ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ

ΕΝΑ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ενα ενδιαφέρον άρθρο από το Hellas TV & Radio News...

27 Ιανουαρίου 2011Στον τομέα του ραδιοφώνου η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες. Όποιος ταξιδέψει, όχι πολύ μακριά, μέχρι Κύπρο ή Ιταλία, θα καταλάβει τη διαφορά. Τι φταίει όμως για την κατάντια του ελληνικού ραδιοφώνου, για την ομηρία του; Το κακό ξεκινάει απο την αρχή. Να πιάσουμε το θέμα νομιμότητας; Από το 1987 εκπέμπουν επαγγελματικοί σταθμοί στα FM και μόνο το 2001 δώθηκαν άδειες σε 35 σταθμούς της Αθήνας μόνο (σε 3 δόσεις ύστερα από πιέσεις κλπ). Για την επαρχία δεν έκαναν τίποτα. Μα θα πείτε έδωσαν τις βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας. Ορίστε και μία πληροφορία που ισως δεν γνωρίζουν πολλοί: Οι βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας δόθηκαν στην επαρχία, όταν τέθηκε το θέμα των δικτυώσεων. Γιατί σου λέει, πως θα δικτυωθεί ο νόμιμος πλέον σταθμός της Αθήνας με τον παράνομο (αφού δεν είχε άδεια) σταθμός της επαρχίας. Έτσι εφευρέθηκε ο όρος νομίμως λειτουργών, αρχικά για την επαρχία (με το νόμο που έλεγε ότι εάν ο σταθμός εξέπεμπε το Νοέμβρη του 1999, μπορεί να πάρει τη βεβαίωση).


Στην Αθήνα ο όρος νομίμως λειτουργών ήρθε με την αλλαγή κυβέρνησης το 2004 με το νόμο που έλεγε ότι όποιος εξέπεμπε στις 31/12/2004 παράνομα (το παράνομα δεν το έλεγε ο νόμος, το λέμε εμείς) μπορεί να πάρει βεβαίωση νόμιμης λειτουργίας. Ποιοι πήραν βεβαίωση στην Αθήνα και γιατί: Πήραν τα δύο κομματικά ραδιόφωνα (105,5 Στο Κόκκινο και Ράδιο Άστυ 90,6) αφού προβλεπόταν από άλλο νόμο, πήρε ο Ρ/Σ της Εκκλησίας του Πειραιά και πήραν και άλλοι τέσσερις σταθμοί, όχι τυχαίοι όμως. Και οι τέσσερις αφού πήραν τη βεβαίωση την πούλησαν σε ομίλους ΜΜΕ ή σε εκδότες (με εξαίρεση τον Παρέα 104 που εξαρχής ήταν του Δημήτρη Ρίζου). Έτσι λοιπόν πήρε βεβαίωση ο DIVA που πουλήθηκε στο MAD και έγινε MAD Radio, o Παρέα, ο Verolika που πουλήθηκε στον Κουρή-Χατζηνικολάου για να γίνει Real 97,8 και ο GOLD του Μαστοράκη που πουλήθκε στον Μπόμπολα για να γίνει Sentra FM. Και δεν πήραν οι Kriti FM, Atlantis, Blackman,  Floga κλπ που εξέπεμπαν κανονικά στις 31/12/2004! Αυτά όμως ανήκουν ήδη στην ιστορία.

Οι λιγοστοί νόμοι που έχουν βγει για το ραδιόφωνο στην Ελλάδα είναι γεμάτοι αστοχίες. Να αρχίσουμε:
1) Δεν προβλέπεται στην Ελλάδα ραδιόφωνο εθνικής εμβέλειας
2) Δεν προβλέπεται στην Ελλάδα ραδιόφωνο περιφερειακής εμβέλειας
3) Δεν προβλέπεται δεύτερο σημείο εκπομπής (εκτός τους ενημερωτικούς σταθμούς της Αθήνας)
4) Δεν προβλέπεται δεύτερη συχνότητα

Και τα τέσσερα παραπάνω που δεν προβλέπονται για τους ιδιωτικούς σταθμούς, προβλέπονται για την ΕΡΤ, με απόλυτη όμως ελευθερία και χωρίς όρια.
Οι τέσσερις παραπάνω αστοχίες αλλα και η έλλειψη ίχνους ελέγχου του ραδιοφωνικού φάσματος έχουν οδηγήσει στα παρακάτω φαινόμενα του ελληνικού ραδιοφώνου:
Τοπικοί σταθμοί με το έτσι θέλω καταλαμβάνουν όποια συχνότητα θέλουν σε όποιο βουνό θέλουν και από τοπικής εμβέλειας γίνονται περιφερειακής (Βλέπε Κρήτη, Ιόνιο, Ήπειρος κλπ) χρησιμοποιώντας 4-5 συχνότητες από 5-6 κέντρα εκπομπής.

Η ΕΡΤ παρόλα τα χίλια δυο κακά που μπορεί να της προσάψει κανείς, τουλάχιστον και στα 5 ραδιοφωνικά της προγράμματα κρατάει μία ποιότητα και μια αισθητική. Από τα 5 "πανελλαδικά" προγράμματα, μόνο η ΝΕΤ 105,8 και το Δεύτερο 103,7 είναι στην πραγματικότητα, αφού το Τρίτο 90,9 και η ΕΡΑ Σπορ 101,8 παίζουν με λιγότερους αναμεταδότες. Όσο για το πρώτο σε ακροαμάτικοτητα ραδιόφωνο της ΕΡΑ τον Κόσμος 93,6 είναι ένα πλεονέκτημα μόνο της πρωτεύουσας.

Στην επαρχία τα πράγματα είναι τραγικά. Σταθμοί με υπολογιστή συνδεμένο στο δορυφόρο με 10ωρες και βάλε αναμεταδόσεις ημερησίως.