Μαναφούκι με τον Αρη Δαβαράκη για Μποφίλιου και Χαρούλη

Μαναφούκι με τον Αρη Δαβαράκη για Μποφίλιου και Χαρούλη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Χαμός

26 Νοεμβρίου 2025

 

Μία ανάρτηση του (και στιχουργού) Άρη Δαβαράκη εναντίον της Νατάσας Μποφίλιου και του Γιάννη Χαρούλη σχετικά με την παγκόσμια περιοδεία τους με έργα Χατζιδάκι και Θεοδωράκη δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση. Του απάντησε εκτενώς ο Θέμης Καραμουρατίδης. Στο διάλογο μπήκε και ο Παναγιώτης Καλαντζόπουλος.

Αρης Δαβαράκης

Η Μποφίλιου και ο Χαρούλης ειναι δυο αναγνωρισμενοι και δημοφιλεις τραγουδιστές που με την γενικωτερη στάση τους και τις επιλογες τους διεκδικουν ενα "ηθικο πλεονεκτημα" που χτίστηκε μεσα στα χρονια. Ειλικρινα μπραβο τους.
Αυτες τις μερες εχουν γινει το επικεντρο μιας συζητησης που αφορα την ουσια του πνευματικου δικαιώματος. Αναγγελουν "World Tour" με τραγουδια δυο μεγαλων Ελληνων. Του #Θεοδωρακη (εχοντας εξασφαλισει μεσω και της κληρονομου του τα πνευματικα δικαιώματα) και του #Χατζιδακι (του οποιου ο κληρονομος εχει αρνηθει ρητά να δωσει την άδεια). Ξεκινουν λοιπον καταπατωντας το πνευματικο δικαιωμα του μισου ρεπερτοριου της περιοδειας τους λεγοντας "ο παραγωγος μας ειναι Άγγλος και δεν τον νοιαζει νομικα το πνευματικο δικαιωμα".
Η αφισσα τους βεβαια (πολυ προχειρης μεχρι κακης αισθητικης) δειχνει την Ακρόπολη και εχει τιτλο "The Music of Greece". Δεν εχει το Μπάκιγχαμ του Άγγλου παραγωγού. Στηριζεται στην Ελλαδα και σε #δυο Έλληνες εκ των οποιων ο #ενας δεν θελει να συμμετεχει.
Ξεκινας δηλαδη να απολαυσεις μια μεγαλη διεθνη περιοδεια και να βγαλεις πολλα λεφτα με τραγουδια ενος δημιουργου που, μεσω του κληρονομου που ο ιδιος επελεξε, δεν θελει να ειναι μερος αυτης της (τουριστικης αισθητικης) επιχειρησης.
Πώς το επιτρεπουν στον εαυτο τους;
Πώς θα κοιμουνται τα βραδια (και με τζετ λαγκ καπάκι σε ολα αυτα);
Τα τραγουδια καποιος τα εγραψε, τα υπερασπιστηκε, τα ενορχηστρωσε, τα φωτισε μια ζωή ολόκληρη.
Δεν μπορεις ν' αρπαζεις με το ετσι θελω - και με τις πλατες ενος Άγγλου παραγωγου- τα τραγουδια του άλλου και να κοβεις εισιτήρια χωρις να σ' ενδιαφερει το "ηθικο πλεονέκτημα" που εσυ ο ιδιος (Νατασα, Γιαννη) χρονια τωρα επικαλεισαι και υπερασπίζεσαι.
Ειλικρινα, κριμα.

Θέμης Καραμουρατίδης

Διάβασε λίγο καλύτερα Αρη και κάνε στην άκρη την εμπάθεια σου. Εξασφαλισμένα είναι όλα τα δικαιώματα για το Carnegie hall (τι ντροπή!) την όπερα του Σύδνεϋ (αυτό το χαμαιτυπείο) και όλα τα σημαντικά θέατρα του κόσμου. Και από όλα τα εισιτήρια που «κόβονται» πληρώνονται όλοι οι δικαιούχοι Όλα τα υπόλοιπα τερτίπια γίνονται για εντυπωσιασμό της τοπικής κοινωνίας. Καλύτερα να ανοίξεις μια γόνιμη κουβέντα με το τι γίνεται με το δικαίωμα των στιχουργών και ποιητών να παίζονται τα τραγούδια που έχουν συν-γράψει. Οπότε αυτή η παράσταση έχει το δικαίωμα να γίνει απλώς δεν θα παιχτεί στην Ελλάδα . Εντάξει στην Ελλάδα θα ακούμε Χατζιδάκι μόνο από το φάλτσο χάρτινο φεγγαράκι της κοσμοτε και από τον Γερμανό ή από την panik records που σκάει χρήμα χοντρό. Που σίγουρα έχουν πλέον το «ηθικό πλεονέκτημα» σωστά ;
ΥΓ. Επίσης αν τελικά για όποιο λόγο, αποσυρθούν τα τραγούδια του Χατζιδακι το «Hellenic music ensemble» (του οποίου είναι η συναυλίες και το πρότζεκτ και όχι των τραγουδιστών που κλήθηκαν) μπορεί να γίνει με τραγούδια του Λοϊζου του Μαρκόπουλου ή όποιον « αφήνει» σε έναν καθηγητή μουσικής του πανεπιστημίου το Μπέρκλεϊ να διαχειριστεί τα τραγούδια τους με μια 23 μελή ορχήστρα πραγματικά κορυφαίων μουσικών.
ΥΓ Και αν θες τη γνώμη μου , που θα στην πω θες δε θες , το έργο το Χατζιδακι δεν μπορεί να το διαχειρίζεται ένα μυαλό . Γιατί είναι πολιτιστική κληρονομιά όχι εμπόριο. Έπρεπε να υπάρχει επιτροπή που θα αποφασίζει για να μην έχουμε αυτήν την παραδοξότητα, της cosmote του Γερμανού και της panikrecords (που δεν θα απολάμβανε ο Χατζιδάκις) . Μη λέμε ό,τι θέλουμε και μη χρησιμοποιούμε το καλλιτεχνικό κριτήριο γιατί θα πέσει φωτιά να μας κάψει

Παναγιώτης Καλαντζόπουλος

Αναρτώ εδώ την αφίσα που συνοδεύει την εν λόγω περιοδεία. Ρωτώ όλους εσάς που δηλώνετε λάτρεις και του Χατζιδάκι και των τραγουδιών του, και ζητάτε στο όνομα αυτής σας της λατρείας ούτε λίγο ούτε πολύ την κατάργηση του Κληρονομικού Δικαίου και την δήμευση της περιουσίας του κληρονόμου του, πιστεύετε ότι ο ίδιος θα συμφωνούσε; (Εδώ μιλάμε για υπεράσπιση ηθικού δικαιώματος όχι εισπρακτικού)