ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ Β')

ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗ (ΜΕΡΟΣ Β')
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπάρχουν κι άλλα κομμάτια στο παζλ των λαϊκών του Σταμάτη Κραουνάκη

16 Ιουνίου 2011Υπάρχουν, όπως γράφαμε την περασμένη εβδομάδα, κι άλλα κομμάτια στο παζλ των λαϊκών του Σταμάτη Κραουνάκη, που θα τα αναζητήσουμε σήμερα.

Ο Σταμάτης Κραουνάκης ήταν αυτός που μας σύστησε δισκογραφικά το Στέλιο Διονυσίου. Ήταν 1996, όταν ο νεαρός Διονυσίου συμμετείχε με δύο τραγούδια, την «Κολοτούμπα» (ένα δυνατό ζεϊμπέκικο) και την «Κυριακή», στα κατά Κραουνάκη «Τραγούδια του Καραγκιόζη», σε στίχους του Γιάννη Κακουλίδη. Στη συγκεκριμένη δισκογραφική εργασία του, με τραγούδια γραμμένα για την παράσταση «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖdream» -ανέβηκε το καλοκαίρι του 1996 στο «Μενάνδρειο» του Πειραιά, σε σκηνοθεσία του Θύμιου Καρακατσάνη- ο Σταμάτης Κραουνάκη συνεργάστηκε και με το Μιχάλη Μενιδιάτη, που τραγούδησε την «Κατίνα» και «Τα σιντριβάνια».


Πέρα από το Στέλιο Διονυσίου και τον Κώστα Μακεδόνα, ο Κραουνάκης ήταν αυτός που άνοιξε την πόρτα της δισκογραφίας και σ έναν ακόμα λαϊκό ερμηνευτή της νεότερης γενιάς με έντονη παρουσία, το Δημήτρη Μπάση. Στο διπλό δίσκο «Όταν έρχονται οι φίλοι μου» (1995), ο Μπάσης τραγούδησε το «Μπλε γκρι τρενάκι» και το «8» (ντουέτο με τον Κραουνάκη), ενώ στο  «Τρίτο στεφάνι» (o.s.t.) με τη φωνή του υπάρχει «Το τραγούδι του Δημήτρη».


Και πριν ανοίξουμε το μεγάλο κεφάλαιο «Αυτή η νύχτα μένει», να θυμηθούμε μερικές «απρόβλεπτες» συνεργασίες του Κραουνάκη με ονόματα του λαϊκού τραγουδιού. Όπως π. χ. με τη Λίτσα Διαμάντη («Στα καταστήματα», «Του έρωτα η πρώτη» και «Αρχόντω» τα τραγούδια που «είπε» στο «Όταν έρχονται οι φίλοι μου») ή με την Κατερίνα Στανίση, που συμμετείχε το 1998 στη «Σπεράντζα» («η Σπεράντζα είναι λαϊκά τραγούδια»), τραγουδώντας μόνη της την «Κυριακή» και το «Συγύριζα» και, μαζί με το συνθέτη, «Τα μαστόρια».

Η Λίτσα Διαμάντη εκείνη την εποχή συμμετείχε και στη μουσική παράσταση «Τα παιδιά της Πειραιώς», που παρουσίασε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη με τους συνεργάτες της σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά, αρχικά στο Γκάζι κι αργότερα στο «Φιξ» της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η Διαμάντη είχε κάνει λόγο τότε και για το ενδεχόμενο μιας ολοκληρωμένης δισκογραφικής συνεργασίας της με το δίδυμο Κραουνάκη Νικολακοπούλου, κάτι που δεν ευοδώθηκε. Όσο για τη Στανίση, πέρα από την αρχική έκπληξη που προκάλεσε η συνάντησή της με τον Κραουνάκη, εκείνη ανταποκρίθηκε άψογα στα τραγούδια που της εμπιστεύτηκε και χάρισε στην «Κυριακή» («σε μια φράση του Γιώργου Σεβαστίκογλου») μια «αγιασμένη» ερμηνεία.


Το τραγούδι «Αυτή η νύχτα μένει» γράφτηκε από το Σταμάτη Κραουνάκη για την ομότιτλη ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου, εν έτει 1999, με θέμα τον έρωτα δυο νέων παιδιών, μιας κοπέλας που θέλει να γίνει τραγουδίστρια και καταλήγει να τραγουδά σ ένα επαρχιακό σκυλάδικο κι ενός αγοριού που είναι ερωτευμένο μαζί της. Ως ερμηνεύτρια στο «Αυτή η νύχτα μένει» ο Κραουνάκης επέλεξε τη Δήμητρα Παπίου, εκτός δισκογραφίας για πολλά χρόνια, που θυμάται σχετικά:
«Έλαβα ένα fax από τον Σταμάτη: Σε θέλω επειγόντως, έλεγε. Του τηλεφώνησα, με κάλεσε σπίτι του, μου εξήγησε ότι πρόκειται για ταινία και μου έπαιξε στο πιάνο μια μελωδία. Ενθουσιάστηκα Ο Σταμάτης μου ζήτησε να μη βάλω τίποτε διαφορετικό από αυτό που ένιωθα. Στο στούντιο δεν μπήκα για να κάνω σουξέ. Ήθελα να συγκινηθώ». Το συγκεκριμένο τραγούδι, αν και βασισμένο στη φόρμα πιάνο - φωνή κατάφερε να συγκινήσει, να επικοινωνήσει την αλήθεια του μαζικά και να χαρίσει στον Κραουνάκη ένα βραβείο μουσικής. Υπάρχει όμως και το σάουντρακ της ταινίας με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη προσαρμοσμένα στο κλίμα και την ατμόσφαιρα του σεναρίου της ταινίας του Παναγιωτόπουλου. Τραγούδια, όπως «Η νύχτα βγάζει επίσκοπο», «Κόπηκες», «Τα τεκνά», τραγουδισμένα από φωνές που δεν τις περίμενε κανείς, όπως η Μαίρη Νταλμάς, η Αννούλα Βασιλείου και η Πάολα. Ανάμεσα στο υλικό υπάρχουν ακόμα το τραγούδι «Πάτα πάτα» με το Γιώργο Δερμιτζάκη, «Το λόττο» με τη Δ. Παπίου, η «Σελήνη» με τη Σοφία Χρήστου (τραγούδι από το δίσκο «Όταν έρχονται οι φίλοι μου»), το παλιό λαϊκό του Γιάννη Τατασόπουλου και του Νίκου Ρούτσου «Μάγισσες φέρτε βότανα» και, σε επανεκτέλεση απ τη Χαραλαμπία, το «Πάλι σε είδα», με πρώτη διδάξασα τη Μοσχολιού στο «Καινούργιο πράγμα» του 92. Η Βίκυ Μοσχολιού, εξ άλλου, ήταν εκείνη που είχε τραγουδήσει ένα από τα πρώτα λαϊκά του Σταμάτη Κραουνάκη (σε στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου), το «Να σου λερώνω το φιλί», στα «Σκουριασμένα χείλια» (1981). Μένοντας στην ίδια δεκαετία, να σταθούμε ενδεικτικά σε δύο ωραία λαϊκά τραγούδια, το «Απόψε θέλω κάτι να συμβεί», στον «Εξ αδιαιρέτου» δίσκο του Μανώλη Μητσιά, το 84, αλλά και στο «Κυκλοφορώ κι οπλοφορώ» (1985).

Τρία χρόνια μετά το «Αυτή η νύχτα μένει», ο Σταμάτης Κραουνάκης έγραψε τη μουσική και τα τραγούδια για την ταινία του Νίκου Παναγιωτόπουλου «Κουράστηκα να σκοτώνω τους αγαπητικούς σου». Δύο τραγούδια («Ξημερώνει πάλι» & «Καμικάζι») τραγούδησε ο Γιώργος Μαζωνάκης, που για πρώτη φορά συνεργάζεται τότε με το συνθέτη, χωρίς να υπάρξει συνέχεια, ενώ στο cd συμμετείχε και η Δήμητρα Παπίου.

Σαφέστατα ο κατάλογος με τα λαϊκά του Κραουνάκη δεν τελειώνει εδώ, αφού υπάρχουν κι άλλα μεμονωμένα τραγούδια του σκόρπια σε διαφόρους δίσκους. Η απαρίθμησή τους εδώ, κατά τη γνώμη μου, δε θα είχε κάποια χρησιμότητα, αφού στα δύο μέρη του αφιερώματα αυτού αποτυπώθηκε καθαρά το πολύ ενδιαφέρον, έτσι κι αλλιώς, «λαϊκό» πρόσωπο του συγκεκριμένου δημιουργού.


Κλείνοντας, να σταθούμε στο «Εδώ είμαστε», τον καινούργιο δίσκο του Σταμάτη Κραουνάκη με το Δημήτρη Μητροπάνο. Δε θα πω περισσότερα εδώ για τη συγκεκριμένη δουλειά, αφού μπορείτε να διαβάσετε μια κριτική παρουσίασή της στις σελίδες του «Billboard Greece». Στην παρουσίαση του δίσκου ο Σταμάτης, μιλώντας για τη συνεργασία του με το Μητροπάνο, έκανε λόγο για «φλερτ που εξελίχθηκε σε τρομερό έρωτα». Και συνέχισε: «Είμαι πάρα πολύ τυχερός που ζω αυτή τη συνεργασία. Όπου και να τον ακούσεις από ένα ηχείο, σε μια μπυραρία στη Γερμανία, υπάρχει η Ελλάδα. Μου είχε πει η Λίνα Νικολακοπούλου κάποια στιγμή στο τηλέφωνο ότι απορεί κανείς και θαυμάζει πραγματικά στο Δημήτρη την αποθηκευμένη γνώση του ανθρώπινου αισθήματος που έχει μέσα στην ψυχή του και τον τρόπο που ακολουθεί για να περάσει αυτό το πράγμα στο λαρύγγι».