν έκανες λάθος. Το δημοσιεύεις. Περιμένεις.

Ξανά δικαστικός επιμελητής. Αυτή τη φορά, αγωγή. Κάποιο υπέρογκο ποσό. Συνήθως εξαψήφιο, μπορεί και παραπάνω. Για λίγους μήνες, το ξεχνάς. Μέχρι να πλησιάσει η εκδίκαση.

Τότε η ζωή σου αλλάζει.
Διαβάζεις την αγωγή. Διαβάζεις για την αγωγή. Γράφεις για την αγωγή. Συλλέγεις έγγραφα, τεκμήρια για την αγωγή. Μιλάς με δικηγόρους, συναντάς ανθρώπους. Για την αγωγή.
Διαβάζεις λιγότερο για σένα. Λιγότερη ιστορία, λογοτεχνία, ρεπορτάζ. Γράφεις λιγότερο τα δικά σου. Βλέπεις λιγότερες πηγές. Βλέπεις λιγότερο την οικογένειά σου. Γιατί, κατά κανόνα, θ’ ασχοληθείς με την αγωγή στον ελεύθερό σου χρόνο, να σώσεις ό,τι σώζεται απ’ τη δουλειά.
Ακυρώνεις σχέδια. Τα μεταθέτεις στο μέλλον. Ζητάς συγγνώμη απ’ τους ανθρώπους σου, που δεν κατάφερες ν’ ανταποκριθείς όπως έπρεπε.

Η δοκιμασία έχει και τα καλά της. Ξαναδιαβάζεις τα γραφτά σου. Ανανεώνεις την πίστη στη δουλειά σου. Νιώθεις χαρά και τιμή απ’ τους ανθρώπους που σου στάθηκαν. Θυμάσαι το μείζον: ότι έκανες το σωστό, ότι θα το κάνεις και στο μέλλον. Ότι έγραψες, δεν το άφησες να περάσει έτσι, για να γλιτώσεις την ταλαιπωρία.

Έτσι περνούν οι τελευταίες μέρες. Έτσι θα περάσουν κι οι επόμενες.

Στις 25 Ιανουαρίου 2024 εκδικάζεται σε πρώτο βαθμό η αγωγή του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη κατά της έρευνάς μας σε Reporters United & Εφημερίδα των Συντακτών για την υπόθεση των υποκλοπών. Προχωράμε με πίστη στην αξιοπιστία και την αλήθεια της έρευνάς μας.

(από το facebook)