Για τα τέλη Μαρτίου (υπό προϋποθέσεις) μετατίθεται το θέμα των νέων ραδιοφωνικών αδειών

Για τα τέλη Μαρτίου (υπό προϋποθέσεις) μετατίθεται το θέμα των νέων ραδιοφωνικών αδειών
Ακολουθήστε μας στο Google news

Δια στόματος Παύλου Μαρινάκη.

11 Φεβρουαρίου 2026

 

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το φόρουμ «All Things Radio 2026», που διοργάνωσαν η ΕΙΙΡΑ και η ΑΕΜΑΡ στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, προκειμένου να γίνει μια μεγάλη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του ραδιοφώνου. Ανάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και αρμόδιος για θέματα ΜΜΕ, Παύλος Μαρινάκης. Μεταξύ άλλων ωστόσο μίλησε και για το θέμα των ραδιοφωνικών αδειών. Το οποίο εκκρεμεί εδώ και τουλάχιστον... 20 χρόνια για την Αττική, και ακόμα περισσότερα για την περιφέρεια.

Ο Παύλος Μαρινάκης δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα μπει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις άδειες των περιφερειακών καναλιών, και προς τα τέλη Μαρτίου -υπό την προϋπόθεση να έχει συνταχθεί νέος χάρτης συχνοτήτων- θα γίνει το ίδιο και για τις άδειες των ραδιοφωνικών σταθμών. Βασικό κριτήριο θα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κάθε σταθμού, ενώ προτεραιότητα θα δοθεί σε μέσα που λειτουργούν ήδη. Ρίχνοντας, ταυτόχρονα, και τα «βέλη» του στον Νίκο Παππα για την τηλεοπτική αδειοδότηση του 2016.

Αμέσως μετά (σ.σ. το νομοσχέδιο για τα περιφερειακά κανάλια), θα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, ελπίζω στο τέλος του Μαρτίου, εξαρτάται από τον χάρτη συχνοτήτων που αναμένουμε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αντίστοιχη νομοθετική διάταξη, ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά και για τα ραδιόφωνα. Ποια είναι η λογική της; Η λογική είναι η αντίστροφη από τη λογική «13 - 0». Όσοι γνωρίζετε από την ιστορία αδειοδότησης θα καταλάβετε τι θα πω. Δεν θέλουμε να πάμε σε μια πρακτική, «όποιος δώσει τα περισσότερα», να πάρει αυτό το οποίο ήδη έχει ή μπορεί να θέλει να διεκδικήσει εκ του μηδενός. Αλλά θέλουμε να μπούμε σε μια λογική, όποιος πληροί τις προδιαγραφές, όποιος τηρεί τους κανόνες, όποιος σέβεται τους εργαζόμενους, θα λάβει σχετική άδεια. Εδώ προφανώς θα υπάρχει και στα ραδιόφωνα μια προτεραιότητα γι’ αυτούς που ήδη έχουν ραδιοφωνικούς σταθμούς, γιατί η ταυτότητά σας είναι και η συχνότητά σας ταυτόχρονα. Άρα και αυτό το αναμένουμε στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με τον χάρτη συχνοτήτων.

Να θυμίσουμε ότι το νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ενώ σύμφωνα με ρεπορτάζ των Παραπολιτικών από τον Νοέμβριο, θα ψηφιζόταν το πολύ μέχρι τον Ιανουάριο. Όσο για τις ραδιοφωνικές άδειες, ο Παύλος Μαρινάκης είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο έκανε λόγο για μια «συνολική ρύθμιση του ραδιοφωνικού τοπίου τους επόμενους μήνες σε ένα νομοσχέδιο που θα έρθει, έχοντας την τιμή, τη σχετική νομοθετική αρμοδιότητα, εντός του 2025, μετά το φθινόπωρο».

(φώτο: Γ.Γ.Ε.Ε.)