ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ: «Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ HEAVY METAL»

ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΓΕΝΗΣ: «Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ  ΜΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ HEAVY METAL»
Ακολουθήστε μας στο Google news

ΡΑΔΙΟ ΕΝΝΕΑ 98,9

01 Ιανουαρίου 2012Όπως ο ίδιος ο Θοδωρής  Βγενής - με άπειρο χιούμορ υποστηρίζει - «Ζητούνται υπομονετικοί, αισιόδοξοι, με ενθουσιασμό και γνώσεις, ακροατές για την εκπομπή μου στο Ράδιο Εννέα 98,9. Κάθε Σαββάτο και Κυριακή 15.00 με 16.00 το μεσημέρι μείνετε μαζί μας, συμμετέχοντας στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας. Οπλισμένοι με ενέργεια, υπομονή και χιούμορ, θα ξετυλίξουμε μαζί το κουβάρι της αγοράς εργασίας».
Είναι μια εκπομπή διαφορετική, που δύσκολα θα βρεις παρόμοια σε πρόγραμμα Σαββατοκύριακου. Ο Θοδωρής, λαλίστατος, απαντάει στις ερωτήσεις μου, σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, για την ακρίβεια, στην πρώτη συνέντευξη της χρονιάς.

Πόσο ροκ είναι η ειδησεογραφία σήμερα;
Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα της Ευρώπης, πλούσια σε ομορφιές, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα φτωχή στα οικονομικά της. Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια όλοι οι Έλληνες ζουν ροκ καταστάσεις, άρα και εμείς οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούσαμε να αποφύγουμε το μοιραίο.
Είναι, λοιπόν, λογικό να επηρεάζεται και το αντικείμενο της δουλειάς μας, η ειδησεογραφία. Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, να αφουγκράζεται τους πολίτες, να στηλιτεύει τα κακώς κείμενα και να παραθέτει τα γεγονότα με τον δυνατότερο αντικειμενικό τρόπο. Δεν πρέπει να έχει παρωπίδες και δεν πρέπει να επεξεργάζεται τις ειδήσεις, οφείλει να τις συλλέγει, να τις διασταυρώνει και εν συνεχεία να τις διαδίδει, χωρίς προσωπικές αποχρώσεις.
Όλα τα παραπάνω, ομολογούν ότι και ο δημοσιογράφος «παρασύρεται» από τα τεκταινόμενα, από τα γεγονότα, αν θες. Η ροκ μουσική χαρακτηρίζεται από την έντασή της και, φυσικά, από τη μελωδία των ηλεκτρικών μουσικών οργάνων.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα ζούμε σε ιδιαίτερα έντονους ρυθμούς και περιβαλλόμαστε από μια ιδιαίτερα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι η δημοσιογραφία σήμερα δεν είναι μόνο ροκ. Πλέον, αγγίζει το heavy metal!

Με ποιο τραγούδι θα «έντυνες» την επικαιρότητα σήμερα;
Θεωρώ ότι το «Ανεμολόγιο» του Θάνου Μικρούτσικου συνάδει με τα γεγονότα των τελευταίων ετών. Είναι επίκαιρο και ταιριάζει αρκετά στην επικαιρότητα. Αν κάτσει κάποιος και διαβάσει τους στίχους του τραγουδιού, αν εμβαθύνει στο νόημά του, θα καταλάβει ότι τα κοινά στοιχεία είναι πολλά.
Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε
Κατά τη γνώμη μου η ιστορία θα γράψει με μαύρα γράμματα ότι η Ελλάδα υπήρξε μια «ξοφλημένη» χώρα. Κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Φυσικά, αν τοποθετήσει κάποιος και ένα (ε) στο ξοφλήσαμε, τότε το τραγούδι μπορεί να πάρει και ειρωνική διάσταση, καθώς δεν πρόκειται να εξοφλήσουμε ποτέ!
Είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
Οι στίχοι αυτοί δεν νομίζω ότι χρήζουν μετάφρασης. Είναι δεδομένο ότι έχουμε γίνει ο τραγέλαφος της Ευρώπης. Ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από την ασάφεια, την αδικία, την πολυπλοκότητα και, φυσικά, την αδιαφάνεια. Ένα κράτος που απαγχονίζει τους δίκαιους και επιβραβεύει τις «αγαπούλες».
Και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε
Εδώ προτιμώ να είμαι φειδωλός.
Στο εξής θα παίζουμε σ' αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα
Σε μια Ευρώπη που δεν ξέρει τι θέλει, που δεν μπορεί να σώσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, που ονειροβατεί, που λειτουργεί εθνικιστικά, αλαζονικά, υπεροπτικά και δεν πορεύεται με φιλοσοφία αλληλεγγύης, εμείς, δυστυχώς, είμαστε τα φαντάσματα. Δεν μας βλέπει κανείς, δεν μας ακούει κανείς, άλλοι αποφασίζουν για το μέλλον μας.

Ποιο θέμα θα ήθελες να παρουσιάσεις αποκλειστικά στην εκπομπή σου;
Θα ήθελα να φέρω στην επιφάνεια την υπόθεση της Siemens. Θα επιθυμούσα να διαθέτω το πρωτογενές υλικό που θα έριχνε άπλετο φως στην υπόθεση, που θα έδινε απαντήσεις σε κρίσιμες και αναπάντητες ερωτήσεις. Θα επέλεγα ένα τέτοιο θέμα, διότι πιστεύω ότι μετά από την πολιτική τραγωδία απαιτείται να έλθει η κάθαρση. Ένας εξαγνισμός που δεν έχει ακόμα επιτευχθεί στον πολιτικό βίο, με αποτέλεσμα το πολιτικό σύστημα να νοσεί και να έχει απολέσει την αξιοπιστία και το κύρος του. Θεωρώ ότι, πλέον, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κοινή πολιτική βούληση, μια ενιαία πολιτική γραμμή που θα οδηγήσει τους υπαίτιους, αυτούς που ποδηγέτησαν των διεφθαρμένων, στη δικαιοσύνη, όποιο και αν είναι το πολιτικό κόστος. Αν δεν απομονωθούν οι πολιτικοί που έβλαψαν τη χώρα, θα αποξενωθεί πλήρως η κοινωνία από την πολιτική.