Πάσχα με τα προγράμματα της ΕΡΑ

Πάσχα με τα προγράμματα της ΕΡΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ειδικές εκπομπές, αφιερώματα, ζωντανές μεταδόσεις και πολλή μουσική.

02 Μαΐου 2024

ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 105.8

Το Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ μάς συντροφεύει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024 θα μεταδοθεί σε απευθείας σύνδεση η Ακολουθία της Αναστάσεως και την Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024, ο Γιάννης Ευθυμίου με τα «Λαϊκά μονοπάτια» του, θα κρατήσει παρέα στους ακροατές για τέσσερις ώρες, από τις 11 το πρωί.

-------------------------

ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7

Μεγάλο Σάββατο 4, Κυριακή 5 & Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024

13.00 Δήμητρα Κόχιλα
Η παραγωγός, ζωντανά από το στούντιο του Δεύτερου, επιλέγει τα πιο δροσερά, τα πιο χαρούμενα και τα πιο γιορτινά τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης κι ένα δίωρο πανηγύρι ξεδιπλώνεται γύρω από «το Δέντρο της Μουσικής».

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

18.00 «Πασχαλινή Ιστορία»
Η «Πασχαλινή Ιστορία» του συγγραφέα Παντελή Καλιότσου αφηγείται το δράμα του κυρ Διονυσάκη, ενός άκακου και φιλόζωου οικογενειάρχη, ο οποίος -λίγες μέρες πριν από την Ανάσταση- κερδίζει σε κλήρωση ένα αρνάκι προορισμένο να σφαχτεί και να σουβλιστεί την Κυριακή του Πάσχα. Στο ραδιόφωνο ακούστηκε για πρώτη φορά στις 6 Απριλίου του 1988, με τη φωνή του ηθοποιού, σκηνοθέτη και σεναριογράφου Κώστα Σιμενού.

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

08.00 «Σήμερα Χριστός Ανέστη»
Ένα αυθεντικό παραδοσιακό πασχαλιάτικο γλέντι με τραγούδια απ’ όλη την Ελλάδα, όπως τα διάλεξε -με το μπρίο και τη σοφία της- η Δόμνα Σαμίου. Η εκπομπή μεταδόθηκε για πρώτη φορά από το Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 18 Απριλίου του 1982.

23.00 «Εξοχική Λαμπρή»
Το υπέροχο πασχαλινό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μεταγραμμένο στη Δημοτική από τον Στράτη Μυριβήλη και διαβασμένο από την ηθοποιό Άννα Βενέτη, όπως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την Ελληνική Ραδιοφωνία στις 10 Απριλίου του 1977.

Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024

08.00 «Η Δόμνα Σαμίου στο Δεύτερο Πρόγραμμα»
Ένα ακόμα μουσικό ταξίδι με τη Δόμνα Σαμίου στο τιμόνι. Αυτή τη φορά, η σπουδαία ερευνήτρια κι ερμηνεύτρια της μουσικής μας παράδοσης, ζήτησε από τους αγαπημένους της οργανοπαίκτες και τραγουδιστές να ηχογραφήσουν όσα τραγούδια ξέρει ο καθένας τους γύρω από το Πάσχα.

Την έρευνα και επιμέλεια των αρχειακών εκπομπών ανέλαβαν ο Σιδερής Πρίντεζης και ο Αντώνης Τζαβάρας.

-------------------------

ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

07.00 Γιώργος Ντόβολος
Η εκπομπή «Εγνατία οδός» παρουσιάζει την πρώτη εκπομπή του δίπτυχου αφιερώματος με Θέμα «Από τα Πάθη στην Ανάσταση» ανασύροντας από το πλούσιο Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας το εμβληματικό έργο του Μιχάλη Αδάμη «Βυζαντινά Πάθη» όπως εκτελέστηκε στην Κατερίνη της Πιερίας το 1987.

08.00 Θεόδωρος Λούστας
Η εκπομπή «Στη μαγεία του πρωινού» και του κύκλου «Οι μεγάλοι αρχιμουσικοί», στο πρώτο μέρος του αφιερώματος στον μαέστρο Mario Rossi, παρουσιάζει μια από τις παλαιότερες ερμηνείες του Stabat Mater του Giovanni Battista Pergolesi, με την Teresa Stich-Randall, την Elisabeth Höngen, τη χορωδία γυναικών της Μουσικής Ακαδημίας και την Ορχήστρα της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, σε ηχογράφηση του 1955.

14.30 Ραλλού Βογιατζή
Η εκπομπή «Μουσική μικρού μήκους-Μινιατούρες» παρουσιάζει τον εκκλησιαστικό ύμνο του 15ου αιώνα «Ο Christus surrexit, ο Χριστός αναστήθηκε...».

15.00 Νίκος Κανελλόπουλος
Η εκπομπή «Κλασικά και... άλλα» παρουσιάζει έργα των Cherubini, Corbetta, Molino, Romero, Prokofiev. Στο πρόγραμμα και ο «Γερο-Δήμος» από τον «Μάρκο Μπότσαρη» του Καρρέρ, με τον Γιώργο Παππά. Η εκπομπή ολοκληρώνεται με Johann Strauss II και το βαλς «Από τα δάση της Βιέννης».

16.00 Τίτος Γουβέλης
Η εκπομπή «Μαθήματα Πιάνου» ο παρουσιάζει δύο αριστουργήματα της μπαρόκ μουσικής, την Partita αρ.3 του Johann Sebastian Bach και τη Σουίτα σε λα του Jean-Phillipe Rameau.

18.30 Μαρία Χατζάρα
Στο πλαίσιο του αφιερώματος στο «Λόγιο Θεοδωράκη» παρουσιάζει αποσπάσματα από την Τρίτη Συμφωνία. Θα ακουστεί το τρίτο μέρος του έργου, βασισμένο στην ποιητική σύνθεση του Διονυσίου Σολωμού «Η Τρελή Μάνα», στις βυζαντινές μελωδίες της Μεγάλης Παρασκευής και σε έναν στίχο από την Πόλη του Κ. Καβάφη.

21.00 Γιάννης Φίλιας
Η εκπομπή «Opera Omnia» παρουσιάζει την όπερα του Bohuslav Martinu «The Greek Passion», έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται».

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

07.00 Γιώργος Ντόβολος
Η εκπομπή «Εγνατία Οδός» και στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος «Από Τα Πάθη στην Ανάσταση» παρουσιάζει Αναστάσιμους Ύμνους.

15.00 Νίκος Κανελλόπουλος
Ειδικά για τη μεγαλύτερη γιορτή της Άνοιξης και το «Χριστός Ανέστη», η εκπομπή «Κλασικά και... άλλα» αλλάζει ύφος και... ξεχνά τα «Κλασικά», επιλέγοντας μονάχα τα «άλλα»: Tico Tico, In the mood, Hello Dolly, Siboney, Mas que nada, Cumparsita και άλλα πολλά.

16.00 Τίτος Γουβέλης
Η εκπομπή «Μαθήματα Πιάνου» παρουσιάζει αποσπάσματα από τέσσερα κοντσέρτα για πιάνο των Johann Sebastian Bach, Johann Nepomuk Hummel, Robert Schumann και Edvard Grieg.

18.00 Μενέλαος Καραμαγγιώλης
Η εκπομπή «Που πάει η μουσική όταν δεν την ακούμε πια» μας εισάγει σε μία αιρετική και διαφορετική λειτουργία της αγάπης -από εκείνες που γίνονται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα-, ψάχνοντας να εντοπίσει όσα δε λέγονται στις εκκλησίες κι όσα μπορεί να σημαίνει και να σηματοδοτεί ταυτόχρονα η αγάπη.

-------------------------

ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101.8

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

17.00 Θωμάς Σίδερης
«ΕΠΙ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟ ΕΚΟΥΣΙΟΝ» - «Την Άνοιξη αν δεν την βρεις»
Με αφορμή τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη, «την άνοιξη αν δεν την βρεις, τη φτιάχνεις», ο Θωμάς Σίδερης ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και αναζητά έθιμα, παραδόσεις και λατρευτικές εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη Μικρή και Μεγάλη Ανάσταση. Παράλληλα, ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, μέσα από την ανυπέρβλητη ύφανσή του, γλυκαίνει τις ψυχές των αδημονούντων για τις μικρές και μεγάλες «αναστάσεις» της ζωής τους.

Μετά την Ανάσταση ο Θωμάς Σίδερης επιμελήθηκε και παρουσιάζει ένα αναστάσιμο γλέντι.

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

06.00 Μαρία Κουτσιμπύρη
Πάσχα με «Τα ξωτικά της παράδοσης» και τα έθιμα της ημέρας.

08.00 «Ήθη και τα έθιμα» της ημέρας από τις Αλησμόνητες Πατρίδες.

12.00 Μουσικό πρόγραμμα με τον Βαγγέλη Κονιτόπουλο.

15.00 Θωμάς Σίδερης
«Πάσχα στο χωριό με την ΕΡΑ ΣΠΟΡ».
Ένα δίωρο πασχαλινό γλέντι με τραγούδια και σκοπούς της Ελλάδας.

-------------------------

KOSMOS 93.6

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

10.00 Γιώτα Κοτσέτα
Από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και τα Κατά Ματθαίον Πάθη μέχρι τους Ισλανδούς Sigur Ross και από τις γεμάτες κατάνυξη μουσικές της Μέσης Ανατολής μέχρι τις διαδρομές στις ερήμους της Αφρικής. Όλα χωρούν σ' αυτό το πρωινό δίωρο του Μεγάλου Σαββάτου, με την Γιώτα Κοτσέτα, όπου το Θείο Πάθος οδηγείται στον αέρα του Kosmos από την ποίηση του Κώστα Βάρναλη, του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του Στρατή Πασχάλη αλλά και τα πασχαλινά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

20.00 Θάλεια Καραμολέγκου
Τι μπορεί να συνδέει την Βιρτζίνια Γουλφ με τον Ian McCulloch, τους Rolling Stones με τον Donald Trump, τους Kinks με την σουφραζέτα Σίλβια Πάνχερστ, την Adele με τον Νίκο Γούναρη και τον Χριστόφορο Κολόμβο με τον David Bowie; Η Θάλεια Καραμολέγκου ταξιδεύει στον «Ωκεανό του Ήχου» με πρόσωπα που τα συνδέει το εισιτήριο για την ίδια ραδιοφωνική πλεύση. Και, ακόμη, ξεφυλλίζει βιβλία που αξίζει να πάρεις μαζί σου στις πασχαλινές ή τις καλοκαιρινές διακοπές.

-------------------------

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου 2024

12.00 Θέμης Ροδαμίτης
Η συνθέτης και σολίστ πιάνου Γιούλα Γιαννάκη και ο ηθοποιός Κλέαρχος Παπαγεωργίου μιλούν για τον έρωτα, την φιλία, την αφοσίωση και την ελπίδα στην εκπομπή «Η Δική μας Πόλη».

13.00 Μαριλένα Κατσίμη
Η Μιράντα Τερζόπουλου, λαογράφος, εθνολόγος και στενή συνεργάτιδα της αξέχαστης Δόμνας Σαμίου, μας ταξιδεύει μέσα από τα πασχαλιάτικα δημοτικά τραγούδια και μας εξηγεί τις αφηγήσεις και τα σύμβολα της κοινότητας από τη Σαρακοστή μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, στο πασχαλιάτικο αφιέρωμα της εκπομπής «Ιστορικοί Περίπατοι».

14.00 Ηρακλής Οικονόμου
Τραγούδια με αναφορές στην Ανάσταση - όχι μόνο στη θρησκευτική αλλά και στην ερωτική και κοινωνική της διάσταση, ακούμε στην αγγλόφωνη εκπομπή «Greek music express».

16.00 Μίνα Ράλλη
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιώμος, από την ενορία των Αγίων Πάντων στο Μόναχο της Γερμανίας, συνομιλεί με τη Μίνα Ράλλη, στην εκπομπή «Τα πρόσωπα της Εβδομάδας» για τον συμβολισμό των ημερών και τα έθιμα που τηρούν οι ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας.

17.00 Πέτρος Δίπλας / Δημήτρης Κοντογιάννης
Με Έλληνες από διάφορες γωνιές του κόσμου, θα συνομιλήσουν οι δύο παραγωγοί στην εκπομπή «Η Παγκόσμια φωνή μας».

18.00 Άννα Προκόβα
Μια μουσική περιπλάνηση εν αναμονή της Ανάστασης, με τραγούδια από όλο τον κόσμο που ταιριάζουν στην ιδιαίτερη διάθεση της ημέρας, θα κάνει η εκπομπή «Περιπλανώμενη και ευτυχισμένη».

21.00 Αντώνης Καραγιαννάκης
Οι Έλληνες ναυτικοί στέλνουν ευχές από τις θάλασσες του κόσμου και θυμούνται αλησμόνητες αναστάσιμες ημέρες στα πελάγη στην εκπομπή «Καλές θάλασσες».

03.00 Συναυλία
Οι «Χειμερινοί κολυμβητές» μας κρατούν συντροφιά με μια ξεχωριστή συναυλία τους από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Κυριακή του Πάσχα 5 Μαΐου 2024

09.00 Θανάσης Χούπης
Αναστάσιμες ευχές από την Κύπρο, την Κωνσταντινούπολη, τη Βόρεια Ήπειρο, την ανατολική Ουκρανία, τη Magna Grecia, τη Μ. Ανατολή και από άλλες γωνιές του πλανήτη περιλαμβάνει η εκπομπή «Έλληνες παντού».

13.00 Γιάννης Ψυχογιός
Ο Βασίλης Σδούκος και ο Θόδωρης Λίζος, ξεχωριστοί τραγουδοποιοί και οργανοπαίκτες, μας κρατούν συντροφιά.

14.00 Έλενα Φαληρέα
Ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια «ζωντανά» από το στούντιο της «Φωνής της Ελλάδας».

18.00 «Από τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη στη λύρα του Ξυλούρη»
Ένα πασχαλινό εορταστικό πρόγραμμα από το μουσικό σύνολο ΜΕΤΑΒΑΣΙΣ, του Μουσικού Σχολείου Αλίμου υπό την καθοδήγηση του μαέστρου και δασκάλου Κωνσταντίνου Ασημάκη. Μια συναυλία που παρουσιάστηκε ζωντανά από το στούντιο Β΄ της Ελληνικής Ραδιοφωνίας για τους ακροατές της «Φωνής της Ελλάδας» σε επιμέλεια του Θέμη Ροδαμίτη.

20.00 Αντώνης Καραγιαννάκης
Ο Γεράσιμος Ανδρέατος και η παρέα του έρχονται στη «Φωνή της Ελλάδας» με τραγούδια της θάλασσας.

22.00 Συναυλία
Ρεμπέτικα και αξέχαστα λαϊκά τραγούδια, σμυρναίικα και παραδοσιακά με τους Μαριώ και Γιώργο Τζώρτζη.

Δευτέρα του Πάσχα 6 Μαΐου 2024

08.00 Αντώνης Καραγιαννάκης
Συναντούμε τους Έλληνες ναυτικούς που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου σε ένα δίωρο πρόγραμμα στην εκπομπή «Καλές θάλασσες».

10.00 Θανάσης Χούπης / Νατάσα Βησσαρίωνος
Οι δύο παραγωγοί συναντούν Έλληνες της Διασποράς σε διάφορες γωνιές της γης.

14.00 Συναυλία
Το μουσικό σύνολο Μεταβάσις του Μουσικού Σχολείου Αλίμου είναι και τη Δευτέρα του Πάσχα μαζί μας σε ένα πλούσιο έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από το στούντιο Β' της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Υπό τη μουσική διεύθυνση του Κωνσταντίνου Ασημάκη σε επιμέλεια Θέμη Ροδαμίτη.

21.00 Συναυλία
Με τους Καλλιόπη Βέττα, Καίτη Κουλιά και Γιάννη Ιωάννου, από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

-------------------------

ERTECHO

Βρείτε στην ενότητα «Μη Χάσετε» του ERTecho εορταστικές εκπομπές και podcasts.