Η ΕΡΤ αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου

Η ΕΡΤ αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφιερώματα από το πλούσιο αρχείο της.

04 Μαΐου 2024

Μια από τις ηθοποιούς που λάτρεψε το κοινό τις τελευταίες δεκαετίες, η Άννα Παναγιωτοπούλου, «έφυγε» σήμερα από τη ζωή και η ΕΡΤ τιμά τη μνήμη της τόσο τηλεοπτικά όσο και διαδικτυακά. Αύριο Κυριακή του Πάσχα και την Δευτέρα του Πάσχα η ΕΡΤ2 τροποποιεί το πρόγραμμά της, προβάλλοντας τα δύο πρώτα επεισόδια από την κλασσική «Μαντάμ Σουσού», στην οποία πρωταγωνιστούσε η μεγάλη ηθοποιός, και εκπομπές της δημόσιας τηλεόρασης που ήταν αφιερωμένες σε εκείνη. Από την πλευρά του το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει στο ert.gr ολόκληρο το πρώτο επεισόδιο της «Μαντάμ Σουσούς».

Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών της ΕΡΤ2:

ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 05/05/2024

14.00 «ΜΑΝΤΑΜ ΣΟΥΣΟΥ»
Κωμική σειρά 26 επεισοδίων, διασκευή του έργου του Δημήτρη Ψαθά, παραγωγής 1986.
Σενάριο: Δημήτρης Ψαθάς
Σκηνοθεσία: Θανάσης Παπαγεωργίου

Επεισόδιο 1ο: «Ιχθυοπωλείον το Λούβρον»
Παρακολουθούμε σκηνές από την καθημερινή ζωή των κατοίκων στη γειτονιά της Μαντάμ Σουσού. Η Μαντάμ Σουσού αποφασίζει να ομορφύνει το ψαράδικο του άντρα της και παραγγέλνει στον Βρασίδα, έναν τοπικό ζωγράφο, μια ταμπέλα που να γράφει «Ιχθυοπωλείον το Λούβρον», για να δώσει στο φτωχικό μαγαζί γαλλικό αέρα. Στη συνέχεια, η Σουσού χαρίζει στην Πανωραία τα ψάρια που αγόρασε. Η Σουσού και ο Παναγιωτάκης ξυπνούν το βράδυ από την καντάδα που κάνουν ο Ζορζ, ο κουρέας της γειτονιάς και οι φίλοι του στην όμορφη γειτόνισσα Κατινίτσα και τους καταβρέχουν με νερό.

Επεισόδιο 2ο: «Ο Καραβαγγέλης ή Καραβάν»
Η Μαντάμ Σουσού αγοράζει έναν σκύλο, τον οποίο ονομάζει Καραβάν. Την ίδια στιγμή ο άντρας της, Παναγιωτάκης, αντιτίθεται σ’ αυτή την αγορά, ενώ όλη η γειτονιά διασκεδάζει εις βάρος της, καθώς ο σκύλος δεν είναι ράτσας, όπως ονειρευόταν, αλλά ένας «κοπρίτης» που της προμηθεύει ο κουρέας Ζορζ για να της κάνει πλάκα.

15.00 «ΤΟ ΣΗΡΙΑΛ ΤΩΝ ΣΗΡΙΑΛ»
«Mαντάμ Σουσού»
Το 33ο επεισόδιο της εκπομπής είναι αφιερωμένο στο ριμέικ του σήριαλ «Μαντάμ Σουσού», διασκευή του χιουμοριστικού αφηγήματος του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία του Θανάση Παπαγεωργίου και παραγωγή της Ελβίρας Ράλλη. Η «Μαντάμ Σουσού» είχε καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία τη δύσκολη τηλεοπτική χρονιά του 1986. Η Μαντάμ Σουσού μετακομίζει από τη φτωχογειτονιά του Βύθουλα στο Κολωνάκι, χωρίζει τον ιχθυοπώλη Παναγιωτάκη και μπλέκει στα δίχτυα του προικοθήρα Μηνά Κατακουζηνού. Η Άννα Παναγιωτοπούλου, που ερμηνεύει με εκπληκτικό τρόπο τη Σουσού και ο Θανάσης Παπαγεωργίου, ο ταλαίπωρος Παναγιωτάκης, μιλούν στην εκπομπή για τη συμμετοχή τους στο σήριαλ, για την αξία των κειμένων του Δημήτρη Ψαθά και για το ηθικό δίδαγμα της «Μαντάμ Σουσού». Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου προβάλλονται σκηνές από τη σειρά με πρωταγωνιστές την Άννα Παναγιωτοπούλου, τον Θανάση Παπαγεωργίου, τον Πάνο Χατζηκουτσέλη και τον Άγγελο Αντωνόπουλο.
Κείμενα-παρουσίαση: Ρένα Θεολογίδου
Έρευνα-συντονισμός: Ντέπυ Γκολεμά
Ρεπορτάζ: Ελεωνόρα Ορφανίδου, Βαγγέλης Βαγγελάτος
Σκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 06/05/2024

20.00 «ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ»
«Το τέλος της Ελεύθερης Σκηνής»
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο είναι καλεσμένοι σημαντικοί συντελεστές της «Ελεύθερης Σκηνής» ή «Ελεύθερου Θεάτρου»: οι ηθοποιοί Άννα Παναγιωτοπούλου και Σταμάτης Φασουλής, καθώς και ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος. Αρχικά, μιλούν για το τέλος της Ελεύθερης Σκηνής, συζητούν για την επιθεώρηση και σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά της Ελεύθερης Σκηνής. Συζητούν για την εισροή νέων ηθοποιών στην επιθεώρηση, αλλά και νεανικού κοινού. Αναφορά γίνεται, επίσης, στη νέα γλώσσα που εισήγαγε το Ελεύθερο Θέατρο, αλλά και στην πιο ρεαλιστική φύση του. Επίσης, επιχειρείται μια κριτική προσέγγιση της ελληνικής επιθεώρησης. Στη συνέχεια, αναφέρονται σε συγκεκριμένα περιστατικά από τη συνεργασία τους. Προβάλλονται πλάνα από παραστάσεις του Ελεύθερου Θεάτρου. Στο μουσικό μέρος εμφανίζονται καλλιτέχνες, κυρίως Αιγυπτιώτες Έλληνες, όπως η Πωλίνα, ο Δάκης, η Ζανέτ Καπούγια (από την Ουρουγουάη), ο Χάρης Χαλκίτης και η Κατερίνα Αδαμαντίδου.