200 χρόνια «9η Συμφωνία του Μπετόβεν» στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9

200 χρόνια «9η Συμφωνία του Μπετόβεν» στο Τρίτο Πρόγραμμα 90.9
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα πολυήμερο αφιέρωμα στο κλασσικό μουσικό έργο του κορυφαίου συνθέτη.

06 Μαΐου 2024

Προγράμματα για την συμπλήρωση 200 ετών από τη δημιουργία της 9ης Συμφωνίας του Μπετόβεν, θα βγάλει στον αέρα το Τρίτο 90.9 αύριο, την ερχόμενη Πέμπτη και την ερχόμενη Παρασκευή. Παραγωγοί του πολιτιστικού ραδιοφώνου της ΕΡΤ θα αναλύσουν τα πάντα γύρω από το κλασσικό μουσικό έργο, ενώ θα ακουστούν και συναυλίες, τις μεταδόσεις των οποίων επιμελήθηκε και παρουσιάζει η Αλεξάνδρα Γιαλίνη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του αφιερώματος:

ΤΡΙΤΗ 7 ΜΑΪΟΥ

10.00 Πάρις Μέξης / Γιώργος Κωνσταντίνου / Χρίστος Παπαγεωργίου
«Μια Συμφωνία για την ανθρωπότητα»
Σε μια 4ωρη εκπομπή-αφιέρωμα, οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος μαζί με εξέχοντες καλεσμένους παρουσιάζουν, φωτίζουν και αναλύουν τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από το μεγάλο έργο, την πορεία του συνθέτη μέχρι την ολοκλήρωση της σύνθεσης, το ιστορικό περιβάλλον της εποχής, τις πολιτικές αιχμές αλλά και την μεγάλη επιρροή που άσκησε στην ανθρώπινη σκέψη η 9η Συμφωνία.

21.10 Συναυλία
Απολαμβάνουμε την 9η Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν με την ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα αρχιμουσικό Karina Canellakis να διευθύνει τη Χορωδία και τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου και σολίστ τους: Siobhan Stagg - σοπράνο, Sophie Harmsen - μέτζο και σοπράνο, Andrew Staples - τενόρος και Michael Nagy - μπάσος.

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΜΑΪΟΥ

21.10 Συναυλία
Ακολουθούμε τα βήματα της περιπετειώδους διαδικασίας σύνθεσης της Ενάτης, της οποίας η ιδέα επανερχόταν διαρκώς στο νου του συνθέτη για πολλά χρόνια. Θα ακούσουμε την κοσμική καντάτα «Seufzer eines Ungeliebten und Gegenliebe» για φωνή και πιάνο και τη Χορωδιακή Φαντασία για πιάνο, χορωδία και ορχήστρα, σε ντο ελάσσονα έργο 80, έργα στα οποία εμφανίζεται η μελωδία που αποτελεί προάγγελο της «Ωδής στη Χαρά». Τέλος, το Κουαρτέτο εγχόρδων έργο 132, στο οποίο βρήκαν την θέση τους κάποιες μουσικές ιδέες που επεξεργαζόταν ο Μπετόβεν για την Ενάτη.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΜΑΪΟΥ

21.10 Συναυλία
Από το ιστορικό δημαρχείο του Wuppertal, η Ορχήστρα της Ακαδημίας της Βιέννης σε συνεργασία με τη Χορωδία της Ραδιοφωνίας της Δυτικής Γερμανίας (WDR), παρουσιάζουν για πρώτη φορά μαζί, τα τρία έργα της ιστορικής συναυλίας της 7ης Μαΐου του 1824: την Εισαγωγή «Ο Αγιασμός των Οικιών» έργο 124, αποσπάσματα από την Missa Solemnis έργο 123 και φυσικά την «Ενάτη» έργο 125. Σολίστ είναι οι: Chen Reiss - σοπράνο, Sara Fulgoni - άλτο, Michael Schade - τενόρος και Florian Boesch - μπάσος. Διευθύνει ο Martin Haselböck.