Βρίσκεται ήδη στο YouTube και αξίζει να το δείτε.
14 Ιουλίου 2025
Του Δημήτρη Κανελλόπουλου
Το βίντεο ξεκίνησε να φτιάχνεται από τον Απρίλιο-Μάιο και το εξαιρετικό αποτέλεσμα παρουσιάστηκε πριν από λίγες ημέρες - 57 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα, η διάρκειά του. Μαζευτήκαμε περισσότεροι από 40 δημοσιογράφοι ώστε να απευθύνουμε προς τις αρχές 57 ερωτήματα για το έγκλημα στα Τέμπη, για όσα οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων και όσα ακολούθησαν μετά, με τη συγκάλυψη.
Επίσης 9 τραγουδιστές ερμήνευσαν, από ένα δίστιχο ο καθένας τους, το ανατριχιαστικό τραγούδι του Φοίβου Δεληβοριά για τα Τέμπη, ενώ ηθοποιοί απήγγειλαν αποσπάσματα από τις Ικέτιδες του Αισχύλου. Υπήρξε ένα θέμα με τη συμμετοχή της Γλυκερίας (η εγγραφή έγινε πριν από τις συναυλίες της στο Ισραήλ), αλλά τέλος πάντων, δεν δόθηκε συνέχεια. Το κουμάντο στους τραγουδιστές, την οργάνωση εννοώ, την έκανε ο Μίλτος.
Γυρίστηκε σε ένα στούντιο στη Νέα Ιωνία με μόνο ντεκόρ 57 άδειες καρέκλες! Πήγαμε εκεί όλοι, μέσα σε ένα τριήμερο, και κάναμε τις εγγραφές μας. Δημοσιογράφοι και τραγουδιστές ανακατεμένοι - όταν έφευγε η Νατάσα Μποφίλιου, μπαίναμε μαζί με τον Πάνο Χαρίτο.
Το βίντεο ανέβηκε σε ομώνυμο κανάλι («5ενήντα 7φτά») που δημιουργήθηκε στο YouTube αποκλειστικά και μόνο για την ανάγκη ανάρτησης και προβολής του. Μη επαγγελματικός λογαριασμός, χωρίς εμπορικά ή διαφημιστικά δικαιώματα.
Οπως λένε και οι συντελεστές της παραγωγής, «καθήκον της δημοσιογραφίας είναι να αναδείξει -με ερωτήματα- τα αίτια και τις παραλείψεις, πριν και μετά τη σύγκρουση. Δεν διενεργεί ανάκριση, για να αναδείξει αθώους και ενόχους. Καθήκον της επιστήμης είναι να αναδείξει -με πειράματα- εάν η έκρηξη θα μπορούσε να οφειλόταν: στα έλαια σιλικόνης, τον τεχνικό εξοπλισμό ή ό,τι επισήμως μεταφερόταν στις αμαξοστοιχίες. Δεν διενεργεί ανάκριση για να αναδείξει τι προκάλεσε την έκρηξη. Καθήκον των αρχών είναι να αναδείξουν -με ανάκριση- τι προκάλεσε τη σύγκρουση και τι προκάλεσε την έκρηξη. Αθώους και ενόχους».
Εννοείται πως όλοι προσφέρθηκαν εθελοντικά, από τους καλλιτέχνες μέχρι και τους τεχνικούς, μέχρι και τους ιδιοκτήτες του στούντιο παράδειγμα.
Αξίζει να αναφέρουμε όλους τους συντελεστές.
Τραγουδιστές: Ανδρεάτος Γεράσιμος, Αντωνοπούλου Ρίτα, Θαλασσινός Παντελής, Μητσιάς Μανώλης, Μποφίλιου Νατάσσα, Νέγκα Γιώτα, Πασχαλίδης Μίλτος, Τσακνής Διονύσης, Φωτιάδη Γλυκερία.
Δημοσιογράφοι: Αβραμίδης Χρήστος, Αθανασοπούλου Δήμητρα, Αλεξάκης Γιώργος, Αραβαντινός Μάριος, Αυγερόπουλος Γιώργος, Γαστεράτος Αλέξανδρος, Γιαννακόπουλος Δημήτρης, Γιαννόπουλος Νίκος, Ηλιοπούλου Μιλένα, Θανασούλια Μαρία, Καββαδίας Κώστας, Κακαβάνης Ηρακλής, Κανελλόπουλος Δημήτρης, Καρανικόλα-Κοντορούση Ελένη, Καρβουνόπουλος Πάρις, Κατσαμπέκη Ελένη, Κόκκολας Κώστας, Κλαυδιανός Φοίβος, Κωνσταντίνου Μηνάς, Μπαϊράμογλου Γιώργος, Μπερσή Ευρυδίκη, Μπογιόπουλος Νίκος, Ντελιδάκη Εύα, Πανάγου Ερη, Παναγούλης Δημήτρης, Πάντα-Χαρβά Αντιγόνη, Πουλής Κωνσταντίνος, Ρηγόπουλος Αντώνης, Σαχίνης Γιώργος, Σολομών-Πάντα Λουίζα, Συμεωνίδης Γιάννης, Τραπεζιώτης Γιώργος, Τριάντης Βαγγέλης, Φρούντζος Παναγιώτης, Χαρίτος Πάνος, Χατζηαντωνίου Ναταλί, Χατζηνικόλας Δημήτρης, Χονδρόγιαννος Θοδωρής, Χουδαλάκης Γιώργος, Χριστοδούλου Θάνος.
Εκφώνηση: Κατσαμπέκη Ελένη, Παναγούλης Δημήτρης.
Στίχοι | Μουσική: Δεληβοριάς Φοίβος.
Πιάνο: Μπελώνης Γιάννης.
Ηχογράφηση πιάνου: Παπαδόπουλος Σωτήρης, Παπαδόπουλος Θύμιος.
Ηχογράφηση τραγουδιστών | Μίξη: Γκόντας Κώστας, Νταβαρίνος Γιώργος.
Πρόζα: Κραουνάκης Σταμάτης.
Ηθοποιοί: Ορκόπουλος Παύλος, Παπαδημητρίου Μάκης.
Μοντάζ | Μιξάζ | Μουσική επιμέλεια: Λάσκαρης Αγοραστός.
Σκηνοθεσία: Παπαδόπουλος Στέφανος, Λαμπρόπουλο Δημήτρης.
Επιμέλεια | Παραγωγή | Κείμενα: Παναγούλης Δημήτρης.
Οπερατέρ: Koukia Eni, Fijalkowski Tomasz.
Ηχολήπτες: Νταβαρίνος Γιώργος, Γκόντας Κώστας, Γιατράκος Νίκος, Σαβουιδάκης Κώστας.
ΚΡΗΤΗ TV: Τρυπιδάκης Γιώργος, σκηνοθέτης. Τουτουντζάκη Νίκη, art director. Μαυρίδης Μαρίνος, διεύθυνση παραγωγής