ΠΕΡΙ ΔΙΦΩΝΟΥ (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ)

ΠΕΡΙ ΔΙΦΩΝΟΥ (ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ)
Ακολουθήστε μας στο Google news

Γνώμες και κουβέντες...

10 Ιανουαρίου 2011Το πρώτο πράγμα που έκανα μόλις έμαθα για το λουκέτο στο περιοδικό Δίφωνο ήταν να σπεύσω να πληροφορηθώ για τις τύχες του ομώνυμου ραδιοσταθμού. "Κανένα πρόβλημα" με διαβεβαίωσαν οι ιθύνοντες και δεν έχω λόγο να μην τους πιστέψω (αν και τη σήμερον ημέρα με την οικονομική κρίση τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο).

Δεν θα απαντήσω στο ερώτημα αν ήταν καλό περιοδικό ή όχι το Δίφωνο. Θα συμφωνήσω όμως σε γενικές γραμμές με όσα αναφέρει ο Άρης Καραμπεάζης (εδώ). Ούτε εμένα μου άρεσε αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Το σημαντικότερο είναι πως ανήκε στον Όμιλο Γιαννίκου, εκεί που ανήκει και πλήθος δισκογραφικών εταιριών. Αυτό, από μόνο του δημιουργεί ασυμβίβαστο.

Θα έλεγα πως (θα έπρεπε να) ισχύει το ίδιο και για τα ραδιόφωνα του Ομίλου -Δίφωνο 96,6 / Fresh 88,6 / Oasis 88- αλλά δεν έχουν έτσι τα πράγματα μια και δεν μιλάμε για ιστορικούς τίτλους (όπως το περιοδικό). Χώρια το γεγονός ότι τα ραδιόφωνα -δυστυχώς- είναι συνηθισμένο να αποτελούν πια οχήματα των δισκογραφικών εταιριών. Ο Ρυθμός 94,9 λόγου χάριν, παίζει πολύ Heaven.



Το Δίφωνο 96,6 θα μπορούσε να είναι ένας καλός ραδιοσταθμός. Είχε τα φόντα, πατούσε και σε έναν ιστορικό τίτλο, οι προϋποθέσεις υπήρχαν. Οι ιδιοκτήτες του όμως, άγνωστο γιατί, δεν το θέλησαν. Το άφησαν απροστάτευτο το ραδιοφωνάκι τους, μόνο με (καλή αλλά ψυχρή) μουσική, μόνο με έναν παραγωγό (τον Μιχάλη Γελασάκη) τα απογεύματα. Έτσι δεν στήνεται ραδιόφωνο και μάλιστα ραδιόφωνο που κινείται στο χώρο του καλού ελληνικού τραγουδιού. Χρειάζεται και ο λόγος, χρειάζεται δράση, δεν αρκεί μόνο η (καλή έστω) μουσική.


Ο υιός Γιαννίκος (Ανδρέας) μαθαίνω πως βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Και ξέρω πως ο πατήρ Γιαννίκος (Κώστας) είναι μέγας φαν της μουσικής. Και τι έγινε όμως; Ε, και; Αυτό δεν πέρασε, δεν το πέρασαν, στα ερτζιανά (τους). Θέλεις η εμπορική φιλοσοφία τους, θέλεις η οικονομική τους πολιτική, δεν επένδυσαν πάντως στους ραδιοσταθμούς τους όπως κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να κάνουν. Και κρίμα. Κρίμα γιατί θα μπορούσαν να πετύχουν ακόμα περισσότερα από όσα κατάφεραν έως τώρα. Ειδικά με το Δίφωνο 96,6 και σε μία εποχή (κλείσιμο Freedon, μετάλλαξη Μελωδία) που έχει ανοίξει άπλετος ραδιοφωνικός χώρος για το καλό, κλασικό ελληνικό τραγούδι

Ποτέ δεν είναι αργά βέβαια. Μην σας πω ότι ειδικά τώρα όχι μόνο δεν είναι αργά, αλλά είναι και το πιο κατάλληλο timing. Θέλει αρετή και τόλμη το... ραδιόφωνο.