Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

"Εδώ πολυτεχνείο... εδώ Πολυτεχνείο..."

17 Νοεμβρίου 2011Του Γιώργου Ζ.

Ακριβώς 38 χρόνια πέρασαν από τότε που οι φοιτητές του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, κλείστηκαν μέσα στο κτίριο, κάνοντας έτσι την μεγαλύτερη πράξη αντίστασης, εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών. Βασικός δίαυλος για τη δημοσιοποίηση των αιτημάτων των φοιτητών, και κατόπιν ένα από τα σύμβολα της αντίστασης, ήταν ο ραδιοφωνικός σταθμός που έστησαν οι ίδιοι οι φοιτητές.


Ο σταθμός, εξέπεμπε αρχικά από το κτίριο του Χημικού, και αργότερα από το κτίριο
των Μηχανολόγων, από τη συχνότητα 1050 kHz στα ΑΜ, με εμβέλεια που κάλυπτε ικανοποιητικά το κέντρο της Αθήνας, ενώ το σήμα του, έφτανε (αν και με δυσκολία) μέχρι και το Λαύριο. Εξέπεμπε με 4 λυχνίες 807 στην έξοδο, με πρόβλεψη για ενδεχόμενη, ισχύος 813.


Εμπνευστές και δημιουργοί του από τεχνικής απόψεως, του ραδιοσταθμού, ήταν ο Γιώργος Κυρλάκης ή Γιώργος Easy Rider, όπως ήταν γνωστός στην ραδιοφωνική "πιάτσα" (ο οποίος μετέπειτα έγινε τεχνικός της ΕΡΤ) αλλά και ο Νίκος Χριστοδουλάκης (ναι, ναι, ο γνωστός πρώην υπουργός). Τον ραδιοσταθμό αναμετέδιδαν και άλλοι ραδιοπειρατές της εποχής, όπως π.χ. ο ιστορικός Α100FM, ενώ το σήμα του, μετέφεραν και μεγάλα ραδιόφωνα του εξωτερικού, όπως το BBC, η Γαλλική Ραδιοφωνία και η Deutsche Welle.



Οι βασικοί εκφωνητές του ραδιοφωνικού σταθμού, ήταν (αρχικά) ο Μίλτος Χαραλαμπίδης, που άνοιξε το πρόγραμμα του σταθμού, με το "Εδώ Πολυτεχνείο", που έγινε και το όνομα του σταθμού, η Μαρία Δαμανάκη και ο Δημήτρης Παπαχρήστου, που έκλεισε το πρόγραμμα του σταθμού, με την παράκληση "Έλληνες φαντάροι είμαστε αδέλφια, δεν θα μας χτυπήσετε, δε θα αφήσετε να χυθεί αδελφικό αίμα...", ενώ λίγο πριν σιγήσει η φωνή του ραδιοσταθμού, και πριν την εισβολή του τανκ στον χώρο του Πολυτεχνείου, ο ίδιος απήγγειλε τον εθνικό ύμνο.

Σήμερα, τα μηχανήματα και (γενικά) όλος ο εξοπλισμός του ραδιοφωνικού σταθμού, φυλάσσονται πλέον σε ειδικό χώρο, εντός του κτιρίου, μετά από... τυχαία εύρεσή τους, πριν 12 χρόνια, σε αποθήκη του στρατοπέδου στο Ρούφ, όπου ήταν καταχωνιασμένα, από τότε που κατασχέθηκαν από τις στρατιωτικές αρχές της χούντας, το 1973...