Ακολουθήστε μας στο Google news
Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα
Την κρητική μαντινάδα, «το φλογερό βέλος στο ερωτικό πύρωμα της καρδιάς» όπως έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης, φιλοξενεί το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την Μεγάλη Εβδομάδα. Τρεις κορυφαίοι λαϊκοί ποιητές της Κρήτης διαβάζουν μαντινάδες της προσωπικής τους εργογραφίας, σε ηχογράφηση που έγινε ειδικά για το ραδιοφωνικό αυτό αφιέρωμα. Γνωστοί από τις συνεργασίες τους με τον Βασίλη Σκουλά, τον Ρος Ντέιλι και τον Ψαραντώνη, οι ποιητές Γιώργης Καράτζης, Αριστείδης Χαιρέτης και Μήτσος Σταυρακάκης, απαγγέλουν μαντινάδες κοινωνικές, ερωτικές, γνωμικές μέσα σε ένα κατανυκτικό ποιητικό περιβάλλον.
Οι ώρες μετάδοσης των μαντινάδων είναι καθημερινά στις 10:00, τις13:55, τις18:30- και τις 20:30, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στις 16:00, ο Κώστας Φασουλάς, θα αναφερθεί στο κορυφαίο αυτό ποιητικό είδος, μέσα από σχόλια, μελέτες και αναφορές, που έχουν γραφεί για την μαντινάδα
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η ελληνική ραδιοφωνία φιλοξενεί αφιέρωμα στην κρητική μαντινάδα. Την οργάνωση της παραγωγής, την επιμέλεια και την παρουσίαση έχει κάνει ο Κώστας Φασουλάς.
«Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ»
ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΩΔΕΙΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 14.00
Θρησκευτικές συνθέσεις από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που αφορούν στο Θείο Πάθος. Συνθέσεις των Marbianus de Orto (16ος αιώνας), Palestrina, Mozart, Vivaldi, αλλά και Arvo Part και άλλων σύγχρονων συνθετών.
Παραγωγή: Μάρκος Μωυσίδης
«Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΛΙΝΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 15.00
Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 12.00
Τη Μεγάλη Εβδομάδα καθημερινά ο Κώστας Γιαλίνης διαβάζει Το Άγιο και Ιερό Ευαγγέλιο κατά τον Ματθαίο σε μετάφραση Ντίνου Χριστιανοπούλου
Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου
«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ»
Ημ. μετ.: Μ. Δευτέρα 18, Μ. Τετάρτη 20 και Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 15.30
Η Ράνια Βισβάρδη παρουσιάζει για τους ακροατές του Τρίτου, δίωρα μουσικά προγράμματα με τραγούδια που εκφράζουν συναίσθημα θλίψης και πόνου για το Θείο Πάθος, για το μαρτύριο του Θεανθρώπου που αναλογιζόμαστε με θρησκευτική ευλάβεια όλη την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ακούγονται αποσπάσματα από όπερες, στις οποίες προβάλλονται οι συγκινητικές σκηνές των ηρώων τους στις τελευταίες ώρες της ζωής τους, αλλά και θλιμμένα τραγούδια για το χαμό αγαπημένων προσώπων.
«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΘΕΑΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 17.30
Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 19.00
Ενα ραδιοφωνικό χρονικό της Μεγάλης Εβδομάδας, με κείμενα και μουσικές που σκιαγραφούν απόκρυφες όψεις του Πάσχα, ψάχνοντας τις αντιστοιχίες της γιορτής στη ζωή των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
Παραγωγή: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
«ΘΡΗΝΟΣ-ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΟΦΟ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18/4/2011, στις 18.30
Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 16.00 (Ε)
Η εκπομπή ερευνά τα ζητήματα του θρήνου, του μοιρολογιού και του επιταφίου που κυριαρχούν στη λαϊκή μας παράδοση κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα Ο δημοσιογράφος Ζαχαρίας Σώκος φιλοξενεί την Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.
«ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΟΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18/4/2011, στις 20.00
Η εκπομπή παρουσιάζει τον δημοφιλέστερο μνο του Ρωμανού του Μελωδού, έναν από τους 84 ύμνους που σώθηκαν σε διάφορους κώδικες, με θέμα το θρήνο της Παναγίας για τον άδικο θάνατο του μοναχογιού της.
Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 3 Μαΐου 1956, σε διασκευή Πέτρου Μαρκάκη, σκηνοθεσία Κώστα Κροντηρά, με τους Αλέκα Κατσέλη, Αλκη Παππά, Δημήτρη Βεάκη, Ντίνο Δημόπουλο. Συμμετέχει η ανδρική χορωδία του Νίκου Τσιλίφη
Παραγωγή: Λήδα Δημητρίου
«ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 20.30
Μια σειρά εκπομπών με τον Γιάννη Κατσαούνη, με μουσικές από ταινίες με θέμα το Θείο Δράμα. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:
Τη Μ. Δευτέρα, η μουσική του Miklos Rozsa από την ταινία Ben Hur (1959).
Τη Μ Τρίτη η μουσική του Peter Gabriel από την ταινία Passion Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988).
Τη Μ. Τετάρτη τη μουσική του Alfred Newman από την ταινία Ο Χιτών (1953).
Τη Μ. Πέμπτη τη μουσική του Miklos Rozsa από την ταινία Quo Vadis (1951).
Τη Μ. Παρασκευή τη μουσική του John Debney από την ταινία Τα Πάθη του Χριστού (2004).
Παραγωγή: Γιάννης Κατσαούνης
«ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ EBU»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18/4/2011, στις 21.30
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας από το Φεστιβάλ Proms, με την Εθνική Ορχήστρα του BBC της Ουαλίας, υπό τη διεύθυνση του Thierry Fischer. Παρουσιάζονται τα έργα Sinfonia da Requiem του Μπέντζαμιν Μπρίττεν και Συμφωνία αρ.7 σε Ντο μείζονα, έργο 60 «Λένινγκραντ» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Παραγωγή: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τρίτη 19/4/2011, στις 18.30
Φωνητική μουσική από το βιβλίο τραγουδιών της οικογένειας των Μεδίκων (16ος αιώνας), από τα Carmina Burana και από το βιβλίο των προσκυνητών του μοναστηριού της Montserrat στη Βαρκελώνη, καθώς και έργα συνθετών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης από την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Παραγωγή: Τζουλιέττα Καρόρη
«ΤΑ ΠΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τρίτη 19 έως Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 19.30
Την Μεγάλη Εβδομάδα η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος Τα «Πι» της Αγάπης, θα φιλοξενήσει σε τρεις συνέχειες, τα «ΚΑΗΜΕΝΑ» του Μένη Κουμανταρέα. Το διήγημα διαβάζει ο συγγραφέας. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα παρουσιαστεί μια επιλογή από τα Ημερολόγια του Γιώργου Σεφέρη «ΜΕΡΕΣ» αναφορικά με τις Μεγάλες Παρασκευές. όπως τις βίωσε ο ποιητής σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου
«ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΜΟΤΣΑΡΤ ΚΑΙ ΧΑΫΝΤΝ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τρίτη 19/4/2011, στις 21.30
Τα έργα των μεγάλων κλασικών Μότσαρτ και Χάυντν, που είναι γραμμένα για τις τελευταίες ώρες των ανθρώπων και του Ιησού Χριστού, ξεπερνούν σε μεγαλείο και ομορφιά όλα τα υπόλοιπα.
Ο Β.Α. Μότσαρτ ακούραστα και πολύ άρρωστος δούλευε την «Πένθιμη Λειτουργία» του, το Ρέκβιεμ. Το διόρθωνε, το πλούτιζε με νέα θέματα και τέλος - εξαντλημένος πια ολότελα - δεν μπόρεσε να το αποτελειώσει Ο Χάυντν μεταδίδει όλη τη θλίψη της ψυχής του για τα Άγια Πάθη σε συμφωνίες σε ελάσσονα τόνο, όπως η Πένθιμη και η συμφωνία με τον υπότιτλο La Passione αρ. 44 και αρ. 49 αντίστοιχα, γραμμένες και οι δύο στον τόνο της μι μινόρε, της ανείπωτης λύπης και της μελαγχολίας.
Παραγωγή: Ράνια Βισβάρδη
«ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ- ΑΠ ΤΟΝ ΧΑΥΝΤΝ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τετάρτη 20/4/2011, στις 18.30
και
«ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 16.00
Η Μαρίνα Παπαδημητρίου επιλέγει έργα κλασικής μουσικής με θρησκευτικό περιεχόμενο
«Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τετάρτη 20/4/2011, στις 23.00
Μ. Παρασκευή, 22/4/2011, στις 23.00
Τζάζ και Εκκλησία: τα θρησκευτικά τραγούδια αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία της πορείας και της ανάπτυξης της τζάζ. Το πνεύμα της θρησκευτικής λατρείας συνυπάρχει με τα χαρακτηριστικά της τζάζ, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην κλασική μορφή της. Ακόμη και στη σύγχρονη τζάζ μπορούμε να βρούμε αυτή τη βαθιά πίστη ή έναν συνδυασμό θρησκευτικής πίστης και τελετουργίας με τον αγώνα για την κατάκτηση περισσοτέρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην εκπομπή της Μ. Τετάρτης, οι Ντιούκ Ελλινγκτον και Μαχάλια Τζάκσον, Αντρέ Πρεβέν και Χορωδία των Βαπτιστών, Τσάρλι Χέιντεν και Χάνκ Τζόουνς παίζουν σπιρίτσουαλς και λατρευτικούς ύμνους. Ακόμα, ακούγονται η ορχήστρα των μαθητών και των συνεργατών του Τσάρλς Μίνγκους στη γνωστή σύνθεση του Μίνγκους Προσευχή προς αποφυγήν ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, το κουαρτέτο του Τσάρλς Λόυντ σε μία σύνθεση με τον τίτλο Αγία Σοφία και το τρίο του Κήθ Τζάρετ σε μία εκστατική ερμηνεία.
Στην εκπομπή της Μ. Παρασκευής, ακούγονται ο Μάξ Ρόουτς με τολμηρές ενορχηστρώσεις σπιρίτσουαλς, ο Αρτσι Σέπ στην "Προσευχή" του Κάλ Μάσεη, ο Χόρας Πάρλαν με τον ?Αρτσι Σέπ παίζουν θρησκευτικούς ύμνους. Στη συνέχεια τρείς ευρωπαϊκές περιπτώσεις. Ο Ελβετός πιανίστας Τζόρτζ Γκρούντς στο έργο του "Για τη ζωή του Χριστού", ο Τσέχος τρομπετίστας Γιάρομιλ Χλινίσκα με την "Λειτουργία τζάζ" και την ορχήστρα του Γκούσταβ Μπρόμ, ο Σουηδός Μπένκτ Μπέργκερ σε ένα έργο του που βασίζεται σε ηχογραφημένο υλικό από μιά κηδεία στη Γκάνα.
Παραγωγή: Σάκης Παπαδημητρίου
«ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 21.30
Στο πρώτο μισό της εκπομπής παορυσιάζονται επιλογές τραγουδιών που συνάδουν με το κλίμα της Μεγάλης Πέμπτης. Στο δεύτερο μέρος, μέσα από αρχειακό υλικό, η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και ακολουθούν παραδοσιακά μοιρολόγια
Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου
«ΟΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΕΝΤΕΛ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στη 01.00
Το Τρίτο Πρόγραμμα παρουσιάζει στους ακροατές του ένα από τα σημαντικότερα ορατόρια του μεγάλου συνθέτη, που στη χώρα μας ακούγεται σπανιότατα.
«ΕΞΙ ΧΟΡΔΕΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 18.30
Μ. Σάββατο, στις 09.00 (Ε)
Ο Στέλιος Μούστος ρίχνει φως σε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έργα στη σύγχρονη ιστορία του flamenco , τα Κέρινα Δάκρυα της μεγάλης μορφής του cante flamenco El Lebrijano. Μια ελεύθερη flamenco απόδοση των Παθών του Χριστού, μια τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες missa flamenca με τον Lebrijano να φέρνει στο studio όχι μόνο μουσικούς του Μαχρέμπ, αλλά και σπουδαίες φωνές από την Tούβα και τη Βουλγαρία, φτιάχνοντας έτσι ένα εξαιρετικό αμάλγαμα ήχων που συναρπάζει
«Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΧΙΜΑΙΡΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 22.30
Ένα ταξίδι ζωής μέσα από διαδικασίες θανάτου: μια μεταμόσχευση οδηγεί στο να ανιχνεύσουμε συναισθήματα, αξίες, συμπεριφορές, και ιατρικές πρακτικές.
Η αφήγηση μιας μεταμόσχευσης ήπατος σε ήπια αντιπαράθεση με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τη σύγχρονη Βιοηθική σκέψη και τη φιλοσοφία της ανατρεπτικής Βιοπολιτικής θεωρίας και πρακτικής.
Παραγωγή: Εμμανουήλ Κουτσουρέλης
«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΘΡΥΛΟΙ, ΜΥΘΟΙ - ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 24.00
Η Άννα Σακαλή παρουσιάζει τη ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής και τη σχέση της με τον Ιησού. Μεγάλωσε στο χωριό Μαγκντάλα, εφτά μίλια νότια της Καπερναούμ. Η Μαρία έφτανε σε πράξεις καταστρεπτικές, ακραίες και μετά περιφρονούσε τον εαυτό της για ό,τι έκανε. Όμως δεν μπορούσε να σταματήσει. Συνέχιζε να ξεπερνά τα όριά της
«ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 19.30
και
«ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 19.00
Ο Γιώργος Φλωράκης παρουσιάζει δύο εκπομπές με μουσική αλλά και με λογοτεχνικές αναφορές.
«ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 15.00
Ο Πέτρος Φυσσούν διαβάζει ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εμπνευσμένα από το όραμα της Παναγίας και τις ταπεινές εκκλησιές της. Εκπομπή από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε ηχογράφηση του 1984 και επιμέλεια Ειρήνης Διαβατίδου Ιορδάνη.
Παραγωγή: Λήδα Δημητρίου
«ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ EBU»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 22.00
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας με την Ορχήστρα Vasteras Sinfonietta και τη Χορωδία της Σουηδικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση Peter Dijkstra. Παρουσιάζονται τα έργα Agnus Dei του Σάμιουελ Μπάρμπερ και Ρέκβιεμ του Γκαμπριέλ Φωρέ.
Παραγωγή: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 08.00
Ο Νικόλας Βιβλάκης, παρουσιάζει μουσικές που εναρμονίζονται με το συναίσθημα της ημέρας. Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η αφορμή για να ακουστούν μερικές σπουδαίες μελαγχολικές συνθέσεις. Ανάμεσά τους, μια μουσική που παίζουν οι μπάντες στα Επτάνησα το πρωί του Μ. Σαββάτου, μια μουσική που δεν ακούγεται σχεδόν ποτέ άλλοτε και σχεδόν πουθενά αλλού. Ο «Αμλέτος» όπως το λένε οι Κερκυραίοι, είναι μια σύνθεση που έγραψε ο Φράνκο Φάτσο, ένας Ιταλός συνθέτης που έζησε από το 1840-1891. Θα ακουστούν ακόμη επιλεγμένες μουσικές των Μπετόβεν, Αλμπινόνι, Σούμαν, Φωρέ , Μπάρμπερ και Γκριγκ, με κυρίαρχο το συναίσθημα της θλίψης.
«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 14.00
Η εκπομπή φιλοξενεί τον αγιογράφο Σώζο Γιαννούδη, ο οποίος έχει το οφίκιο του Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ψάλλουν η εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία Γεωργίου Σύρκα και η Ορδόθοξη Μοναχή.
Παραγωγή: Αρριέττα Παλιατσάρα
«ΛΑΜΠΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΛΑΜΠΡΗ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 07.00
Λαμπερή μουσική ταιριάζει σε μια μέρα Λαμπρή Ζωηρές χαρούμενες μουσικές που αντανακλούν τη διάθεση των δημιουργών τους να εκφράσουν την ευχαρίστησή τους, να πανηγυρίσουν και να μεταδώσουν στους ακροατές την αγαλλίαση της ψυχής τους
Παραγωγή : Ράνια Βισβάρδη
«ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 08.00
Ανήμερα το Πάσχα, ο Νικόλας Βιβλάκης, παρουσιάζει αποσπάσματα ενός από τα σπουδαιότερα μουσικά έργα όλων των εποχών, τη Λειτουργία σε Σι ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Πρόκειται για ένα έργο, που η σύνθεση του διήρκεσε σχεδόν μια 20ετία και ολοκληρώθηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνθέτη του. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο ολοκληρωμένο και πολύπλευρο έργο του, τόσο από πνευματική, όσο και από μουσική άποψη. Ο ίδιος δεν το άκουσε ποτέ ολοκληρωμένο και πέρασε πάνω από ένας αιώνας από το θάνατό του ως τη μέρα που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά.
Το αριστούργημα αυτό συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να συγκινεί και να προκαλεί δέος, δικαιολογώντας ίσως την άποψη, που εξέφρασε το 1818 ο Ελβετός συνθέτης, μουσικός εκδότης και κριτικός Hans Georg Nageli, ο οποίος το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έργο τέχνης όλων των εποχών και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο συνθέτης διαισθανόμενος ίσως το τέλος της ζωής του, θέλησε να κληροδοτήσει στις επερχόμενες γενιές ένα μνημειώδες έργο οικουμενικής πίστης. Δούλευε εντατικά πάνω στο έργο, σχεδόν τυφλός πια προς το τέλος της ζωή του, χωρίς να ενδιαφέρεται ή να σκέπτεται την παρουσίασή του.
Στην εκπομπή θα ακουστούν αποσπάσματα από τη συγκλονιστική ηχογράφηση του 1961, με τον Καρλ Ρίχτερ να διευθύνει την Ορχήστρα και τη Χορωδία Μπαχ του Μονάχου. Σολίστ, ήταν οι Μαρία Στάντερ, Χέρτα Τόπερ, Ερνστ Χάεφλιγκερ και Ντίντριχ Φίσερ-Ντίσκαου.
«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 10.00
Στην εκπομπή ακούγεται ο αείμνηστος ζωγράφος Κωνσταντίνος Ξυνόπουλος, από ηχογράφηση που έγινε στο σπίτι του το 1997. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου αργότερα διετέλεσε και δάσκαλος, κοντά στους Ανδρέα Γεωργιάδη και Παντελή Πρεβελάκη. Επίσης μαθήτεψε κοντά στον Φώτη Κόντογλου, τον Θεόδωρο Λαζαρή όπως και στην Ecole de Beaux Arts και τον Λεωνίδα Ουσπένσκυ. Συνεργάστηκε με τον Θεόδωρο Λαζαρή, τον Σπύρο Παπαλουκά και τον Δημήτρη Πικιώνη. Ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική φορητών εικόνων και νωπογραφιών.
Η εκπομπή πλαισιώνεται από βυζαντινούς ύμνους.
Παραγωγή: Αρριέττα Παλιατσάρα
«ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 21.00
Τραγουδώντας στη βροχή: ένα κλασικό μιούζικαλ. Ο Ζυλ Ντασέν το περιέλαβε ανάμεσα στα δέκα ωραιότερα φιλμ του αμερικανικού σινεμά. Το ίδιο και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Τι κάνει το «Τραγουδώντας στη βροχή», αυτή τη σχεδόν απλοϊκή μουσική κωμωδία να γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακόμα κι από την πνευματική ελίτ; Η τακτική εκπομπή του Γιώργου Κόρρα «Τα χρόνια της αθωότητας» είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη την Κυριακή του Πάσχα στο κλασικό αυτό φιλμ και προσπαθεί να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα που απασχολεί ακόμα όλους τους μελετητές του σινεμά..
Το Τραγουδώντας στη βροχή ξεκίνησε από ένα τραγούδι του 1929 που έγινε σουξέ μέσα από την μεγάλη οθόνη κι αποτέλεσε, ως φιλμ πια, την κορωνίδα της λαμπρής συνεργασίας του σπεσιαλίστα του είδους Στάνλεϊ Ντόνεν και του κορυφαίου χορευτή Τζιν Κέλι, που είχαν εδώ συνεργάτες πρώτης γραμμής: την Ντέμπι Ρέινολντς, τον Ντόναλντ Ο Κόνορ και την θεϊκή χορεύτρια Σιντ Τσάρις. Φυσικά, η εκπομπή διανθίζεται από τα τραγούδια της ταινίας, που ανήκουν πια στη συλλογική μνήμη των απανταχού σινεφίλ.
Παραγωγή: Γιώργος Κόρρας
Επιλεγμένες εκπομπές του Τρίτου Προγράμματος για την Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα
16 Απριλίου 2011«ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΑΝΤΙΝΑΔΑ»Από τη Μ. Δευτέρα μέχρι και τη Μ. Παρασκευή και την Κυριακή του Πάσχα
Την κρητική μαντινάδα, «το φλογερό βέλος στο ερωτικό πύρωμα της καρδιάς» όπως έγραψε ο Στρατής Μυριβήλης, φιλοξενεί το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την Μεγάλη Εβδομάδα. Τρεις κορυφαίοι λαϊκοί ποιητές της Κρήτης διαβάζουν μαντινάδες της προσωπικής τους εργογραφίας, σε ηχογράφηση που έγινε ειδικά για το ραδιοφωνικό αυτό αφιέρωμα. Γνωστοί από τις συνεργασίες τους με τον Βασίλη Σκουλά, τον Ρος Ντέιλι και τον Ψαραντώνη, οι ποιητές Γιώργης Καράτζης, Αριστείδης Χαιρέτης και Μήτσος Σταυρακάκης, απαγγέλουν μαντινάδες κοινωνικές, ερωτικές, γνωμικές μέσα σε ένα κατανυκτικό ποιητικό περιβάλλον.
Οι ώρες μετάδοσης των μαντινάδων είναι καθημερινά στις 10:00, τις13:55, τις18:30- και τις 20:30, ενώ την Κυριακή του Πάσχα στις 16:00, ο Κώστας Φασουλάς, θα αναφερθεί στο κορυφαίο αυτό ποιητικό είδος, μέσα από σχόλια, μελέτες και αναφορές, που έχουν γραφεί για την μαντινάδα
Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που η ελληνική ραδιοφωνία φιλοξενεί αφιέρωμα στην κρητική μαντινάδα. Την οργάνωση της παραγωγής, την επιμέλεια και την παρουσίαση έχει κάνει ο Κώστας Φασουλάς.
«Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ»
ΘΡΗΝΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΝΩΔΕΙΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 14.00
Θρησκευτικές συνθέσεις από την Αναγέννηση έως τις μέρες μας, που αφορούν στο Θείο Πάθος. Συνθέσεις των Marbianus de Orto (16ος αιώνας), Palestrina, Mozart, Vivaldi, αλλά και Arvo Part και άλλων σύγχρονων συνθετών.
Παραγωγή: Μάρκος Μωυσίδης
«Ο ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΛΙΝΗΣ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 15.00
Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 12.00
Τη Μεγάλη Εβδομάδα καθημερινά ο Κώστας Γιαλίνης διαβάζει Το Άγιο και Ιερό Ευαγγέλιο κατά τον Ματθαίο σε μετάφραση Ντίνου Χριστιανοπούλου
Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου
«ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΘΛΙΨΗΣ»
Ημ. μετ.: Μ. Δευτέρα 18, Μ. Τετάρτη 20 και Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 15.30
Η Ράνια Βισβάρδη παρουσιάζει για τους ακροατές του Τρίτου, δίωρα μουσικά προγράμματα με τραγούδια που εκφράζουν συναίσθημα θλίψης και πόνου για το Θείο Πάθος, για το μαρτύριο του Θεανθρώπου που αναλογιζόμαστε με θρησκευτική ευλάβεια όλη την εβδομάδα.
Ειδικότερα, ακούγονται αποσπάσματα από όπερες, στις οποίες προβάλλονται οι συγκινητικές σκηνές των ηρώων τους στις τελευταίες ώρες της ζωής τους, αλλά και θλιμμένα τραγούδια για το χαμό αγαπημένων προσώπων.
«ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑΣ ΑΘΕΑΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 17.30
Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 19.00
Ενα ραδιοφωνικό χρονικό της Μεγάλης Εβδομάδας, με κείμενα και μουσικές που σκιαγραφούν απόκρυφες όψεις του Πάσχα, ψάχνοντας τις αντιστοιχίες της γιορτής στη ζωή των σύγχρονων μεγαλουπόλεων.
Παραγωγή: Μενέλαος Καραμαγγιώλης
«ΘΡΗΝΟΣ-ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ-ΜΟΙΡΟΛΟΪ ΑΠΌ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΡΟΦΟ ΤΗ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18/4/2011, στις 18.30
Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 16.00 (Ε)
Η εκπομπή ερευνά τα ζητήματα του θρήνου, του μοιρολογιού και του επιταφίου που κυριαρχούν στη λαϊκή μας παράδοση κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα Ο δημοσιογράφος Ζαχαρίας Σώκος φιλοξενεί την Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κα Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.
«ΘΡΗΝΟΣ ΤΗΣ ΘΕΤΟΚΟΥ ΕΙΣ ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18/4/2011, στις 20.00
Η εκπομπή παρουσιάζει τον δημοφιλέστερο μνο του Ρωμανού του Μελωδού, έναν από τους 84 ύμνους που σώθηκαν σε διάφορους κώδικες, με θέμα το θρήνο της Παναγίας για τον άδικο θάνατο του μοναχογιού της.
Ένα σπάνιο ηχητικό ντοκουμέντο από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας. Μεταδόθηκε για πρώτη φορά στις 3 Μαΐου 1956, σε διασκευή Πέτρου Μαρκάκη, σκηνοθεσία Κώστα Κροντηρά, με τους Αλέκα Κατσέλη, Αλκη Παππά, Δημήτρη Βεάκη, Ντίνο Δημόπουλο. Συμμετέχει η ανδρική χορωδία του Νίκου Τσιλίφη
Παραγωγή: Λήδα Δημητρίου
«ΤΑ ΠΑΘΗ ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18 έως και Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 20.30
Μια σειρά εκπομπών με τον Γιάννη Κατσαούνη, με μουσικές από ταινίες με θέμα το Θείο Δράμα. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:
Τη Μ. Δευτέρα, η μουσική του Miklos Rozsa από την ταινία Ben Hur (1959).
Τη Μ Τρίτη η μουσική του Peter Gabriel από την ταινία Passion Ο Τελευταίος Πειρασμός (1988).
Τη Μ. Τετάρτη τη μουσική του Alfred Newman από την ταινία Ο Χιτών (1953).
Τη Μ. Πέμπτη τη μουσική του Miklos Rozsa από την ταινία Quo Vadis (1951).
Τη Μ. Παρασκευή τη μουσική του John Debney από την ταινία Τα Πάθη του Χριστού (2004).
Παραγωγή: Γιάννης Κατσαούνης
«ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ EBU»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Δευτέρα 18/4/2011, στις 21.30
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας από το Φεστιβάλ Proms, με την Εθνική Ορχήστρα του BBC της Ουαλίας, υπό τη διεύθυνση του Thierry Fischer. Παρουσιάζονται τα έργα Sinfonia da Requiem του Μπέντζαμιν Μπρίττεν και Συμφωνία αρ.7 σε Ντο μείζονα, έργο 60 «Λένινγκραντ» του Ντμίτρι Σοστακόβιτς
Παραγωγή: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«ΤΑ ΜΗΛΑ ΤΩΝ ΕΣΠΕΡΙΔΩΝ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τρίτη 19/4/2011, στις 18.30
Φωνητική μουσική από το βιβλίο τραγουδιών της οικογένειας των Μεδίκων (16ος αιώνας), από τα Carmina Burana και από το βιβλίο των προσκυνητών του μοναστηριού της Montserrat στη Βαρκελώνη, καθώς και έργα συνθετών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης από την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Παραγωγή: Τζουλιέττα Καρόρη
«ΤΑ ΠΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τρίτη 19 έως Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 19.30
Την Μεγάλη Εβδομάδα η εκπομπή του Τρίτου Προγράμματος Τα «Πι» της Αγάπης, θα φιλοξενήσει σε τρεις συνέχειες, τα «ΚΑΗΜΕΝΑ» του Μένη Κουμανταρέα. Το διήγημα διαβάζει ο συγγραφέας. Τη Μεγάλη Παρασκευή θα παρουσιαστεί μια επιλογή από τα Ημερολόγια του Γιώργου Σεφέρη «ΜΕΡΕΣ» αναφορικά με τις Μεγάλες Παρασκευές. όπως τις βίωσε ο ποιητής σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.
Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου
«ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΜΟΤΣΑΡΤ ΚΑΙ ΧΑΫΝΤΝ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τρίτη 19/4/2011, στις 21.30
Τα έργα των μεγάλων κλασικών Μότσαρτ και Χάυντν, που είναι γραμμένα για τις τελευταίες ώρες των ανθρώπων και του Ιησού Χριστού, ξεπερνούν σε μεγαλείο και ομορφιά όλα τα υπόλοιπα.
Ο Β.Α. Μότσαρτ ακούραστα και πολύ άρρωστος δούλευε την «Πένθιμη Λειτουργία» του, το Ρέκβιεμ. Το διόρθωνε, το πλούτιζε με νέα θέματα και τέλος - εξαντλημένος πια ολότελα - δεν μπόρεσε να το αποτελειώσει Ο Χάυντν μεταδίδει όλη τη θλίψη της ψυχής του για τα Άγια Πάθη σε συμφωνίες σε ελάσσονα τόνο, όπως η Πένθιμη και η συμφωνία με τον υπότιτλο La Passione αρ. 44 και αρ. 49 αντίστοιχα, γραμμένες και οι δύο στον τόνο της μι μινόρε, της ανείπωτης λύπης και της μελαγχολίας.
Παραγωγή: Ράνια Βισβάρδη
«ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ- ΑΠ ΤΟΝ ΧΑΥΝΤΝ ΣΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τετάρτη 20/4/2011, στις 18.30
και
«ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 16.00
Η Μαρίνα Παπαδημητρίου επιλέγει έργα κλασικής μουσικής με θρησκευτικό περιεχόμενο
«Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Τετάρτη 20/4/2011, στις 23.00
Μ. Παρασκευή, 22/4/2011, στις 23.00
Τζάζ και Εκκλησία: τα θρησκευτικά τραγούδια αποτελούν ουσιαστικά στοιχεία της πορείας και της ανάπτυξης της τζάζ. Το πνεύμα της θρησκευτικής λατρείας συνυπάρχει με τα χαρακτηριστικά της τζάζ, τόσο στην παραδοσιακή όσο και στην κλασική μορφή της. Ακόμη και στη σύγχρονη τζάζ μπορούμε να βρούμε αυτή τη βαθιά πίστη ή έναν συνδυασμό θρησκευτικής πίστης και τελετουργίας με τον αγώνα για την κατάκτηση περισσοτέρων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Στην εκπομπή της Μ. Τετάρτης, οι Ντιούκ Ελλινγκτον και Μαχάλια Τζάκσον, Αντρέ Πρεβέν και Χορωδία των Βαπτιστών, Τσάρλι Χέιντεν και Χάνκ Τζόουνς παίζουν σπιρίτσουαλς και λατρευτικούς ύμνους. Ακόμα, ακούγονται η ορχήστρα των μαθητών και των συνεργατών του Τσάρλς Μίνγκους στη γνωστή σύνθεση του Μίνγκους Προσευχή προς αποφυγήν ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος, το κουαρτέτο του Τσάρλς Λόυντ σε μία σύνθεση με τον τίτλο Αγία Σοφία και το τρίο του Κήθ Τζάρετ σε μία εκστατική ερμηνεία.
Στην εκπομπή της Μ. Παρασκευής, ακούγονται ο Μάξ Ρόουτς με τολμηρές ενορχηστρώσεις σπιρίτσουαλς, ο Αρτσι Σέπ στην "Προσευχή" του Κάλ Μάσεη, ο Χόρας Πάρλαν με τον ?Αρτσι Σέπ παίζουν θρησκευτικούς ύμνους. Στη συνέχεια τρείς ευρωπαϊκές περιπτώσεις. Ο Ελβετός πιανίστας Τζόρτζ Γκρούντς στο έργο του "Για τη ζωή του Χριστού", ο Τσέχος τρομπετίστας Γιάρομιλ Χλινίσκα με την "Λειτουργία τζάζ" και την ορχήστρα του Γκούσταβ Μπρόμ, ο Σουηδός Μπένκτ Μπέργκερ σε ένα έργο του που βασίζεται σε ηχογραφημένο υλικό από μιά κηδεία στη Γκάνα.
Παραγωγή: Σάκης Παπαδημητρίου
«ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 21.30
Στο πρώτο μισό της εκπομπής παορυσιάζονται επιλογές τραγουδιών που συνάδουν με το κλίμα της Μεγάλης Πέμπτης. Στο δεύτερο μέρος, μέσα από αρχειακό υλικό, η Έλλη Λαμπέτη διαβάζει το «Σήμερον κρεμάται επί ξύλου» και ακολουθούν παραδοσιακά μοιρολόγια
Παραγωγή: Γιώργος Ευσταθίου
«ΟΡΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΕΝΤΕΛ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στη 01.00
Το Τρίτο Πρόγραμμα παρουσιάζει στους ακροατές του ένα από τα σημαντικότερα ορατόρια του μεγάλου συνθέτη, που στη χώρα μας ακούγεται σπανιότατα.
«ΕΞΙ ΧΟΡΔΕΣ ΣΑΝ ΜΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 18.30
Μ. Σάββατο, στις 09.00 (Ε)
Ο Στέλιος Μούστος ρίχνει φως σε ένα από τα πιο ολοκληρωμένα έργα στη σύγχρονη ιστορία του flamenco , τα Κέρινα Δάκρυα της μεγάλης μορφής του cante flamenco El Lebrijano. Μια ελεύθερη flamenco απόδοση των Παθών του Χριστού, μια τελείως διαφορετική από τις υπόλοιπες missa flamenca με τον Lebrijano να φέρνει στο studio όχι μόνο μουσικούς του Μαχρέμπ, αλλά και σπουδαίες φωνές από την Tούβα και τη Βουλγαρία, φτιάχνοντας έτσι ένα εξαιρετικό αμάλγαμα ήχων που συναρπάζει
«Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΧΙΜΑΙΡΑ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Πέμπτη 21/4/2011, στις 22.30
Ένα ταξίδι ζωής μέσα από διαδικασίες θανάτου: μια μεταμόσχευση οδηγεί στο να ανιχνεύσουμε συναισθήματα, αξίες, συμπεριφορές, και ιατρικές πρακτικές.
Η αφήγηση μιας μεταμόσχευσης ήπατος σε ήπια αντιπαράθεση με τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, τη σύγχρονη Βιοηθική σκέψη και τη φιλοσοφία της ανατρεπτικής Βιοπολιτικής θεωρίας και πρακτικής.
Παραγωγή: Εμμανουήλ Κουτσουρέλης
«ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΘΡΥΛΟΙ, ΜΥΘΟΙ - ΕΙΔΑ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 24.00
Η Άννα Σακαλή παρουσιάζει τη ζωή της Μαρίας Μαγδαληνής και τη σχέση της με τον Ιησού. Μεγάλωσε στο χωριό Μαγκντάλα, εφτά μίλια νότια της Καπερναούμ. Η Μαρία έφτανε σε πράξεις καταστρεπτικές, ακραίες και μετά περιφρονούσε τον εαυτό της για ό,τι έκανε. Όμως δεν μπορούσε να σταματήσει. Συνέχιζε να ξεπερνά τα όριά της
«ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 19.30
και
«ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 19.00
Ο Γιώργος Φλωράκης παρουσιάζει δύο εκπομπές με μουσική αλλά και με λογοτεχνικές αναφορές.
«ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΜΕ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 15.00
Ο Πέτρος Φυσσούν διαβάζει ποιήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, εμπνευσμένα από το όραμα της Παναγίας και τις ταπεινές εκκλησιές της. Εκπομπή από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, σε ηχογράφηση του 1984 και επιμέλεια Ειρήνης Διαβατίδου Ιορδάνη.
Παραγωγή: Λήδα Δημητρίου
«ΗΧΟΓΡΑΦΗΜΕΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ EBU»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Παρασκευή 22/4/2011, στις 22.00
Μαγνητοσκοπημένη μετάδοση της συναυλίας με την Ορχήστρα Vasteras Sinfonietta και τη Χορωδία της Σουηδικής Ραδιοφωνίας υπό τη διεύθυνση Peter Dijkstra. Παρουσιάζονται τα έργα Agnus Dei του Σάμιουελ Μπάρμπερ και Ρέκβιεμ του Γκαμπριέλ Φωρέ.
Παραγωγή: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
«ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 08.00
Ο Νικόλας Βιβλάκης, παρουσιάζει μουσικές που εναρμονίζονται με το συναίσθημα της ημέρας. Το Μεγάλο Σάββατο γίνεται η αφορμή για να ακουστούν μερικές σπουδαίες μελαγχολικές συνθέσεις. Ανάμεσά τους, μια μουσική που παίζουν οι μπάντες στα Επτάνησα το πρωί του Μ. Σαββάτου, μια μουσική που δεν ακούγεται σχεδόν ποτέ άλλοτε και σχεδόν πουθενά αλλού. Ο «Αμλέτος» όπως το λένε οι Κερκυραίοι, είναι μια σύνθεση που έγραψε ο Φράνκο Φάτσο, ένας Ιταλός συνθέτης που έζησε από το 1840-1891. Θα ακουστούν ακόμη επιλεγμένες μουσικές των Μπετόβεν, Αλμπινόνι, Σούμαν, Φωρέ , Μπάρμπερ και Γκριγκ, με κυρίαρχο το συναίσθημα της θλίψης.
«Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΔΩΤΟΥ»
Ημ. μετάδοσης: Μ. Σάββατο 23/4/2011, στις 14.00
Η εκπομπή φιλοξενεί τον αγιογράφο Σώζο Γιαννούδη, ο οποίος έχει το οφίκιο του Μαΐστορος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Ψάλλουν η εκκλησιαστική βυζαντινή χορωδία Γεωργίου Σύρκα και η Ορδόθοξη Μοναχή.
Παραγωγή: Αρριέττα Παλιατσάρα
«ΛΑΜΠΕΡΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΛΑΜΠΡΗ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 07.00
Λαμπερή μουσική ταιριάζει σε μια μέρα Λαμπρή Ζωηρές χαρούμενες μουσικές που αντανακλούν τη διάθεση των δημιουργών τους να εκφράσουν την ευχαρίστησή τους, να πανηγυρίσουν και να μεταδώσουν στους ακροατές την αγαλλίαση της ψυχής τους
Παραγωγή : Ράνια Βισβάρδη
«ΑΔΡΑΞΤΕ ΤΟΝ ΗΧΟ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 08.00
Ανήμερα το Πάσχα, ο Νικόλας Βιβλάκης, παρουσιάζει αποσπάσματα ενός από τα σπουδαιότερα μουσικά έργα όλων των εποχών, τη Λειτουργία σε Σι ελάσσονα του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Πρόκειται για ένα έργο, που η σύνθεση του διήρκεσε σχεδόν μια 20ετία και ολοκληρώθηκε στα τελευταία χρόνια της ζωής του συνθέτη του. Το αποτέλεσμα ήταν το πιο ολοκληρωμένο και πολύπλευρο έργο του, τόσο από πνευματική, όσο και από μουσική άποψη. Ο ίδιος δεν το άκουσε ποτέ ολοκληρωμένο και πέρασε πάνω από ένας αιώνας από το θάνατό του ως τη μέρα που παρουσιάστηκε στο κοινό για πρώτη φορά.
Το αριστούργημα αυτό συνεχίζει μέχρι τις μέρες μας να συγκινεί και να προκαλεί δέος, δικαιολογώντας ίσως την άποψη, που εξέφρασε το 1818 ο Ελβετός συνθέτης, μουσικός εκδότης και κριτικός Hans Georg Nageli, ο οποίος το χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο έργο τέχνης όλων των εποχών και ολόκληρης της ανθρωπότητας. Ο συνθέτης διαισθανόμενος ίσως το τέλος της ζωής του, θέλησε να κληροδοτήσει στις επερχόμενες γενιές ένα μνημειώδες έργο οικουμενικής πίστης. Δούλευε εντατικά πάνω στο έργο, σχεδόν τυφλός πια προς το τέλος της ζωή του, χωρίς να ενδιαφέρεται ή να σκέπτεται την παρουσίασή του.
Στην εκπομπή θα ακουστούν αποσπάσματα από τη συγκλονιστική ηχογράφηση του 1961, με τον Καρλ Ρίχτερ να διευθύνει την Ορχήστρα και τη Χορωδία Μπαχ του Μονάχου. Σολίστ, ήταν οι Μαρία Στάντερ, Χέρτα Τόπερ, Ερνστ Χάεφλιγκερ και Ντίντριχ Φίσερ-Ντίσκαου.
«ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΥΝΟΠΟΥΛΟΣ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 10.00
Στην εκπομπή ακούγεται ο αείμνηστος ζωγράφος Κωνσταντίνος Ξυνόπουλος, από ηχογράφηση που έγινε στο σπίτι του το 1997. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών όπου αργότερα διετέλεσε και δάσκαλος, κοντά στους Ανδρέα Γεωργιάδη και Παντελή Πρεβελάκη. Επίσης μαθήτεψε κοντά στον Φώτη Κόντογλου, τον Θεόδωρο Λαζαρή όπως και στην Ecole de Beaux Arts και τον Λεωνίδα Ουσπένσκυ. Συνεργάστηκε με τον Θεόδωρο Λαζαρή, τον Σπύρο Παπαλουκά και τον Δημήτρη Πικιώνη. Ασχολήθηκε κυρίως με τη ζωγραφική φορητών εικόνων και νωπογραφιών.
Η εκπομπή πλαισιώνεται από βυζαντινούς ύμνους.
Παραγωγή: Αρριέττα Παλιατσάρα
«ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΑΘΩΟΤΗΤΑΣ»
Ημ. μετάδοσης: Κυριακή του Πάσχα 24/4/2011, στις 21.00
Τραγουδώντας στη βροχή: ένα κλασικό μιούζικαλ. Ο Ζυλ Ντασέν το περιέλαβε ανάμεσα στα δέκα ωραιότερα φιλμ του αμερικανικού σινεμά. Το ίδιο και ο Ζαν Λυκ Γκοντάρ. Τι κάνει το «Τραγουδώντας στη βροχή», αυτή τη σχεδόν απλοϊκή μουσική κωμωδία να γίνεται αποδεκτή με ενθουσιασμό από όλα τα κοινωνικά στρώματα, ακόμα κι από την πνευματική ελίτ; Η τακτική εκπομπή του Γιώργου Κόρρα «Τα χρόνια της αθωότητας» είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη την Κυριακή του Πάσχα στο κλασικό αυτό φιλμ και προσπαθεί να απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα που απασχολεί ακόμα όλους τους μελετητές του σινεμά..
Το Τραγουδώντας στη βροχή ξεκίνησε από ένα τραγούδι του 1929 που έγινε σουξέ μέσα από την μεγάλη οθόνη κι αποτέλεσε, ως φιλμ πια, την κορωνίδα της λαμπρής συνεργασίας του σπεσιαλίστα του είδους Στάνλεϊ Ντόνεν και του κορυφαίου χορευτή Τζιν Κέλι, που είχαν εδώ συνεργάτες πρώτης γραμμής: την Ντέμπι Ρέινολντς, τον Ντόναλντ Ο Κόνορ και την θεϊκή χορεύτρια Σιντ Τσάρις. Φυσικά, η εκπομπή διανθίζεται από τα τραγούδια της ταινίας, που ανήκουν πια στη συλλογική μνήμη των απανταχού σινεφίλ.
Παραγωγή: Γιώργος Κόρρας