ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ 2010 / ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ 2010 / ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μία ολόκληρη χρονιά στα ραδιόφωνα

31 Δεκεμβρίου 2010
Το 2010 τελειώνει την Παρασκευή και ουδείς, μάλλον, μπορεί να ισχυριστεί πως ήταν μία καλή χρονιά για το ραδιόφωνο. Προσωπικά θα έλεγα το αντίθετο. Ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές παραμέτρους. Χωρίς αμφιβολία είναι λιγότεροι εκείνοι που δουλεύουν πια στα ραδιόφωνα σε σχέση με πέρυσι. Όλοι πλέον έχουν κάποιους ανέργους στο στενό περιβάλλον τους. Οικογενειακό, φιλικό, εργασιακό. Τέλος πάντων, ας μην τα σκαλίζουμε τώρα...
 Στην ανασκόπηση που θα κάνουμε εδώ αυτές τις μέρες καταγράφουμε τις θετικές αλλά και τις αρνητικές ραδιοφωνικές στιγμές του 2010. Θα τις θυμόμαστε μέχρι και την Παρασκευή 31 του μηνός (σε διαρκή updates). Εκείνη την ημέρα θα ανακηρύξουμε (τρόπος του λέγειν) και το "Ραδιοφωνικό Πρόσωπο Του 2010" στείλτε μας ένα mail στο [email protected] προτείνοντας εσείς το ραδιοφωνικό πρόσωπο της χρονιάς, η βοήθειά σας είναι απαραίτητη. Stay tuned λοιπόν.

_____________________



Ο Γιάννης Πετρίδης συνεχίζει ακόμα να κάνει εκπομπές στην ΕΡΤ, το θέμα είναι μέχρι πότε. Το καλοκαίρι πάρα λίγο να σταματήσει (εδώ) βέβαια. Η εκκρεμότητα με τους συμβασιούχους παραμένει, όλα μεταφέρονται στο μέλλον, τα πάντα μοιάζουν ρευστά. Θα τους πάρουν πίσω; Θα λειτουργήσουν κανονικά τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ; Ή, μήπως, βάλουν λουκέτο κάποια από αυτά. Όλα να τα περιμένετε πια. Η (μη) λύση βρίσκεται στα χέρια της τρόικας και του πειθήνιου οργάνου της, του Γιώργου Παπακωνσταντίνου






Παίζει ο DeeJay 95,2 ως επί το πλείστον τραγούδια από το ρεπερτόριο της Universal; Ιδού το ερώτημα (εδώ). Οι άλλες δισκογραφικές εταιρίες πάντως ήθελαν να εξαιρέσουν το ραδιοσταθμό από το Music Control. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει τώρα τελευταία με τον Ρυθμό 94,9 και τη Heaven.











O Οrange 93,2 έγινε Happy 93,2 ως μία προσπάθεια ραδιοφωνικής αντίστασης στις μίζερες μέρες που περνάμε. Οι ενέσεις αισιοδοξίας χρειάζονται, σαφώς, αρκεί βέβαια να γίνονται στις σωστές δόσεις και να περιέχουν το κατάλληλο φάρμακο.









Το ροκ στα ραδιόφωνα αποτελεί μία πονεμένη ιστορία (εδώ). Λίγοι είναι εκείνοι που παίζουν αγνό και ατόφιο rock and roll...







Ο Arrena έγινε Music 89,2 με τον τελευταίο να ζηλεύει εσχάτως τη δόξα του Hot FM προσπαθώντας να του μοιάσει (εδώ κι εδώ). Τα αντίγραφα ωστόσο παραμένουν πάντοτε αντίγραφα









Η επιδρομή των εισαγγελικών αρχών στον Υμηττό, το Σεπτέμβριο, είχε ως αποτέλεσμα να βάλουν λουκέτο κάποιοι ραδιοσταθμοί (εδώ). Πλέον παραμένουν κλειστοί μόνο ο Hot 104,6 και ο Air 104,4. Μόνο αυτοί οι δύο την πληρώσανε, όλοι οι άλλοι λειτουργούν κανονικά. Ελλάς το μεγαλείο σου...








Δεν ξέρουμε αν τελικά ο Λάμψη 92,3 και ο Ρυθμός 94,9 βρεθούν κάτω από την ίδια ιδιοκτησιακή ομπρέλα (εδώ) ωστόσο ο ΑΝΤ1 97,2 (όμιλος Κυριακού επίσης) άλλαξε ήδη ύφος και έγινε πιο light σε όλα (ενημέρωση και μουσική). Στο τιμόνι του βρίσκεται πλέον ο Μάκης Πουνέντης. Είχαν προηγηθεί βέβαια και άλλες αλλαγές στον ΑΝΤ1 97,2 στην αρχή του χρόνου (εδώ), τότε που η Έλλη Στάη ξεκινούσε εκπομπές στο Flash 96. Τώρα, η Στάη, βρίσκεται στην ΕΡΤ και το δελτίο ειδήσεων, οπότε σταματάει το ραδιόφωνο (εδώ).



Παρελθόν αποτελεί και το ραδιόφωνο της Βουλής - εδώ. Όχι πως αποτελούσε και ποτέ παρόν (για μέλλον ας μη μιλήσουμε καλύτερα). Δεν πειράζει. Ήδη η Βουλή προετοιμάζει και παρουσιάσει ένα οχτάλεπτο ραδιοφωνικό πρόγραμμα στις συχνότητες της ΕΡΤ. Μιλάμε για μεγάλη κούραση, πως αντέχουν τόση δουλειά;







Μεγάλο θέμα δημιουργήθηκε και με τον Freedom 88,9. Μέσα σε μία μόλις νύχτα άλλαξε ρεπερτόριο, από το ελληνικό ροκ πέρασε στο ελληνικό λαϊκο-ποπ και οι ακροατές του (εδώ), οι φανατικοί ακροατές του, όχι μόνο φρίκαραν αλλά και πέρασαν στην αντεπίθεση βομβαρδίζοντας με μηνύματα τη σελίδα του ραδιοσταθμού στο facebook.
update: Πλέον, ο Freedom εκπέμπει μόνο διαδικτυακά και μέλλει γενέσθαι τι θα συμβεί στους 88,9.






Ο Γιώργος Καρατζαφέρης απέκτησε νόμιμο ραδιοσταθμό αφού το Ράδιο Αστυ πήρε από το ΕΣΡ άδεια λειτουργίας (εδώ). Κάποια ερωτηματικά για τη νομιμότητά του βέβαια παραμένουν. Είναι ο τρίτος κομματικός σταθμός μετά τον 902 Αριστερά στα FM και τον 105,5 Στο Κόκκινο. Βέβαια το τι είδους κόμμα αποτελεί το ΛΑΟΣ είναι μία άλλου ύφους κουβέντα που δεν είναι της παρούσης.








Η συχνότητα των 105,2 πέρασε από συμπληγάδες. Ο πάντοτε ένδοξος Ατλαντίς 105,2 μετατράπηκε σε ΝΤOY FM, έναν ραδιοσταθμό Ολυμπιακών συμφερόντων (εδώ). Το πείραμα ευτυχώς απέτυχε, ο σταθμός ξαναγύρισε στα γνωστά και όχι μόνο αυτό, αλλά εσχάτως ανανεώθηκε εκ βάρθρων επιχειρώντας ένα καινούργιο, άκρως ενδιαφέρον, καθώς φαίνεται, ξεκίνημα (εδώ).









Τα είχε τα προβληματάκια του ο Σκάι 100,3 στη διάρκεια της σαιζόν. Και κατηγορήθηκε για πολιτικά παιχνίδια (εδώ) και με την Eλληνοφρένεια βρέθηκε σε κόντρα (εδώ και εδώ) και τη μετάδοση των τραγουδιών σταμάτησε (εδώ). Είναι ο μεγαλύτερος ραδιοσταθμός της χώρας, εννοείται, με τα θετικά του και τα σαφώς περισσότερα πλέον αρνητικά του.









Ο Μελωδία 99,2 δεν είναι ακριβώς ένας άλλος σταθμός πια, είναι σίγουρα όμως αρκετά διαφορετικός (εδώ). Ιδίως τα Σαββατοκύριακα που παίζει με playlist. O Οδυσσέας Ιωάννου είδε την πόρτα της εξόδου, ουκ ολίγοι παραγωγοί βρέθηκαν εκτός συχνότητας κ.ο.κ. Ζόρικες καταστάσεις στον έντεχνο ραδιοσταθμό του Φαλήρου (εδώ).






Ανακατατάξεις είχαμε και στη διεύθυνση του ευαγούς ιδρύματος της ΕΡΤ.
Αντώνης Ανδρικάκης
και Μαργαρίτα Μυτιληναίου (εδώ) παρέδωσαν τα κλειδιά της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (μετά από μία δεκαετή, περίπου, θητεία) στους Δημήτρη Παπαδημητρίου (εδώ) και Μαρίνα Λαχανά αντίστοιχα. Συνήθως οι αλλαγές προπονητών προσφέρουν μία ώθηση, τα πρώτα αποτελέσματα είναι κερδοφόρα. Αν η ομάδα όμως δεν τραβάει, γρήγορα επιστρέφει στις ήττες. Ευτυχώς εδώ δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο μαι και η ομάδα μοιάζει δυνατή. Κι αν ενισχυθεί στη μεταγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου με τους συμβασιούχους που αναμένουν την υπογραφή των συμβολαίων τους, τότε η ΕΡΑ χτυπάει (μέχρι και) πρωτάθλημα.




Ο Βαγγέλης Περρής επανήλθε στον Sfera 102,2, εκεί δηλαδή από όπου αποχώρησαν κάποια στιγμή τρεις παραγωγοί και οι οποίοι, ξαφνικά, βρέθηκαν εκτός συχνότητας. Ο ένας ήταν ο Ποσειδώνας Γιαννόπουλος αν θυμάστε -εδώ. Και οι άλλες δύο, η Καίτη Φαρμάκη και η Λία Σαντοριναίου - εδώ.







To ΘΕΜΑ 98,9 έγινε Ράδιο Εννέα με τη δημοσιογραφική ομάδα της κυριακάτικης εφημερίδας να αποχωρεί - εδώ. Το πείραμα της συγκατοίκησης δεν έπιασε και αυτό φάνηκε ευθύς εξαρχής όταν και ο Βαγγέλης Περρής, από τους βασικούς συνεργάτες του Θέμου Αναστασιάδη, προτίμησε την ασφάλεια και σιγουριά του Sfera 102,2. To Ράδιο Εννέα 98,9 ανήκει εξ ολοκλήρου πια στον Δημήτρη Κοντομηνά και η αλήθεια είναι πως ανανεώνει διαρκώς το πρόγραμμά του.









Αλλαγές είχαμε στο Real 97,8. Ο Νίκος Μουρατίδης σταμάτησε ξαφνικά τις εκπομπές μετά από μία (ολοκληρωμένη) σαιζόν εδώ. Η αλήθεια είναι πως δεν έκανε τη διαφορά στο σταθμό του Νίκου Χατζηνικολάου. Δεν ξέρω κατά πόσο ο Μουρατίδης μπορεί πια να επανέλθει δυναμικά στο ραδιόφωνο μετά από την τηλεοπτική του πορεία των τελευταίων ετών. Ίσως και ναι, ίσως και όχι. Στο Real FM πάντως δεν τα κατάφερε. Πιθανότατα να μην ταίριαζε βέβαια και στο συγκεκριμένο σταθμό.



Αντιθέτως, ο Μάνος Τσιλιμίδης δείχνει να προσαρμόζεται μία χαρά στον Real 97,8 - εδώ. Ταιριάζει και (σ)το στυλ του. Σας το έχω πει κι άλλες φορές, μου αρέσει το ραδιόφωνο που κάνει. Και... γουστάρω που αποτελεί τη ζωή του. Εκτιμώ το γεγονός λόγου χάριν ό,τι θα αλλάξει χρόνο μέσα στο στούντιο ώστε να κάνει παρέα στους ακροατές του.
 








Ζήτημα μεγάλο δημιουργήθηκε μέσα στη χρονιά με την Bari-Focus και τις μετρήσεις ακροαματικότητας. Η συνέντευξη που μου έδωσε στην Ελευθεροτυπία η Ξένια Κούρτογλου (διευθύντρια της εταιρίας) άνοιξε τον ασκό του Αιόλου (εδώ). Αναφέρθηκε σε νεόκοπους κτλ προκαλώντας τη μήνιν κάποιων ραδιοσταθμών. Στο χορό των καταγγελιών εναντίον της πρωτοστάτησε το Θέμα 98,9 με τους Μάνο Κακλαμάνο και Σωκράτη Γκιόλια να εξαπολύουν μύδρους μέσα από την εκπομπή τους (εδώ) κι (εδώ). Στο παιχνίδι μπήκε και το Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και διέγραψε (προσωρινώς όπως αποδείχθηκε)  την Focus από τα μητρώα των εταιριών δημοσκόπησης (εδώ). Πλέον επικρατεί νηνεμία, κάποιοι τα έχουν ξαναβρεί με την Focus και η ΕΙΙΡΑ προκήρυξε διαγωνισμό για τις μετρήσεις ακροαματικότητας. Να δούμε τι θα προκύψει.