Η παρέα των 26 πρώτων μηνών του Αθήνα 9.84
10 Φεβρουαρίου 2011
Του Ακη Έβενη
Με αφορμή την Κυριακάτικη εκπομπή Οι Παρέες Γράφουν Ιστορία, την οποία παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Σεραφείμ Φυντανίδης και μεταδίδει στις 16:00 η τηλεοπτική συχνότητα της ΝΕΤ, ανοίχθηκε ένας καινούργιος λογαριασμός υποχρεώσεων μας, στον οποίο οι πρώτοι συντελεστές του εγχειρήματος για το άνοιγμα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, καλούνται να συγγράψουν τις αναμνήσεις τους -άλλες ξεθωριασμένες, άλλες μακρινές, άλλες έντονες, για γέλια και για κλάματα- και να τις καταθέσουν στον Νίκο Δήμου για την έκδοση ενός βιβλίου το οποίο θα αποτυπώνει την ερτζιανή ζωή των 26 πρώτων μηνών μας, στον Αθήνα 9.84. Εννοείται ότι θα χρειαστούμε και τις αναμνήσεις των ακροατών, είτε αυτοί πέρασαν καλά μαζί μας, είτε ενοχλήθηκαν και φυσικά, να μας γράψουν αν, κατά τη γνώμη τους, πιστεύουν ότι ελάμβαναν σωστή πληροφόρηση μέσα από τις μεταδόσεις των προγραμμάτων μας. Λίγο έως πολύ, γνωρίζουμε ποιοι χάρηκαν και ποιοι θορυβήθηκαν, αλλά θέλουμε και τις απόψεις τους. Όλοι οι συνένοχοι, ευπρόσδεκτοι όπως ευπρόσδεκτο και το ηχογραφημένο υλικό των πρώτων ημερών -αν κάποιοι από εσάς, το έχουν.Η εκπομπή του Σεραφείμ Φυντανίδη, για όσους δεν κατάλαβαν ή δεν την είδαν την Κυριακή 23 Ιανουαρίου, ήταν αφιερωμένη στο ξεκίνημα του Ραδιοσταθμού 9.84, ο οποίος με το ξεκίνημα του την 31η Μαΐου του 1987, έδωσε ώθηση σε αυτό το οποίο από πολύ καιρό είχε κριθεί επιτακτικά αναγκαίο: Στο οριστικό άνοιγμα της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας! Λίγες ημέρες πριν συναντηθώ με τους υπόλοιπους συνένοχους του εγχειρήματος, στο τηλεοπτικό πλατό των Άνω Λιοσίων, βρήκα την ευκαιρία να ζητήσω από τον πρωτεργάτη, διευθυντή της ιδρυτικής περιόδου του 9.84 και εξαιρετικό φίλο μου, Γιάννη Τζαννετάκο, να περιγράψει στους αναγνώστες του e-tetRadio τις αρχικές σκέψεις και τις πρώτες ζυμώσεις για την ίδρυση του ραδιοσταθμού των δημοτών της Αθήνας.
Πριν την κουβέντα μας, να παρενθέσω δύο αποσπάσματα από το Χρονολόγιο Δημιουργίας Ελεύθερης Ραδιοφωνίας, του Ανδρέα Ρουμελιώτη, μέσα από τα οποία προκύπτει η ραδιοφωνική αφετηρία του Γιάννη Τζαννετάκου σε μια περίοδο εντατικοποίησης των ραδιοφωνικών διώξεων, με τα ραδιογωνιόμετρα της πολιτείας να κόβουν, μέρα νύχτα, βόλτες στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης:
08/06/85: Το Κανάλι 15 βγαίνει στον αέρα ένα δεκαήμερο πριν τις βουλευτικές εκλογές και καλεί τα κόμματα να παρουσιάσουν τις πολιτικές τους θέσεις μέσω των εκπομπών του σταθμού. Μ αυτό τον τρόπο αντιδρούν στο κρατικό μονοπώλιο και καταθέτουν τη δική τους πρόταση για την πλουραλιστική πληροφόρηση.
30/03/86: Το Κανάλι 15 είναι στον αέρα. Οι συντελεστές της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ελεύθερη Ραδιοφωνία με πρωτεργάτη τον Ρούσσο Κούνδουρο δοκιμάζουν στην πράξη την υλοποίηση των διακηρύξεών τους. Είναι 7 το απόγευμα και στους αιθέρες ακούγεται η φωνή του καθηγητή της Νομικής Φαίδωνα Βεγλέρη. Μιλά για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Ελεύθερης Επικοινωνίας. Εκφωνητής είναι ο Αλέξανδρος Γιώτης, από το σπίτι του οποίου εκπέμπει ο σταθμός. Μια ώρα αργότερα χτυπάει το κουδούνι. Δεν είναι ο γαλατάς αλλά ο εισαγγελέας Π. Αθανασίου. Ο τεχνικός του Υπουργείου Συγκοινωνιών προσπαθεί να αποσυνδέσει τον πομπό αλλά ο Αλέξανδρος Γιώτης τον εμποδίζει. Η εκπομπή συνεχίζεται παρουσία του εισαγγελέως, ο οποίος, είναι αλήθεια ότι δυσκολεύεται να εγκλιματισθεί στην πυρετώδη και πρωτόγνωρη ραδιοφωνική ατμόσφαιρα. Αντί για ραδιοπειρατές που παίζουν σκυλάδικα έχει να αντιμετωπίσει ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων. Ο εισαγγελέας απομακρύνεται και από τα ερτζιανά ακούγεται Εδώ Κανάλι 15 στα FM από τους 105. Το σύνθημά μας από δω και μπρος είναι: εκπομπή δεν γίνεται χωρίς τον Αρκουδέα - (Αρκουδέας είναι ο αστυνομικός διευθυντής Αθηνών).
Το λόγο τώρα παίρνει ο Ρούσσος Κούνδουρος: θα συνεχίσουμε παρά την όποια αντίδραση. Θα ανακοινωθεί από τον τύπο πότε θα γίνει αυτό. Προς το παρόν συνεχίσατε την ακρόασή μας. Το Κανάλι 15 σιγεί, τα μηχανήματα κατάσχονται, 17 πολίτες συλλαμβάνονται και διώκονται ποινικά. Είναι ο Ρούσσος Κούνδουρος, ο Κώστας Ταχτσής, ο Γιάννης Τζαννετάκος, ο Φαίδων Βεγλέρης, ο Λεωνίδας Κόσκος, ο Αλέξανδρος Γιώτης, ο Στέλιος Κούλογλου, ο Περικλής Βασιλόπουλος, ο Άκης Κοσώνας, ο Ευάγγελος Αραμπατζής, η Μπήλιω Τσουκαλά, ο Τηλέμαχος Μαράτος, ο Σπύρος Μάνδρος και ο Λευτέρης Κουσούλης. Η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της. Η δίκη θα γίνει στις 18 Ιανουαρίου1988 και οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν.Α.Ε.: Τελικώς, πως σου προέκυψε η πρόταση του Μιλτιάδη Έβερτ για το ξεκίνημα του Αθήνα 9.84;
Γιάννης Τζαννετάκος: Πριν από την "παράνομη" συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που μεταδόθηκε πειρατικά από το Κανάλι 15, μεταξύ υποψηφίων Δημάρχων, συναντιέμαι με τον Έβερτ και του εξηγώ τι είναι το Κανάλι 15, ποιοι το συγκροτούν, τι πιστεύουν. Μετά την εκλογή του συναντιόμαστε. Επιβεβαιώνει τη βούλησή του να ιδρύσει ραδιοσταθμό και συγκροτεί μιαν άτυπη επιτροπή από Μαρία Ρεζάν, Μιχάλη Δημητρίου, Βαγγέλη Μπίστικα, Γιώργη Μασαβέτα, Πάνο Λουκάκο, Νίκο Χατζηνικολάου και εμέ να εξειδικεύσουμε την υπόθεση. Μια - δυο συναντήσεις περί ανέμων και υδάτων, χωρίς καμία πρόοδο. Τον Γενάρη του 1987 συγκροτείται μια Διαπαραταξιακή Επιτροπή με Πρόεδρο την Έλλη Ευαγγελίδη και Γραμματέα τον Γιάννη Τζαννετάκο μ αντικείμενο την προετοιμασία ίδρυσης του ραδιοσταθμού. Υποτίθεται ότι λειτουργούν 3 Υποεπιτροπές. Καταλήγουν σε κάποια δυσνόητα και αντιφατικά πορίσματα. Διαπιστώνουμε το αδιέξοδο με τον Έβερτ. Μου ζητάει ν αναλάβω την προετοιμασία και τη διεύθυνση. Του αντιπροτείνω σχήμα με πρόεδρο εμέ και Γενικό Διευθυντή τον Ρούσο Κούνδουρο (ο οποίος δεν δέχεται τη διαρχία). Ούτε όμως ο Έβερτ τον δέχεται κι επιμένει σε εμένα. Α.Ε.: Υπήρξαν αρκετές αλλαγές προσώπων μέχρι να καταλήξετε με τον Έβερτ. Με ποιους έγινε η αρχή;
Γ.Τζ.: Κρατάω τον Κωστή Φιλιππόπουλο ως γενικό σύμβουλό μου και συμπαραστάτη. Συμβουλεύομαι εντατικά τον Βασίλη Πάικο. Γνωρίζω τον δημοσιογράφο Γιάννη Μητσόπουλο, άρτι αφιχθέντα από τις ΗΠΑ. Τον ορίζω εισηγητή στο πρόγραμμα με προοπτική να αναλάβει τη διεύθυνση προγράμματος εν καιρώ. Εισηγείται την αντίληψη ζωνών. Αντιπροτείνω, αναπροσαρμόζω. Προτείνει κάποια πρόσωπα. Βρίσκω τον Έβενη. Του αναθέτω όλο το μουσικό σκέλος. Δέχομαι, απορρίπτω. Αναπτύσσεται δημιουργική διαφωνία, από την οποία προκύπτει το αρχικό σκαρίφημα του καθημερινού προγράμματος. Τα πράγματα πιέζουν οι διαφωνίες εντείνονται. Ο Μητσόπουλος αποχωρεί. Κατά ουσία το πρόγραμμα οριστικοποιείται με Τζαννετάκο, Έβενη, Φιλιππόπουλο με επικουρία Πάικου στο ενημερωτικό / σχολιαστικό τμήμα.
Α.Ε.: Ωστόσο, συγκροτήθηκε και μια επιτροπή δεοντολογίας την οποία αποτελούσαν ο Βαγγέλης Μπίστικας, ο Γιώργης Μασσαβέτας, ο Πάνος Λουκάκος, ο Στάμος Ζούλας, εσύ και ποιος άλλος;... ο Σοφιανός Χρυσοστομίδης;
Γ.Τζ.: Ο Χρυσοστομίδης αντικαθιστά τον αποχωρήσαντα Μασσαβέτα. Ασκεί καθήκοντα περίπου Διοίκησης. Περίπου. Κυρίως επί δημοσιογραφικών θεμάτων χωρίς όμως ανάμειξη στην καθημερινότητα του προγράμματος. Ταυτόχρονα υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο στη Δημοτική Επιχείρηση Διαφημίσεων και Τουρισμού με Πρόεδρο τον Νίκο Απέργη που έχει την οικονομική διαχείριση. Βαθμιαία επιδιώκει ν αναμειγνύεται και στα λειτουργικά. Υπήρχε και η άτυπη Επιτροπή Προγράμματος με Τζαννετάκο, Ρουσόπουλο, Φιλιππόπουλο, Έβενη, και περιφερειακά Πάϊκο.
Από την έναρξη λειτουργίας του και για ένα διάστημα τριμήνου, περίπου, ο Αθήνα 9.84 εξέπεμπε το ημερήσιο πρόγραμμα του για δώδεκα ώρες. Το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς επεκτείνει τη διάρκεια ροής του και για πρώτη φορά ραδιοφωνικός σταθμός στη χώρας μας, μεταδίδει το 24ωρο, πλήρες και συγκροτημένο ημερήσιο πρόγραμμα του, απ' ευθείας, δίχως διακοπή της λειτουργίας του για συντήρηση των τεχνικών υποδομών του, ή από την μεσολάβηση κάποιας μαγνητοφωνημένης εκπομπής σε ταινία μπομπίνας! Όλη η 24ωρη ροή των προγραμματισμένων εκπομπών γινόταν ζωντανή!
Στην αγορά, μήνα με τον μήνα, εντεινόταν η ζήτηση ραδιοφωνικών συσκευών οικιακής χρήσης και αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα πολλά από τα καταστήματα να μην μπορούν να την καλύψουν. Οι πρώτες ενθαρρυντικές ενδείξεις των μετρήσεων δεν άργησαν. Οι αριθμοί έδειξαν ότι στη μέτρηση της ακροαματικότητας των ραδιοφωνικών σταθμών του ευρύτερου λεκανοπεδίου της Αττικής, ο 9.84 κατείχε, ποσοστά που κυμαίνονταν από 55 έως 65 τοις εκατό! Στην εντεινόμενη αποδοχή του Αθήνα 9.84, γρήγορα ανταποκρίθηκε και η διαφημιστική αγορά. Αξίζει να αναφέρω ενδεικτικά ότι, μετά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, τον Αύγουστο του 1988 -περίοδο στην οποία παρουσιάζεται κάμψη των διαφημιστικών δαπανών και αισθητή μείωση του πληθυσμού των Αθηναίων λόγω της μαζικής εξόδου για τις καλοκαιρινές διακοπές τους- ο 9.84 εμφάνισε μικτά έσοδα, από διαφημίσεις, της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ (90 εκατ. δραχμές, τότε)!!!
Όλη η δραστηριότητα, για την παραγωγή προγράμματος των 26 πρώτων μηνών, αναπτυσσόταν στους περιορισμένους χώρους ενός ημιορόφου που μας διέθεσε η Δημοτική αρχή στο κτήριο του δημοτικού μεγάρου τής οδού Λιοσίων 22, με ανεξάρτητη είσοδο, δίπλα από την κεντρική είσοδο του -τότε- νέου Δημαρχείου.Ο εξοπλισμός του πρώτου Studio On Air του Αθήνα 9.84, περιελάμβανε:
1. Μια νοικιασμένη 24κάναλη NΕVE console από το studio P.D.R. του Πάνου Δράκου, η οποία, μέσα σε δέκα ημέρες, μετατράπηκε σε broadcast από τον τεχνικό της Columbia / ΕΜΙ / PDR, Νίκο Κανελλόπουλο, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ραδιοφωνικές ανάγκες μας, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι, η παραγγελία μιας καινούργιας από το εξωτερικό θα καθυστερούσε αρκετούς μήνες ακόμη την έναρξη λειτουργίας του ραδιοσταθμού, την οποία προανήγγειλαν σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Μιλτιάδης Έβερτ με τον Γιάννη Τζαννετάκο.
2. Μαγνητόφωνα εγγραφής αναπαραγωγής, REVOX B77.
3. Pick Up, Technics 1200 MK II
4. CD Players, DENON Professional DN 961 FA.
5. Jingle Machines, DENON (στην αρχή), SONIFEX Micro HSx (μερικούς μήνες αργότερα).
6. Μικρόφωνα, Electro Voice RE 20 και AKG 414 ULS
7. Ακουστικά, AKG K240 Studio Monitor
8. Μαγνητόφωνα Lyrec FRED (portable editing deck), τα οποία χρησιμοποιούσαν παραγωγοί και δημοσιογράφοι για απόλυτη ακρίβεια και ταχύρυθμο montage των συνεντεύξεων, ρεπορτάζ κ.ά.
9. Μουσικά προγράμματα, ενημερωτικές εκπομπές, συναυλίες, θεατρικά, ρεπορτάζ, συνεντεύξεις καθώς και το ραδιοφωνικό αρχείο, αποθηκεύονταν σε Μαγνητοταινίες Ήχου, AMPEX 456 Grand Master.
Σε αυτό το χώρο, με αυτά τα μέσα και αυτές τις δυνατότητες πορευθήκανε τα πρώτα στελέχη, οι πρώτοι παραγωγοί, οι πρώτοι δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, ηχολήπτες και τεχνικοί συντήρησης των συστημάτων μετάδοσης ραδιοφωνικού σήματος, τους 26 πρώτους μήνες του Αθήνα 9.84. Η διαδοχή του Μιλτιάδη Έβερτ από τον νέο Δήμαρχο Αθηναίων, Νίκο Γιατράκο, το 1989, φανέρωσε ότι η πλουραλιστική αντίληψη που επικρατούσε στο πρόγραμμα και κυρίως στον ενημερωτικό τομέα του 9.84, εκινείτο κόντρα προς τις πολιτικές αντιλήψεις του νέου δημάρχου, ο οποίος δήλωσε πως: "...ο Αθήνα 9.84, είναι ένα καράβι που μπατάρει αριστερά"!... Ωστόσο, με τη φράση αυτή, κατέδειξε και την προοδευτική αντίληψη, που είχε ο Μιλτιάδης Έβερτ εκείνη την περίοδο για τα Μ.Μ.Ε. Όσοι δεν ήθελαν να προσαρμοστούν σε αυτό που θα ακολουθούσε, έφυγαν! Έφυγαν, αφήνοντας στο ταμείο του 9.84 έσοδα: 2,5 δισεκατομμύρια δραχμές!!!
"Πιθανόν το κέρδος να ήταν τόσο... Με χρήματα του 9.84 αγοράστηκε ο γυάλινος Δρομέας του Βαρώτσου και δεκάδες φοίνικες που κόστισαν 700.000 - 800.000 δρχ. ο ένας" θυμάται ο Γιάννης Τζαννετάκος. Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα ο Αθήνα 9.84;
Ας κάνουμε ένα μεγάλο χρονικό άλμα προκειμένου να βρεθούμε στο σήμερα. Οι αριθμοί του περασμένου έτους, αναφέρουν, ότι, για την μισθοδοσία του 9.84, χρειάσθηκαν εννέα (9) εκατομμύρια ευρώ (!!!) (εδώ) ενώ το συνολικό κόστος λειτουργίας του, προσέγγισε τα δεκαέξι (16) εκ. ευρώ, όπως προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας Παρόν.
Α.Ε.: Τελευταίως και λίγο μετά τις δημοτικές εκλογές, ξέσπασε μεγάλη γκρίνια για τους εκτιναγμένους ετήσιους προϋπολογισμούς των δημοτικών ραδιοφωνιών και κυρίως, για το υψηλό κόστος λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού, Αθήνα 9,84, του οποίου, να τονίσουμε, οι οικονομικές υπερβάσεις χρονολογούνται από τα μέσα της δεκαετίας των '90. Από τότε, ο 9,84, άρχισε να γίνεται εντονότερα δέσμιος των επιλογών της εκάστοτε δημοτικής αρχής, να συγκεντρώνει πλήθος εργαζομένων -κυρίως δημοσιογράφων- πολύ πιο πάνω από τις πραγματικές ανάγκες προγράμματος του, αλλά και από τις οικονομικές αντοχές του δήμου. Κάτω από τέτοιες συνθήκες, πιστεύεις ότι είναι απαραίτητη η λειτουργία των δημοτικών ραδιοφωνιών;
Γ.Τζ.: Είναι βέβαιο ότι σωρεύτηκε παράλογα μεγάλος αριθμός εργαζομένων και ημι- εργαζομένων. Αυτό συνέβη κυρίως εξαιτίας της ιδιόμορφης σχέσης μεταξύ πολιτευομένων δημάρχων και δημοσιογράφων. Μερικοί δημοτικοί σταθμοί μπορούν να λειτουργούν στην Ελλάδα ως μία διαφορετική αντίληψη ανάμεσα στο δημόσιο δίκτυο και την εμπορική ραδιοφωνία. Υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι οι ίδιοι οι δημότες τους περιβάλλουν με την εμπιστοσύνη τους και την προτίμησή τους, πράγμα το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαπιστωθεί εξαιτίας παγιωμένων καταστάσεων στον τρόπο μέτρησης με δεδομένο ότι εντολέας των ερευνών είναι ο ιδιοκτησιακός φορέας της εμπορικής ραδιοφωνίας. ΑΕ.: Κατά την γνώμη σου και ως νομικός, δύναται να υπάρξει περιορισμός στις αυθαιρεσίες των Δημάρχων, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιου είδους ακρότητες και οδηγηθούν πάλι σε περιπέτειες οι εργαζόμενοι;
Γ.Τζ.: Η διαφαινόμενη βούληση του νομοθέτη που προβλέπει τη μορφή της Α.Ε. για τους δημοτικούς ραδιοσταθμούς σημαίνει ότι θέτει ως προϋπόθεση τουλάχιστον τη μη- ζημιογόνο λειτουργία τους ως επιχειρήσεων. Αυτό οδηγεί στο να υπάρχει ορθολογική λειτουργία του ραδιοσταθμού δηλαδή μόνο με τους αναγκαίους για την παραγωγή του προγράμματος και τη στήριξη της λειτουργίας.
Σε μια περίοδο κατά την οποία τα ελληνικά (δημόσια και ιδιωτικά) ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, πλην ελαχίστων φωτεινών εξαιρέσεων, δεν παράγουν πλέον ειδήσεις, απλώς τις αναμεταδίδουν, καταβάλλεται προσπάθεια να διατηρηθεί ο αριθμός δημοσιογράφων. Παράλληλα παρατηρούμε ότι τα Μ.Μ.Ε. έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό ατόμων στις άλλες ειδικότητες οι οποίες θεωρούνται εξ' ίσου σημαντικές και καλύπτουν διαφορετικού είδους ανάγκες παραγωγής προγράμματος. Όμως, καθώς οι καιροί είναι δύσκολοι, από την πλευρά των δημοσιογραφικών σωματείων χρειάζεται να επανεξετασθεί το: Πως χρίζεται κάποιος, Δημοσιογράφος; Βέβαια, αυτό, είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητηθεί και από εμάς σε κάποια άλλη στιγμή. Ωστόσο, η επικαιρότητα με ωθεί να θέσω και ένα ερώτημα εκτός θέματος.
Α.Ε.: Στο ίδιο σωματείο, στην ΕΣΗΕΑ, στεγάζονται τα συμφέροντα εργαζόμενων δημοσιογράφων με αυτά των εργοδοτών δημοσιογράφων - εκδοτών του ιδιωτικού τομέα. Ενδέχεται, κατά τη γνώμη σου, να επέλθει η στιγμή ενός θεμελιακού ρήγματος στις σχέσεις των μελών της;... Ποια είναι η άποψη σου;
Γ.Τζ.: H αλήθεια είναι ότι όταν ένας δημοσιογράφος μεταπηδήσει από το δημοσιογραφικό στο εκδοτικό πεδίο, η ιδιότητα τους ως μέλος της ΕΣΗΕΑ αναστέλλεται, οπότε δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς ότι συστεγάζονται. Ενδεχομένως πρέπει να αλλάξουν πολλά στην ΕΣΗΕΑ, αλλά όλα αυτά δεν έχουν σχέση με το εγχείρημα της δημοτικής ελευθερίας και του 9,84!
Α.Ε.: Για κλείσιμο αυτής της συνάντησης μας, θέλω να απευθύνεις τρεις συμβουλές προς: Πολιτεία, ακροατές και ιδιώτες Μ.Μ.Ε.
Γ.Τζ.: Η Πολιτεία να διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία των σταθμών παράλληλα με διαδικασίες αυστηρής αδειοδότησης.
Οι ακροατές να είναι επιλεκτικοί, τουτέστιν πολυγαμικοί στις επιλογές συγκεκριμένων προγραμμάτων από ποικίλους ραδιοσταθμούς.
Οι επιχειρηματίες να έχουν υπόψη τους ότι μισθώνουν συχνότητες που είναι δημόσια περιουσία, άρα πρέπει να συνυπολογίζουν και το δημόσιο συμφέρον στη διαμόρφωση και την εκτέλεση του ραδιοφωνικού προγράμματος.
photo: cultureisathens.gr