Για ένα φανάρι ο Γιάννης

Για ένα φανάρι ο Γιάννης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το νέο βιβλίο του Γιάννη Παντελάκη είναι συγκινητικό...

20 Φεβρουαρίου 2024

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Το νέο του βιβλίο που λέγεται «Για ένα φανάρι» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θεμέλιο. Ο Γιάννης περιγράφει την ιστορία ενός τύπου που έφτασε ένα βήμα πριν από το θάνατο αλλά, ενώ είχε χαθεί κάθε ελπίδα, επανήλθε στη ζωή κανονικά. Έναν τύπο που έκανε μία εγχείριση ρουτίνας αλλά, μάλλον από ιατρικό λάθος, κάτι πήγε στραβά και παρ' ολίγο να πεθάνει. Έφτασε ένα βήμα πριν από το θάνατο.

 

Ο Γιάννης Παντελάκης λοιπόν μας περιγράφει γλαφυρά πως μπορεί κάποιος να... πεθάνει και μετά να ξεκινήσει, κυριολεκτικά όμως, μία... δεύτερη ζωή. Πρέπει να είναι φοβερή αίσθηση να επανέρχεσαι στη ζωή, να καταλαβαίνεις τη σημασία των μικρών πραγμάτων, των ανθρώπων γύρω σου, να χαίρεσαι ακόμα και τα πιο ασήμαντα. Αν και η καθημερινότητα δεν είναι διόλου ασήμαντο πράγμα, το αντίθετο μάλιστα.

 

Ο ήρωας του Παντελάκη ήταν εντελώς ανήμπορος στο νοσοκομείο και είδε, από το παράθυρο, κάποιους εργάτες να πηγαίνουν απλώς στη δουλειά τους το πρωί. Οικοδόμους αν θυμάμαι καλά. Εκεί ένιωσε ότι τελικά αποτελεί υπέρτατη ευτυχία να είσαι καλά στην υγεία σου και να πηγαίνεις απλά στη δουλειά σου πολύ πρωί!

Είμαι πολύ χαρούμενος που ο Γιάννης έγραψε αυτό το βιβλίο. Πάρα πολύ.