OPERA CHAOTIQUE ΣΤΟ HALF NOTE / ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ

OPERA CHAOTIQUE ΣΤΟ HALF NOTE / ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η αρμονία της μελωδικότητας διαφοροποιεί ουσιαστικά τα είδη μεταξύ τους

10 Ιανουαρίου 2012Από αύριο, μέχρι και την Κυριακή στο Half Note θα έχουμε μία όπερα του... Χάους. Την «Opera Chaotique» που συνδυάζει την τζαζ με την όπερα. Υπεύθυνοι (κατά τω νόμω) οι Γιώργος Τζιουβάρας και Χρήστος Κουτσογιάννης, ή αλλιώς Tenorman και Voodoo Drummer. Ο πρώτος είναι τραγουδιστής όπερας και πιανίστας, ο δεύτερος ένας γνωστός τζαζ ντράμερ. Και στήνουν μία παράσταση που θυμίζει τα καμπαρέ του μεσοπολέμου. Φιλόδοξο και προκλητικό το εγχείρημα. Θα πάμε να το δούμε, φυσικά.


Το e-tetRadio σας προσφέρει δύο διπλές προσκλήσεις για την Πέμπτη το βράδυ. Νικητές είναι οι:

 Ελένη Αντωνάκη
Δημήτρης Καραγιάννης

Τα ονόματά σας θα βρίσκονται στην είσοδο του jazz club.


Μιλήσαμε με τους Tenorman και Voodoo Drummer. Η κουβέντα ήταν λίγο... chaotique


Τι σημαίνει, διαφορετικά μουσικά είδη; Όχι ως προς το ρυθμό αλλά ως προς την ουσία...
«Η αρμονία της μελωδικότητας διαφοροποιεί ουσιαστικά τα είδη μεταξύ τους. Και η μελωδία της αρμονικότητας ίσως το ίδιο, αλλά δεν είναι σίγουρο αυτό. Άλλωστε μια είναι η ουσία. Ποια; Έλα ντε!».

Αυτό το συνδυαστικό που κάνετε εσείς αποτελεί την πρόταση του σήμερα και του μέλλοντος στη μουσική; Το crossover είναι πλέον το ενδιαφέρον; Έχουν πια τελειώσει τα... αυτόνομα μουσικά ύφη;
«Η ανάμειξη μουσικών ειδών προϋπάρχει από πολύ παλιά, άλλωστε και οι μεγάλοι κλασσικοί ακόμα κάνανε μίξεις. Για παράδειγμα ο Bizet βάσισε τη μεγαλύτερη του επιτυχία Carmen σε λαϊκούς χορούς. Τα αυτόνομα μουσικά ύφη δεν έχουν πεθάνει. Μάλλον. Ίσως. Perhaps που λένε και οι φίλοι μας οι Ισπανοί».

Τι θα παρουσιάσετε στο Half Note;
«Την παράσταση μας Jazz up Opera Show. Καμπαρέ με όπερα, τζαζ, μιούζικαλ σε συνδυασμό με παραδοσιακά ελληνικά κομμάτια και αυτοσχεδιασμούς και αλληλεπίδραση με το κοινό. Είναι στην ουσία μια κωμική παράσταση και πολλοί λένε πως είναι ενδιαφέρουσα. Θα έχουμε μαζί μας και guests οι οποίοι προέρχονται από το χώρο της όπερας και του χορού. Ταλαντούχοι άνθρωποι με λαχτάρα και αγάπη».

Καλά το όπερα, σχεδόν το καταλαβαίνουμε, το χαοτικό πως περιγράφεται (αν περιγράφεται);
Tenorman: Πως το περιγράφεις Voodoo Drummer;
Voodoo Drummer:  Θα αναγκαστώ να συμφωνήσω με τον Tenorman.

Αυτή η καμπαρέ ατμόσφαιρα που φτιάχνετε έχει σχέση και με την οικονομική κρίση του σήμερα;
«Συχνάζαμε στα καμπαρέ στην χρυσή εποχή του στο Βερολίνο της δεκαετίας του '20. Από τότε, κάθε δεκαετία, επισκεπτόμαστε ένα καμπαρέ. Τώρα πια ανοίξαμε το δικό μας, το οποίο όντως περνάει κρίση. Αλλά θα προσπαθήσουμε με διάφορες έξυπνες επιχειρηματικά ιδέες να το σώσουμε. Ίσως κι άλλες χορεύτριες, όποιος θέλει να προτείνει κάτι μπορεί ελεύθερα να το κάνει στο mail μας. Ναι. Καμιά χορηγία ίσως. Κάποιος;»

Τι σημαίνει μουσική κοινής αποδοχής;
«Όταν από κοινού αποδεχόμαστε τη μουσική. Για παράδειγμα σε μας, ο Tenorman δεν αποδέχεται τη μουσική του Voodoo Drummer ενώ ο τελευταίος θα αποδεχόταν τη μουσική του πρώτου αν την αποδεχόταν. Μπορεί επίσης να σημαίνει και κάτι άλλο».

Στο εξωτερικό, πως τα πήγατε;
«Άλλοι λένε πως τα πήγαμε υπέροχα. Εμείς διαφωνούμε. Εντάξει, μπορεί και να συμφωνούμε. Ήταν γενικότερα ωραία η αίσθηση να παίζεις σε ξένο κοινό, πολλών εθνών μάλιστα. Αλλά εμείς το επιδιώκουμε, άλλωστε η παράσταση μας δημιουργήθηκε πρώτα στα αγγλικά και μετά στα ελληνικά γιατί παίξαμε πρώτα στο Βερολίνο. Το κοινό είχε αίσθηση του τι βλέπει, ήταν ήσυχο, αλλά και ο Τύπος χωρίς να μας γνωρίζει καν έγραψε και αναφέρθηκε με πολύ καλά λόγια και είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό. Παίξαμε επίσης Βαρκελώνη και Βελιγράδι και φυσικά θα υπάρξει συνέχεια, μας ενδιαφέρει η μουσική μας και ότι κάνουμε να αναγνωρίζεται σε ένα διεθνές πλαίσιο».

Πως και από τι προφυλάσσεται ένας μουσικός;
«Ο Voodoo Drummer έχει μια πανοπλία δίπλα στα drums και με το που δει να εκσφενδονίζεται κάτι από το κοινό αυτομάτως την φοράει. Ο δε Tenorman χρησιμοποιεί την ασπίδα του προπάππου του από την εκστρατεία του Μεγάλου Αλέξανδρου όταν ανακάλυψε την Αμερική και έτσι ποτέ δεν τραυματίστηκε από τις επιθέσεις των κορασίδων».

Υπάρχουν τεχνοκράτες στους ήχους;
«Το κράτος της τέχνης ηχεί στα αυτιά μας αδιάφορο. Η τέχνη του κράτους όμως επίσης. Ο ήχος όμως μας ενδιαφέρει».

Τα τραγούδια και οι παραστάσεις πρέπει να είναι σαφείς;
«Σαφείς δεν είναι σίγουρο, αλλά σίγουρα τα τραγούδια δεν πρέπει να πρέπει. Αλλά και οι παραστάσεις σαφέστατα. Εμάς δε μας αφορά αυτό ακριβώς να σας πούμε την αλήθεια, εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε ειλικρινείς, με την έννοια του να κάνουμε κάτι που να γεννιέται από την εξωτερίκευση των ενδότερων και ενδόμυχων ενστίκτων μας. Όπου ένστικτο, η καλλιτεχνική και προσωπική μας αγάπη. Αυτή ήταν μια μεγάλη πρόταση, ελπίζουμε να βγάλατε άκρη. Κι αν δε βγάλετε δεν πειράζει, για αυτό λοιπόν αγαπητοί μου ονομαζόμαστε Opera Chaotique».


info
Aπό Τετάρτη 11 Ιανουαρίου έως και Κυριακή 15 στο Half Note.  
Guests η σοπράνο Λητώ Μεσσήνη, ο τσελίστας Σταύρος Παργινός, η μέτζο Ελένη Σωτηρίου, η χορεύτρια Μαργαρίτα Αμαραντίδη, ο Νικόλαος Καραγκιαούρης και η χορεύτρια Ελευθερία Ελβανίδου.