Εσείς θεωρείτε success story τα κανάλια της ΕΡΤ;

Εσείς θεωρείτε success story τα κανάλια της ΕΡΤ;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εξετάζοντας αν η ΕΡΤ των τελευταίων ετών είναι επιτυχημένη, ακτινογραφούμε διάφορους τομείς της.

17 Ιουνίου 2024

Για το ERTflix τα είπαμε προ ημερών, προκειμένου να κρίνετε δίκαια την αξία του, αναλογιστείτε αν θα πληρώνατε 8 ή 9 ευρώ τον μήνα για να είστε συνδρομητές. Αν ναι, αν θα τα πληρώνατε όντως, σημαίνει ότι για εσάς αξίζει και με το παραπάνω.

Ας δούμε όμως και τα κανάλια. Τέσσερα είναι συνολικά, η ΕΡΤ1, η ΕΡΤ2, η ΕΡΤ3 και το ERTNEWS. Ιδού τα νούμερα τηλεθέασης πριν δύο-τρεις εβδομάδες (όταν δεν υπήρχαν μπάσκετ, EURO κτλ)!

1) MEGA: 13,5%
2) ALPHA: 12,5%
3) ΑΝΤ1: 11,4%
4) ΣΚΑΪ: 10,2%
5) STAR: 9,8%
6) ΕΡΤ1: 5,6%
7) OPEN: 4,6%
8) ΜΑΚ TV: 2,9%
9) ΕΡΤ3: 2,1%
10) ΕΡΤ2: 1,2%

Την ΕΡΤ1 τη μετέτρεψαν σε γενικού περιεχομένου κανάλι, στα πρότυπα των ιδιωτικών. Με λιγότερη ενημέρωση, πολλά σίριαλ, τηλεπαιχνίδια, πιο ελαφριές εκπομπές (Σεργουλόπουλος κτλ) και άλλα αντίστοιχα προγράμματα. Τα αποτελέσματα είναι μέτρια.

Για την ΕΡΤ2 θα επαναλάβουμε αυτά που λέγαμε πριν από λίγους μήνες αφού πρώτα υπενθυμίζουμε ότι την έχουν μετατρέψει σε κανάλι αρχείου και επαναλήψεων. Η υποχώρηση της ΕΡΤ2 στους πίνακες τηλεθέασης τους τελευταίους μήνες είναι δεδομένη. Στις εβδομαδιαίες μετρήσεις έχει «καθηλωθεί» λίγο πάνω από το 1%, ενώ υπάρχουν ημέρες όπου σημειώνει ακόμα και 0,7% μέσο όρο. Όλα αυτά όμως στο σύνολο του κοινού, καθώς στο «δυναμικό κοινό» τα δεδομένα είναι χειρότερα. Σκεφτείτε ότι μέσα σε έναν χρόνο μόνο έχει χάσει τους μισούς της τηλεθεατές.

Εκτός από την ΕΡΤ2 όμως, υποβάθμισαν και την ΕΡΤ3, μεταφέροντας εκεί τα περισσότερα προγράμματα που είχε το δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης (εκπομπές, παιδικά, ντοκιμαντέρ, ταινίες κ.ά.). «Η νέα απόφαση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, σε συνέχεια πολλών ακόμη περιστατικών, τα οποία έχει καταγγείλει η ΕΣΗΕΜ-Θ, επιβεβαιώνει την σταθερή επιθυμία της να απαξιώσει τον ενημερωτικό χαρακτήρα της ΕΡΤ3, μετατρέποντας ουσιαστικά το κανάλι σε ανταποκριτικό γραφείο» ανέφερε σε μία από τις πολλές της ανακοινώσεις η ΕΣΗΕΜ-Θ. Αλλά και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3 εκφράζουν συχνά-πυκνά τις ανησυχίες τους: «Τα ψήγματα ενημερωτικού προγράμματος δεν αντιστρέφουν την εικόνα ενός καναλιού που οδηγείται σκόπιμα σε παρακμή, για να έρθουν σε δεύτερο χρόνο αυτοί που το οδηγούν στην παρακμή και ως σωτήρες να του δώσουν το φιλί της ζωής και να το “αναβαθμίσουν”, δια της συγχωνεύσεως με την ΕΡΤ2, σε πολιτιστικό ή ό,τι άλλο προκύψει».

Έφτιαξαν ωστόσο την ERTNEWS στην ΕΡΤ, ένα καινούργιο 24ωρο ειδησεογραφικό κανάλι. Στις επιτυχίες της η διοίκηση της ΕΡΤ προσθέτει και το ERTNEWS. Αν θεωρεί επιτυχία ότι απλώς και μόνο έφτιαξε ένα κανάλι, να της δώσουμε συγχαρητήρια. Αν όμως θεωρήσουμε επιτυχία για ένα ενημερωτικό κανάλι την παρεμβατικότητα, την τηλεθέαση, τις καλές εκπομπές κ.ο.κ. τότε το ERTNEWS βαθμολογείται κάτω από τη βάση. Ούτε καν το πρόγραμμα δεν μας έστελναν στην αρχή. Προφανώς επειδή το διαμόρφωναν στην πορεία. Επιπλέον, δεν συμμετέχει στις μετρήσεις της Nielsen ώστε να φανεί η δυναμική του.