Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 τιμά την Τζένη Βάνου

Το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7 τιμά την Τζένη Βάνου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στη ζωή της και την σπουδαία καριέρα της στο τραγούδι.

07 Φεβρουαρίου 2024

«Φόρο τιμής» στην Τζένη Βάνου από το Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7, την ερχόμενη Παρασκευή και για 12 ώρες, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Με αφορμή τα 85 χρόνια από την γέννησή της (10 Φεβρουαρίου) και τα 10 από τον θάνατό της (5 Φεβρουαρίου), το «έντεχνο» ραδιόφωνο της ΕΡΑ και οι παραγωγοί του έχουν ετοιμάσει ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σπουδαία ερμηνεύτρια, παίζοντας διαχρονικές επιτυχίες της αλλά και 12 τραγούδια που δεν έχουν δισκογραφηθεί ποτέ, από το Αρχείο της ΕΡΤ. Επίσης, θα ακουστούν και αφηγήσεις δικών της ανθρώπων για τη ζωή της. Την έρευνα και την επιμέλεια του αρχειακού υλικού έχει αναλάβει ο Σιδερής Πρίντεζης.

Αναλυτικά οι αφιερωματικές εκπομπές του Δεύτερου 103.7 για την Τζένη Βάνου:

10.00-12.00 Άντρη Βασιλειάδου
«Δώδεκα ανέκδοτα τραγούδια με την Τζένη Βάνου»
Πρόκειται για ηχογραφήσεις της δεκαετίας του '60, που ακούμε αποκλειστικά στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103.7. Μεταξύ των τραγουδιών υπάρχουν εκείνα που δισκογραφήθηκαν και «σφραγίστηκαν» από τη φωνή της Τζένης Βάνου, αλλά και άλλα που γνωρίσαμε με άλλες φωνές, όπως το «Μινόρε της Αυγής», η «Συννεφιασμένη Κυριακή», «Το φεγγάρι είναι κόκκινο», «Μην τον ρωτάς τον ουρανό».

12.00-13.30 Μιχάλης Γελασάκης
«Η Βάνου αυτοβιογραφείται»
Αποσπάσματα από συνεντεύξεις της Τζένης Βάνου, όπου μιλάει για τα πρώτα χρόνια, τον καθοριστικό ρόλο του Μίμη Πλέσσα στην καριέρα της, τη συμβολή του Χρήστου Κολοκοτρώνη, τις ταινίες, τη σχέση με τον πατέρα της, την επαφή με τους Έλληνες της Αμερικής, τις μεγάλες επιτυχίες αλλά και τις δυσκολίες που βίωσε.

13.30-14.00 Αρχείο της ΕΡΑ
Θα μεταδοθεί αυτούσια μια ημίωρη εκπομπή της Ορχήστρας Ελαφράς Μουσικής του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 27 Οκτωβρίου του 1966, όπου τραγουδά η Τζένη Βάνου και διευθύνει ο Μίμης Πλέσσας.

14.00-15.00 Βάνα Δαφέρμου
Καλεσμένη της εκπομπής η κόρη της Τζένης Βάνου, Αθηνά Ρηγοπούλου, σε μια τρυφερή συνέντευξη για τη μητέρα της.

15.00-16.00 Αρχείο της ΕΡΑ
Από τη σειρά εκπομπών «Τα τραγούδια της ζωής μου... εκ βαθέων», που παρουσίασε ο Μίμης Πλέσσας στο Δεύτερο Πρόγραμμα, το 2011, μεταδίδεται η εκπομπή που ήταν αφιερωμένη στη συνεργασία του με την Τζένη Βάνου.

16.00-17.00 Σιδερής Πρίντεζης
Στην εκπομπή «Το κλειδί του sol», ο Σιδερής Πρίντεζης επιλέγει κάποιες από τις πρώτες -γνωστές και λιγότερο γνωστές- ηχογραφήσεις της Τζένης Βάνου, στις 45 στροφές.

19.30-20.00 Αρχείο της ΕΡΑ
Θα ακούσουμε μια εκπομπή, που μεταδόθηκε για πρώτη φορά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1965, στην οποία τραγουδούν η Τζένη Βάνου και ο Γιάννης Βογιατζής, ενώ την ορχήστρα διευθύνει και πάλι ο Μίμης Πλέσσας.

21.00-22.00 Γιώργος Τσάμπρας
«Σε βλέπω στο ποτήρι μου», η Τζένη Βάνου και ο μαγικός κόσμος του μπουζουκιού. Η αλήθεια είναι ότι παρότι η Τζένη Βάνου ποτέ δεν υπήρξε λαϊκή τραγουδίστρια, με τον κόσμο του μπουζουκιού είχε σχέσεις σχεδόν από την αρχή της καριέρας της. Υπάρχουν ηχογραφήσεις που τη συνοδεύουν ο Κώστας Παπαδόπουλος, ο Λάκης Καρνέζης, ο Στέλιος Μακρυδάκης κ.ά. Η Τζένη Βάνου δούλεψε και με τον Μανώλη Χιώτη, στη «Σπηλιά του Παρασκευά». Στα μέσα της δεκαετίας του '60, έγραψε με τον Μίμη Πλέσσα και τον Στέλιο Ζαφειρίου στο μπουζούκι, ένα δίσκο όπου τραγούδησε -με τον δικό της πάντα τρόπο- Τσιτσάνη, Μητσάκη, μέχρι και το «Δυο πόρτες έχει η ζωή» του Στέλιου Καζαντζίδη. Και από το 1973, και για 25 χρόνια, έκανε 16 μεγάλους δίσκους, όπου είχαν κεντρική θέση και το μπουζούκι και κάποιοι λαϊκοί συνθέτες, καθώς και το ζεϊμπέκικο και λαϊκά σουξέ εποχής.