ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΟΥΣΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΗΛΙΑ ΜΟΣΙΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΟΥΣΗ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο ΒΗΜΑ FM

01 Αυγούστου 2011Πολλά και ενδιαφέροντα είπε σήμερα ο Ηλίας Μόσιαλος, υπουργός επικρατείας, στον Γιώργο Κακούση, στο ΒΗΜΑ 99,5. Αν έγινε και πιστευτός; Τι να σας πούμε κι εμείς τώρα. Ιδού πάντως οι αναφορές του για την ΕΡΤ:

Θα πρέπει να δει κανείς ποιο είναι το ανταποδοτικό τέλος και τι παράγει κανείς με αυτό το ανταποδοτικό τέλος, δηλαδή τι υπηρεσίες παράγει και τι προϊόν παράγει. Άρα πρωταρχικός μας στόχος δεν είναι μόνο η μεγαλύτερη οικονομική εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης και γενικότερα των δημόσιων μέσων ενημέρωσης και του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχει σχέση με τα μέσα ενημέρωσης και εδώ βάζω και το αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων και το μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, το ινστιτούτο οπτικοακουστικό μέσων και το εθνικό οπτικοακουστικό αρχείο και τις δυο γενικές γραμματείες που είναι υπό την εποπτεία μου, τη γενική γραμματεία εποπτείας και την γενική γραμματεία μέσων ενημέρωσης. Εδώ θα υπάρχει συνολική αναδιοργάνωση αυτού του χώρου και θα δούμε με τον καλύτερο τρόπο να αξιοποιήσουμε τα χρήματα των ελλήνων φορολογουμένων και το ανταποδοτικό τέλος που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες μέσω της ΔΕΗ, αλλά και γενικά οι έλληνες φορολογούμενοι που στηρίζουν με τα χρήματά τους οργανισμούς που έχουν και αλληλεπικαλυπτόμενο ενδιαφέρον. Επομένως εδώ χρειάζεται και εξορθολογισμός, έτσι ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση πόρων σε βάθος χρόνου, αλλά και προσωπικού. Έχουμε πλεονάζον προσωπικό, γενικά σε όλο αυτό το φάσμα των οργανισμών. Η λογική του να αξιοποιηθεί σε πρώτη φάση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτή είναι η λογική. Πώς χρησιμοποιείς το προσωπικό με πιο παραγωγικό τρόπο, αξιολογώντας το πρώτα και κύρια, χωρίς κομματικά κριτήρια και το τονίζω αυτό. Όσο είμαι εγώ υπουργός θα φροντίσω τα δημόσια μέσα ενημέρωσης να είναι όσο τον δυνατόν πιο αντικειμενικά και ισορροπημένα στην πληροφόρηση στην οποία παρέχουν, δεν είναι μέσα κυβερνητικής προπαγάνδας, ούτε θα γίνουν μέσα κυβερνητικής προπαγάνδας και αυτό θα αντικατοπτριστεί και στις θέσεις των διοικητικών τους συμβουλίων. Μέχρι τώρα είχαν και μια συνήθεια οι υπουργοί να βγάζουν και τον διευθυντή του γραφείου τους στο διοικητικό συμβούλιο ή να βάζουν άτομα τα οποία πρόσκεινται στο δικό τους περιβάλλον, αυτό δεν θα γίνει με μένα, στους οργανισμούς που τουλάχιστον εγώ εποπτεύω.

Θα γίνει αξιολόγηση, προφανώς από ανεξάρτητους φορείς, δεν μιλάω για αξιολόγηση προσωπικού για να κριθούν εάν θα μείνουν ή εάν δεν θα μείνουν, μιλάω για αξιολόγηση προσωπικού για την αξιοποίησή τους, αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό γιατί θα πρέπει να δούμε τι έχουμε σε αυτούς τους φορείς, αξιοποιείται το προσωπικό με βάση τα προσόντα τους, με βάση τις δεξιότητές τους και τις σπουδές τους ή επικρατούν άλλα κριτήρια, εγώ θα ήθελα να το ξέρω. Αυτό θα γίνει με διαφανή και αντικειμενικό τρόπο, όχι με κομματικό τρόπο, όχι με παρεμβάσεις από το γραφείο μου, σε καμία περίπτωση και θα το δείτε στη συνέχεια, πως θα γίνει η αξιολόγηση με αντικειμενικό τρόπο έτσι ώστε να μην υπάρχουν σύννεφα και σκοτεινές ζώνες και θα κοιτάξουμε πως θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε το προϊόν που παράγουν τα δημόσια μέσα ενημέρωσης, έτσι ώστε στη δημόσια σφαίρα να επικρατεί και ένας διαφορετικός λόγος, αντικειμενικός λόγος στα ΜΜΕ και να αναβαθμιστεί και το προϊόν. Η δημόσια τηλεόραση και τα δημόσια ΜΜΕ έχουν πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και μερίδιο στην τηλεθέαση, στην ακροαματικότητα σε άλλες χώρες, αυτή θα πρέπει να είναι η φιλοδοξία και των δημόσιων ΜΜΕ στην χώρα μας, όχι μόνο το θέμα της οικονομικής διαχείρισης, αλλά και της ποιότητας του προϊόντος που έχουμε.

Η συχνότητα δεν πρόκειται να βγει σε διαγωνισμό, η συχνότητα είναι πάντα περιουσία του ελληνικού λαού, δεν πρόκειται να απολυθούν συχνότητες, αλλά ότι θα γίνουν αναδιαρθρώσεις έτσι ώστε να έχουμε μικρότερο αριθμό οργανισμών και ΜΜΕ και αφορά όχι μόνο την τηλεόραση αλλά και το ραδιόφωνο εδώ, θα υπάρχουν εξορθολογισμοί, σαφέστατα θα υπάρχουν, ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Σαφέστατα θα υπάρχουν συγχωνεύσεις, δεν περιλαμβάνουν μόνο την ΕΡΤ, θα περιλαμβάνουν και ευρύτερους οργανισμούς του δημόσιου τομέα που έχουν επικαλυπτόμενα ενδιαφέροντα με τη δημόσια τηλεόραση και το δημόσιο ραδιόφωνο.         
                     
Αν δούμε ότι υπάρχει προσωπικό το οποίο περισσεύει, καταρχήν μπορείς να καλύψεις κενές οργανικές θέσεις και εντός των οργανισμών, θα το δούμε αυτό, των ίδιων οργανισμών. Κατά τη γνώμη μου δεν θα πρέπει να υπάρχουν μετά τις συγχωνεύσεις και τον εξορθολογισμό κενές οργανικές θέσεις, εκτός αν υπάρχουν υπερεξειδικεύμένες υπηρεσίες, τις οποίες θα πρέπει να καλύψουμε. Δηλαδή σύγχρονες τεχνικές, τις οποίες θα πρέπει να έχουμε στα οπτικοακουστικά μέσα, στις οποίες αν δεν διαθέτουμε άτομα με αυτές τις δεξιότητες, προφανώς και θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει σε αυτές τις κατηγορίες προσωπικού, έτσι ώστε τα δημόσια μέσα να είναι ανταγωνιστικά. Αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, θα δούμε τι γίνεται στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα με τις ελλείψεις που υπάρχουν εκεί. Δεν ξεκινάει κανείς με απολύσεις, ξεκινάει κανείς με τη λογική της αναδιοργάνωσης και της καλύτερης χρησιμοποίησης του προσωπικού που έχει. Κατά τη γνώμη μου από εδώ και μπρος δεν θα πρέπει να υπάρχει η έννοια του δημοσίου λειτουργού που ανήκει σε έναν οργανισμό. Ο δημόσιος λειτουργός πρέπει να είναι δημόσιος λειτουργός του ελληνικού δημοσίου. Δηλαδή δεν μπαίνεις στο ελληνικό δημόσιο, τοποθετείσαι  σε μια θέση και παίρνεις σύνταξη από αυτή τη θέση. Ανήκεις γενικά στο ελληνικό δημόσιο, προς αξιοποίηση παντού σε οποιονδήποτε δημόσιο φορέα, έτσι θα πρέπει να είναι από εδώ και μπρος τα πράγματα και ελπίζω να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση συνολικά σαν κυβέρνηση.

Υπάρχουν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι οποίες είναι τελείως διαφορετικές από τις συμβάσεις τις μονοετής, προφανώς θα είναι διαφορετική αντιμετώπιση. Οι συμβάσεις που έχουν μια πολύ μικρή χρονική διάρκεια θα επανεξεταστούν, θα δούμε πόσες χρειάζονται πραγματικά. Αλλά είναι τελείως διαφορετικό το θέμα όσον αφορά τις συντάξεις αορίστου χρόνου, τις οποίες θα τις εξετάσουμε στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης, για την καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Προφανώς θα δούμε τι καλύτερη αξιοποίηση θα γίνει του προσωπικού του οποίου έχουμε, όπως επίσης και μεγαλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΕΡΤ και των δημόσιων ΜΜΕ, να κάνουν εσωτερικές παραγωγές αντί να κάνουν πολλές εξωτερικές παραγωγές, όπως ξέρετε τώρα η πλειοψηφία είναι εξωτερικές παραγωγές. Όταν όμως έχεις τόσο μεγάλο αριθμό προσωπικού και τεχνικές δυνατότητες εντός της δημόσιας τηλεόρασης και του δημόσιου ραδιοφώνου, θα πρέπει ο προσανατολισμός λίγο να αλλάξει.

Με την προϋπόθεση ότι και εκεί μπαίνει ένα πλαφόν και παίρνουμε συγκριτικά στοιχεία. Εγώ πολύ θα ήθελα να ξέρω ποιο είναι το κόστος των εξωτερικών παραγωγών και στα ιδιωτικά κανάλια. Εάν το κόστος των εξωτερικών παραγωγών είναι φθηνότερο τότε ναι δεν θα αυξήσουμε το κόστος του δημοσίου κάνοντας εσωτερικές παραγωγές που κοστίζουν περισσότερο. Αλλά εγώ θα ήθελα να παίρνω ανταγωνιστικές τιμές και σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή αν ένα ιδιωτικό κανάλι κατορθώνει και παράγει προϊόν φθηνότερο από ότι παράγει το δημόσιο κανάλι, τότε αυτό θα πρέπει να μας απασχολήσει γιατί γίνεται. Έχουμε επομένως εργαλεία σύγκρισης και αυτά ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να τα χρησιμοποιεί. Εγώ είμαι υπερ του ανταγωνισμού, είναι πολύ καλό το ότι υπάρχουν ιδιωτικοί φορείς, όχι μόνο στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης και του δημόσιου ραδιοφώνου, αλλά και γενικότερα, και η σύγκριση της αποδοτικότητας θα πρέπει από εδώ και μπρος να μας προβληματίζει. Αν στο δημόσιο έχουμε μεγαλύτερη αποδοτικότητα δεν υπάρχει πρόβλημα, άμα στο δημόσιο έχει μικρότερη αποδοτικότητα από τον ιδιωτικό τομέα, τότε θα πρέπει να προβληματίζεστε. Εκτός αν η μικρότερη αποδοτικότητα υπάρχει γιατί προασπίζεις το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή έχεις ένα σχολείο σε μια περιοχή που δεν έχει πολλούς μαθητές, αλλά το έχεις αυτό το σχολείο, γιατί θα πρέπει οι λίγοι μαθητές που είναι εκεί, να μάθουν γράμματα, τότε δεν μετρά της αποδοτικότητα εκεί, γιατί αυτό που σε ενδιαφέρει είναι το δημόσιο συμφέρον, αλλά αν είναι σχολείο στο κέντρο της Αθήνας, δημόσιο, ξοδεύεις περισσότερα χρήματα απ ότι ξοδεύεις σε ένα ιδιωτικό και επιτυγχάνεις λιγότερα αποτελέσματα, αυτό πρέπει να μας προβληματίζει σαν κοινωνία.

Aυτά είναι μια από τις εκδοχές τις οποίες εξετάζουμε, σαφέστατα είναι μια από τις εκδοχές τις οποίες εξετάζουμε. Σε καμία περίπτωση δεν θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος, κατηγορηματική δήλωση. Δεν υπάρχει περίπτωση οι Έλληνες πολίτες να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα δημόσια ΜΜΕ. Αυτό είναι κατηγορηματικό. Και δεν θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα δημόσια ΜΜΕ γιατί έχουμε κάνει τους προγραμματισμούς μας, έχουμε πλέον μέχρι το 2015, αυτή τη στιγμή τέσσερα χρόνια από τώρα. Στα τέσσερα επόμενα χρόνια δεν προβλέπεται καμία αύξηση  του ανταποδοτικού τέλους και κατά τη γνώμη μου έτσι όπως βλέπω δηλαδή τα στοιχεία και τον εξορθολογισμό που θα γίνει  για πολλά χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει αύξηση του ανταποδοτικού τέλους. Θα μπορέσουν δηλαδή τα δημόσια ΜΜΕ να ορθοποδήσουν και να παράγουν καλύτερο προϊόν με μικρότερο κόστος.