KollektivA-Κόμης Χ / OI NIKHTEΣ

KollektivA-Κόμης Χ / OI NIKHTEΣ
Ακολουθήστε μας στο Google news

20 Μαρτίου / Κερδίστε 4 διπλές προσκλήσεις

16 Μαρτίου 2011Το e-tetRadio σας προσφέρει 4 διπλές προσκλήσεις για την εμφάνιση των KollektivA-Κόμης Χ στο Club του Σταυρού του Νότου.

νικητές είναι:
Μαργαρίτα Ρούσσου
Φανή Μαραγκού
Άννα Καρουσιώτη
Νίκος Παναγιωτίδης

Τα ονόματά σας θα βρίσκονται στην είσοδο του Σταυρού!

Για δύο μοναδικές παραστάσεις
Κυριακή 13 και 20 Μαρτίου

Η ΚollektivA είναι ένα νέο μουσικό σχήμα που έρχεται να ταρακουνήσει τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην ελληνική μουσική. Είναι εξέλιξη του παλιότερου group Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό. Το ΦΕΜΔ  κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά το 2004 από τη Lyra με τίτλο Ποτέ Άλλοτε και το 2007 τον ομώνυμο δίσκο Φτηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό. Ακολούθησε το 2009 η παραγωγή της συλλογής Unsigned United όπου συνενώθηκαν σχήματα εκτός δισκογραφίας, την οποία επιμελήθηκε το ΦΕΜΔ μέσω της ραδιοφωνικής του εκπομπής Ράδιο KollektivA. Τέλη του 2009 το ΦΕΜΔ αποφασίζει μετά από παρότρυνση του Μάνου Ξυδούς τη μετονομασία του σε KollektivA. Παράλληλα, ο Μάνος αναλαμβάνει την επιμέλεια της παραγωγής του ομώνυμου δίσκου του σχήματος. Ο δίσκος αυτός κυκλοφορεί τον Οκτώβρη του 2010 και περιέχει τη συμμετοχή του Μάνου Ξυδούς σε μια διασκευή του Which Side Are You On. Μεγάλο ατού των KollektivA αποτελεί η δυναμική τους συναυλιακή παρουσία σε πρότυπα εξωτερικού (performance, τεχνικός εξοπλισμός, εκτελεστική δεινότητα), πάντα μέσα από το ιδιαίτερο αισθητικό καλλιτεχνικό φίλτρο του group.


Τι ήταν εκείνο που έκανε τον Μάνο Ξυδούς να σας προτείνει να αλλάξετε όνομα; Ποια ιστορία κρύβεται πίσω από το τωρινό αλλά και το παλαιότερο όνομά σας «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό»;
Το όνομα Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό μπορούμε με μεγάλη ακρίβεια να πούμε ότι εξέφραζε απόλυτα την κατάσταση της ζωής μας εκείνη την εποχή. Το ίδιο βέβαια μπορούμε να πούμε με ευκολία και για την τωρινή μας κατάσταση, άρα από αυτή την άποψη δε φαίνεται να έχουν αλλάξει και πολλά! Η ιδέα ήταν να πάρουμε έναν δυστυχώς- ευρέως χρησιμοποιούμενο κοινωνικοοικονομικό όρο (φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό) και να τον προσαρμόσουμε στη μουσική μας πραγματικότητα. Από πολύ νωρίς συστηνόμασταν και λειτουργούσαμε ως μουσική κολεκτίβα και όταν η συγκεκριμένη λέξη αναφέρθηκε σε μία συζήτηση που είχαμε με το Μάνο, ο ίδιος αμέσως πρότεινε να την χρησιμοποιήσουμε για όνομα του σχήματος. Θεωρούσε ότι εκφράζει άμεσα και μονολεκτικά τη λογική και τη φιλοσοφία μας και φυσικά αποτελεί ένα μακράν πιο εύκολα διαχειρίσιμο όνομα. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μπορούμε να πούμε ότι γι άλλη μια φορά- η σκέψη του ήταν ιδιαίτερα εύστοχη.      

Τι ήταν εκείνο που σας δίδαξε ο Μάνος Ξυδούς ως συνεργάτης και ίσως-ίσως ως δάσκαλος;
Πραγματικά χωρίς καμία διάθεση να αδικήσουμε ανθρώπους που γενικά μας έχουν βοηθήσει κατά καιρούς, ο Μάνος έπαιξε τον καθοριστικότερο ρόλο στην πορεία μας ως αυτό το σημείο. Πέρα από την πρότασή του για την αλλαγή του ονόματος, ανέλαβε την επιμέλεια παραγωγής του album μας και αν και δε συμμετείχε καθόλου συνθετικά σ αυτό, σίγουρα το αποτέλεσμα θα ηχούσε τελείως διαφορετικό χωρίς τη συμβολή του. στερα  από πολλαπλές ακροάσεις του υλικού που ηχογραφούσαμε και μέσα από τα  διεισδυτικά σχόλια του, τα τραγούδια μας προσέγγιζαν την τελική τους μορφή. Φυσικά συνεργαζόμενος με έναν άνθρωπο σαν τον Μάνο Ξυδούς, έχεις πολλά περισσότερα να κερδίσεις πέρα από την αυτονόητη και πλούσια  μουσική εμπειρία που μπορούσε να σου μεταδώσει. Το κυριότερο ήταν η προτροπή του να είμαστε ειλικρινείς κι αληθινοί σ αυτό που κάνουμε. 

Οι KollektivA, λέτε, είναι μια ιδέα που εξαπλώνεται.
Το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια έντονη κινητικότητα τόσο στα μουσικά όσο και γενικότερα στα καλλιτεχνικά πράγματα ιδίως από νέους ανθρώπους. Νέα σχήματα ξεπηδούν από παντού και διάφορες καλλιτεχνικές συλλογικότητες αμφισβητούν τα μέχρι σήμερα αισθητικά και όχι μόνο δεδομένα. Ακόμα όλο αυτό φαίνεται να «βράζει» κάπου υπόγεια και σκόρπια ή σε μερικές μόνο περιπτώσεις να βρίσκει το δρόμο του και για ένα πιο ευρύ ακροατήριο. Ζητούμενο φαίνεται να είναι πως όλες αυτές οι μικρές εστίες μπορούν να δημιουργήσουν ένα γενικότερο ρεύμα.  Όντας και εμείς λοιπόν κομμάτι αυτής της πραγματικότητας και λειτουργώντας με έναν τέτοιο συλλογικό τρόπο, γινόμαστε κομμάτι «μια ιδέας που εξαπλώνεται». 


Οι συναυλίες σας δεν αποτελούνται μόνο από τη μουσική και τα τραγούδια σας. Βλέπουμε έντονη παρουσία του κινηματογραφικού αλλά και του θεατρικού στοιχείου. Μιλήστε μας για αυτή την πιο πλήρη προσέγγιση της τέχνης από εσάς.
Το «πρόβλημα» μάλλον ξεκινάει από τη «βίδα» που έχουμε με το progressive rock. Έχοντας μελετήσει μπάντες όπως οι Pink Floyd, οι Queen ή οι Queensryche κ.ά., πάντα θέλουμε να βλέπουμε λίγο πιο μπροστά, να εκφραζόμαστε πιο ολοκληρωμένα. Αυτό, βέβαια, δένει με τη συνεχή μας προσπάθεια να συναναστρεφόμαστε με άλλους καλλιτέχνες, θεατρικές ομάδες, σκηνοθέτες, να ανταλλάσσουμε απόψεις και ιδέες, να κάνουμε μαζί πράγματα. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε την μόνιμη συνεργασία που έχουμε με την πρωτοποριακή ομάδα Eyellusion που αναλαμβάνει την οπτικοποίηση της μουσικής μας μέσω original video art και live show. Μ αυτά και μ αυτά έχει φτιαχτεί ένα μόνιμο crew 10-15 ατόμων που σταθερά συνεισφέρουν ο καθένας με τον τρόπο του, δημιουργώντας ένα πιο ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

Λέτε χαρακτηριστικά στο δελτίο τύπου «Οι KollektivA είναι ένα νέο μουσικό σχήμα που με τον ομώνυμο δίσκο τους έρχονται να ανανεώσουν τη μέχρι σήμερα αντίληψή σου για το ελληνικό rock». Τι είναι εκείνο που χαρακτηρίζει σήμερα το ελληνικό ροκ (υπάρχει άραγε σήμερα αυτό το είδος;), ποια συγκροτήματα το εκπροσωπούν και τι είναι εκείνο που ο δίσκος σας επαναπροσδιορίζει στη λειτουργία του;
Οκ, ναι, αναφέρουμε τον όρο ελληνικό rock προκειμένου να συμφωνούμε ότι μιλάμε για τα «ελληνόφωνα» rock συγκροτήματα. Η αλήθεια είναι ότι στην ελληνική δισκογραφία η rock μουσική είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Πριν λίγα χρόνια υπήρχαν οι Τρύπες, τα Ξύλινα Σπαθιά και αρκετά ακόμα rock σχήματα. Σήμερα στη δισκογραφία το τονίζω- όσα ελληνόφωνα συγκροτήματα υπάρχουν κινούνται βασικά σε pop ύφος. Φυσικά unsigned σχήματα έχουν να πουν πάρα πολλά. Εν πάσει περιπτώσει, ένας «αθώος» ακροατής σήμερα εύκολα θεωρεί είτε ότι το ελληνόφωνο rock έχει σταματήσει στις Τρύπες ή χειρότερα- στο Σιδηρόπουλο, είτε ότι έχει μεταλλαχτεί σε pop-rock ψευτο-υβρίδια. Δεν είναι έτσι. Με τους KollektivA φιλοδοξούμε να επανακαθορίσουμε το ελληνόφωνο rock καταρχήν ως προς το περιεχόμενό του, ηχητικό και ιδεολογικό. Να το τοποθετήσουμε στο βάθρο που έχει κατακτήσει ως αναπτρεπτική μουσική, ως ήχος ρήξης και σύγκρουσης. Από την άλλη, βλέπουμε τη μουσική ως ολότητα και ασφαλώς ως ζωντανό οργανισμό που αναπτύσσεται. Δε διαχωρίζουμε τα μουσικά είδη και αξιοποιούμε οτιδήποτε έχει αναδείξει η εποχή μας σε ήχους και τεχνολογία προκειμένου να κάνουμε καλά τραγούδια που εκφράζουν τον κόσμο στον οποίο απευθυνόμαστε και τις ανάγκες του. Για εμάς υπάρχει καλή και κακή μουσική, με την έννοια ότι τάσσεσαι έτσι κι αλλιώς με κάποια πλευρά συμφερόντων. Καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή μας να διασκευάσουμε μαζί με τον Μάνο το κλασσικό εργατικό τραγούδι- ύμνο Which Side Are You On



Στα τραγούδια σας συναντάμε σχεδόν ταυτόχρονα και την επιθετικότητα μιας νεότητας που διεκδικεί, αλλά και την τρυφερότητα μιας ηλικίας που αρχίζει και λοξοκοιτάει προς τα πίσω. Τι από τα δύο σας χαρακτηρίζει πιο πολύ; Ποιες ανάγκες σας οπλίζουν με κιθάρα, πιάνο και μολύβι και σας κάνουν να γράφετε τραγούδια;
Βλέπεις ότι αντιλαμβάνεσαι κι εσύ τι επαναπροσδιορίζουμε (σε σχέση με την προηγούμενη ερώτησή σου).. Η νεότητα αυτή που λες, είμαστε εμείς, οι φίλοι μας, οι άνθρωποι που τραβάνε τα ίδια με εμάς ζόρια. Δεν μπορούμε να βλέπουμε προβλήματα και να κάνουμε τους (ή να λέμε για) Κινέζους. Είμαστε επιθετικοί γιατί η βιαιότητα που δεχόμαστε καθημερινά είναι ανεπανάληπτη. Πλέον έχει αναχθεί σε καθημερινό πόλεμο. Φυσικά και υπάρχει η παθητική μερίδα, αλλά κι αυτή θα αλλάζει στάση με το χρόνο. Έχουμε εμπιστοσύνη. Φυσικά είμαστε οι ίδιοι που έχουμε ευαισθησίες αλλά και ανησυχίες. Χωρίς γνώση, χωρίς ιδεολογία δεν μετουσιώνεται σε ισχύ οποιαδήποτε τάση.
Για κάποιους είναι ανεπίτρεπτο ο «ποιοτικός» καλλιτέχνης να μιλά για τον έρωτα. Για άλλους, η τέχνη δεν έχει να κάνει με την πολιτική και την κοινωνία.
Αυτά είναι παρωχημένες αντιλήψεις ή θέσεις εκ του πονηρού.
Τρυφερότητα ναι εκφράζεται στα τραγούδια μας και πάει χέρι- χέρι με την ειλικρινή διάθεση για ανατροπή. Για παράδειγμα, αγαπώ την κοπέλα μου αλλά είμαι άνεργος. Διαδηλώνω την αγάπη μου για εκείνη αλλά τα προβλήματα με πνίγουν. Ή σκέψου να ήμαστε και μετανάστες! Όσο τρυφερός είμαι μαζί της τις δύσκολες αυτές ώρες , τόσο θέλω να ισοπεδώσω όλες τις αιτίες που δε μας αφήνουν να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Διαλεκτικά δεμένα είναι τα νοήματα και τα συναισθήματα που τραγουδάμε. Και είναι έτσι γιατί έτσι τα ζούμε. Από την άλλη, οι στόχοι μας συναισθηματικά- καλλιτεχνικά- πολιτικά δεν λοξοκοιτάνε προς τα πίσω σε καμία περίπτωση. Το χθες υπάρχει μόνο ως μάθημα. Εμείς κοιτάμε μπροστά και από το μέλλον φωτίζουμε το σήμερα και τις ανάγκες του. Κάθε νοσταλγία μόνο αυταπάτη γεννάει.

Τι σας συνδέει καλλιτεχνικά με τον Κόμη Χ.; Πού τέμνονται οι δρόμοι και τα πιστεύω σας, μιας και θα εμφανιστείτε αυτή την Κυριακή 20 Μαρτίου στο Σταυρό του Νότου.
Καταρχήν μας αρέσουν οι συνεργασίες σαν κουλτούρα. Συνηθίζουμε να φωνάζουμε φίλους μουσικούς στα live μας. Έτσι έγινε και με τον Κόμη Χ, όταν γνωριστήκαμε μέσω του Dj Rico. Το αποτέλεσμα ήταν ανεπανάληπτο κι έτσι είπαμε να του δώσουμε πιο σταθερά χαρακτηριστικά.
Ο Κόμης είναι λαϊκό παιδί, συνομήλικός μας, με μια ενθουσιώδη προσωπικότητα, ώριμος και πολύ σεμνός (πιστέψτε το!). Βρισκόμαστε από την ίδια πλευρά καλλιτεχνικά. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι συμφωνούμε σε όλα, αν και προς το παρόν δεν έχουμε διαφωνήσει και πουθενά για να είμαστε ειλικρινείς! Εξάλλου αν περιμένει κανείς να βρει συνοδοιπόρους με τους οποίους συμφωνεί σε όλα τότε το πιο πιθανό είναι να μένει μόνος για πάντα. Παράλληλα, ο Κόμης Χ είναι εργατικός και καλός επαγγελματίας. Οπότε γιατί όχι; Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κάτι ωραίο βγαίνει πλέον αποδεδειγμένα! Εμείς δε βλέπουμε μουσικά τείχη γύρω μας και φυσικά μας αρέσουν οι προκλητικές συνεργασίες! Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι καλλιτέχνες σαν τον Κόμη Χ!

Λοιπόν, τι θα ακούσουμε στο live της Κυριακής;
Είπαμε «κάτι ωραίο βγαίνει». Βασικά, το μείγμα είναι εκρηκτικό! Ούτε οι ίδιοι δεν το πιστεύαμε στην αρχή. Η χημεία με τον Κόμη Χ είναι μοναδική. Η ώρα περνάει γρήγορα και με μεγάλη ένταση. Στα live αυτά με τον Κόμη ουσιαστικά κάνουμε το crossover και αποδεικνύουμε ότι οι παρέες γράφουν ιστορία. Ρίμες σφηνώνονται ανάμεσα σε κιθαριστικά θέματα, ηλεκτρονικές λούπες συγκρούονται με ηλεκτρικά όργανα, η επαφή με τον κόσμο είναι αδιάλειπτη. Κάτι ανάμεσα σε διαδήλωση και πάρτυ. είναι δύσκολο να το περιγράψεις αν δεν το ζήσεις. Δεν είναι τυχαίο που όσοι ήταν εκεί την πρώτη βραδιά φανατίστηκαν!
 

Doors open at 21.30
Ώρα έναρξης: 22.30                       
Είσοδος με ποτό: 12

Σταυρός του Νότου Club:
Φραντζή & Θαρύπου 35, Νέος Κόσμος,
Τηλ.: 210 9226975