ΣΤΑ «ΠΙΣΩ ΔΩΜΑΤΙΑ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ

ΣΤΑ «ΠΙΣΩ ΔΩΜΑΤΙΑ» ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Εικαστικά, λογοτεχνία και σύνθεση

01 Δεκεμβρίου 2011Πέρασε και από τη δισκογραφία ο γιαννιώτης εικαστικός, λογοτέχνης, συνθέτης και στιχουργός Νίκος Χουλιαράς, αναδρομική έκθεση του οποίου παρουσιάζει για πρώτη φορά στο μουσείο Μπενάκη, μέχρι τις 15/01/2012, συγκεντρωμένες όλες τις πτυχές του έργου του, με έμφαση στην εικαστική του δημιουργία.

Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1940. Μέσα από ένα ιδιαίτερα προσωπικό εξπρεσιονιστικό ύφος, η ζωγραφική του αποτελεί έργο βαθιά εσωτερικό, με διεθνή ακτινοβολία και βαρύτητα. Η πορεία του, όμως, δε σταμάτησε εκεί. Υπάρχει το σπουδαίο λογοτεχνικό του έργο, καθώς και η ενασχόλησή του με το ελληνικό τραγούδι ως συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής. Εκεί θα σταθούμε σήμερα.

Η πιο πρόσφατη παρουσία του Νίκου Χουλιαρά στη δισκογραφία έγινε το 1996 με το cd «Τα νησιά τ ουρανού» και με ερμηνεύτρια την Αλίκη Καγιαλόγλου. Στα «Νησιά τ ουρανού» υπάρχει κι ένα τραγούδι, «Της τρέλας η ζητιανιά», ερμηνευμένο από τον ίδιο.
Η αρχή, όμως, του δισκογραφικού νήματος για το Νίκο Χουλιαρά βρίσκεται στη δεκαετία του εξήντα και εστιάζεται στο Νέο Κύμα, κυρίως επειδή οι χώροι δράσης του ήταν οι μπουάτ κι όχι επειδή η μουσική του έκφραση ταίριαζε με το ύφος του Ν. Κύματος. Ο Χουλιαράς ήταν, ίσως, το «νόθο» παιδί αυτού του μουσικού ρεύματος, που πέρα από τη μυθοποίησή του τα τελευταία χρόνια, ελάχιστα -επί της ουσίας- μας άφησε ως κατάθεση. Πολλά απ τα τραγούδια του Νίκου Χουλιαρά, όπως «Τα δεκαοχτώ καράβια», «Κάτω στο Δαφνοπόταμο», ηχογραφήθηκαν με τη φωνή του στους δίσκους «Χουλιαράς Νο 1» (1967) και «Χουλιαράς Νο 2» (1968). Υπάρχουν κι αυτά που έγραψε για την Αρλέτα («Η μέρα τελείωσε», «Τα πελαγίσια όνειρα» και, βέβαια, «Το πέτρινο χαμόγελο»), την Πόπη Αστεριάδη («Η μικρή Νανώ», «Μικρό ακρωτήρι», «Αν με θυμηθείς») και τη Μαρίζα Κωχ («Άναψα κλωνί δαδί»).

Στις δισκογραφικές αποσκευές του γιαννιώτη καλλιτέχνη, συμπεριλαμβάνεται «Ο Άραχθος», δίσκος του 73 με δώδεκα «έντεχνα» δημοτικά τραγούδια με τη συμμετοχή της Πόπης Αστεριάδη, αλλά και το άλμπουμ «H νύχτα που μας ξέρει» (1993) με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη και της Αφροδίτης Μάνου.
Υπάρχει, τέλος, η συμμετοχή του ως στιχουργού στο «Τραγούδι» του συγκροτήματος «Μικρές Περιπλανήσεις», από τον πέμπτο δίσκο τους, σε παραγωγή Νίκου Παπάζογλου, «...και με οδηγό μου ένα παιδί» (2006).



Να αναφέρουμε, κλείνοντας, ότι στις 27 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της έκθεσης «Τα πίσω δωμάτια του νου» πραγματοποιείται συναυλία προς τιμήν του καλλιτέχνη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, στο κτήριο της οδού Πειραιώς, όπου θα παρουσιαστούν τραγούδια και ποιήματα του Νίκου Χουλιαρά. Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί προσεχώς.