Ολοήμερο αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη από το Δεύτερο Πρόγραμμα

Ολοήμερο αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη από το Δεύτερο Πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Λίγο ἀκόμα, νὰ σηκωθοῦμε λίγο ψηλότερα»

29 Φεβρουαρίου 2024

 

Σήμερα, Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, το Δεύτερο Πρόγραμμα παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη. 

 

09:00-10:00 Από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ένα ωριαίο αφιέρωμα του Γιώργου Παπαστεφάνου στον Γιώργο Σεφέρη.

 

11:30-12:00 Ημίωρη ζωντανή ηχογράφηση από το θέατρο «Τζένη Καρέζη», από το Αρχείο της Ραδιοφωνίας με την Αλίκη Καγιαλόγλου να τραγουδά μελοποιημένη ποίηση του Γιώργου Σεφέρη σε μουσική Δήμου Μούτση, Ηλία Ανδριόπουλου, Μίκη Θεοδωράκη και τον Κώστα Γρηγορέα να τη συνοδεύει στην κιθάρα.

 

12:00-14:00 Ο Μιχάλης Γελασάκης παρουσιάζει ένα αφιέρωμα με αφορμή και την συμπλήρωση 60 χρόνων από την απονομή του Νόμπελ στον κορυφαίο Έλληνα ποιητή. Ακούγονται αποσπάσματα από την ομιλία του, από δηλώσεις του, από ρεπορτάζ της εποχής και από μια σπάνια ηχογράφηση στο σπίτι του, τη βραδιά της απονομής.

 

15:00-17:00 Ένα δίωρο αφιέρωμα που ετοίμασαν για το Δεύτερο η Σύσση Καπλάνη και ο Θοδωρής Γκόνης. Θα ακουστούν σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση αποσπάσματα από το αφιέρωμα του 59ου Φεστιβάλ Φιλίππων, το 2016. Θα μεταδοθούν αποσπάσματα της αλληλογραφίας του Γιώργου Σεφέρη και της Μαρώς Σεφέρη, «Ματζουράνα μου, Γιώργη μου», που διαβάζουν οι ηθοποιοί: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης και Ελευθερία Μπενοβία καθώς και αποσπάσματα μια ετεροχρονισμένης «συνέντευξης» που πήρε η Μαρία Χούκλη από τον Γιώργο Σεφέρη. Επίσης: Ο Μάνος Χατζιδάκις αναφέρεται στον Γιώργο Σεφέρη. Ο Δημήτρης Καταλειφός και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος διαβάζουν Γιώργο Σεφέρη.

 

17:00-18:00 Ο Κώστας Φασουλάς έχει σχεδιάσει ένα ραδιοφωνικό πορτρέτο του ποιητή, μέσα από σχόλια, μελέτες και αναφορές που συνοδεύουν την πολυσήμαντη πορεία του».

 

20:00-21:00 Μια ματιά στην πλευρά του διπλωμάτη Γιώργου Σεφέρη που συνδέεται με μεγάλα ιστορικά γεγονότα του 20ου αιώνα μέσα από τις καταγραφές του ποιητή στο προσωπικό του ημερολόγιο αλλά και τα δύο πολιτικά του χειρόγραφα του Σεπτεμβρίου του ‘41 και του Οκτωβρίου του ’68. Με την Ελενα Διάκου.

 

21:00-22:15 Σε πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση μια δοκιμαστική ηχογράφηση του έργου «Ημερολόγιο Καταστρώματος ‘Γ» σε μελοποίηση του Γιώργου Ανδρέου, που παραχώρησε ο συνθέτης από το προσωπικό αρχείο του στο Δεύτερο Πρόγραμμα. Για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Φιλίππων του 2016 ο Γιώργος Ανδρέου ανθολογεί και μελοποιεί "κομμάτια κι αποσπάσματα" από τα ποιήματα της συλλογής «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΚΑΤΑΣΤΡΩΜΑΤΟΣ Γ’», με ερμηνεύτρια την Κορίνα Λεγάκη. Το αποτέλεσμα είναι ένα έργο για συμφωνική ορχήστρα ορχήστρα και δύο ερμηνευτές: 1) Μια γυναίκα (η «ψυχή» του ποιητή) 2) Ένας άνδρας (η «συνείδηση» του ποιητή)

 

22:15-23:45 Ένα 90λεπτο αφιέρωμα του αείμνηστου Νίκου Αϊβαλή στον Γιώργο Σεφέρη που παρουσίασε το 2008 στην εκπομπή του «Απ' την ψυχή ως την ψυχή» για το Τρίτο Πρόγραμμα.