Μία εκπομπή για την ιστορία των βραχέων κυμάτων στα ραδιόφωνα από τον Θωμά Σίδερη

Μία εκπομπή για την ιστορία των βραχέων κυμάτων στα ραδιόφωνα από τον Θωμά Σίδερη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου.

11 Φεβρουαρίου 2024

Η ραδιοφωνική σειρά «Έλα απόψε στου Θωμά», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ραδιοφώνου, την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου, παρουσιάζει ένα δίωρο επεισόδιο αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στο ραδιόφωνο και στις εκπομπές των βραχέων κυμάτων, από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 μέχρι και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Στο πρώτο μέρος, οι ακροατές μεταφέρονται σε μία εργατική και προσφυγική γειτονιά, σε μία "συνοικία-το όνειρο". Με αφορμή ένα κείμενο του δημιουργού της σειράς, Θωμά Σίδερη, που μεγάλωσε σε μια τέτοια γειτονιά, παρακολουθούμε τους καημούς και των όνειρα των φτωχών ανθρώπων, καθώς προσπαθούν να επιβιώσουν, στριμωγμένοι στα λαϊκά προάστια, κυνηγημένοι τις περισσότερες φορές λόγω πολιτικών φρονημάτων, κυνηγώντας οι ίδιοι μέρα τη μέρα το μεροκάματο. Μοναδική τους διέξοδος ένα ραδιοφωνάκι, μόνιμα συντονισμένο στα βραχέα.

Στο δεύτερο μέρος, οι ακροατές θα ακούσουν την ιστορία ενός αγοριού που μεγαλώνει στην ελληνική επαρχία τη δεκαετία του 1950 με μοναδική συντροφιά του έναν ραδιοφωνικό δέκτη. Η ζωή του θα ταυτιστεί με τις ραδιοφωνικές εκπομπές και η προσωπική ιστορία του θα αποκτήσει στοιχεία από τη ραδιοφωνική ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς προσπαθεί να γιατρέψει τις πληγές της από τον Εμφύλιο και τη μετανάστευση. Ένα απάνθισμα των ραδιοφωνικών μεταδόσεων σταθμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, από τις απαρχές της δεκαετίας του 1950 έως και τις αρχές του 1980. Μία ραδιοφωνική ιστορία 30 χρόνων, που αποτελεί ταυτόχρονα και την ιστορία της Ελλάδας από τα πρώτα μετεμφυλιακά χρόνια μέχρι τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Σε πρώτη μετάδοση από την ΕΡΑ ΣΠΟΡ την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024, 00:00-02:00 και σε επανάληψη από τη Φωνή της Ελλάδας, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου, 06:00-08:00

Πηγή φωτογραφίας: Ελληνικό και Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο