Cheap Trick Live at Budokan

Cheap Trick Live at Budokan
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο σημερινό Flashback θα σας παρουσιάσω την επανέκδοση του ιστορικού άλμπουμ των Cheap Trick Live at Budokan που το 1979 γνώρισε μια …αδικαιολόγητη επιτυχία στην Ιαπωνία.

05 Μαρτίου 2009

Στο σημερινό Flashback θα σας παρουσιάσω την επανέκδοση του ιστορικού άλμπουμ των Cheap Trick Live at Budokan που το 1979 γνώρισε μια …αδικαιολόγητη επιτυχία στην Ιαπωνία, επιτυχία που μεταφέρθηκε και στη χώρα τους εκτινάσσοντας τις πωλήσεις τους.  Η ιστορία ξεκινάει το 1977 όταν οι Cheap Trick κυκλοφόρησαν το άλμπουμ τους In Color και συμπεριλάμβαναν το τραγούδι τους I want you to want me σίγουρα δεν φανταζόντουσαν ότι θα ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρα τους. To άλμπουμ έφθασε έως το Νο 73 του αμερικάνικου και το I want you to want me “χτύπαγε“ το No 7 στα singles.


Το τετραμελές συγκρότημα από το Illinois έβλεπε την καριέρα του να μεγαλώνει στην Αμερική και ταυτόχρονα να γνωρίζει μια μεγάλη επιτυχία στην Ιαπωνία που συνδυάστηκε με πρόσκληση για εμφανίσεις στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Έως τότε οι Robin Zander τραγούδι, Rick Nilesen κιθάρα, Tom Petersson μπάσο και  Bun E. Carlos ντραμς είχαν κάνει αισθητή την παρουσία τους στην Αμερική αν και ο μουσικός τύπος τους είχε χαρακτηρίσει, όχι άδικα, σαν rock αντίγραφα των Beatles. O ήχος τους είναι ένας συνδυασμός rock της δεκαετίας του ’70 με φωνητικά και μελωδίες που θυμίζουν έντονα το μεγάλο αγγλικό συγκρότημα.


Όμως να έλθουμε στις συναυλίες που έδωσαν στο Budokan και που ήταν κυριολεκτικά διθυραμβικές. Οι Cheat Trick άγνωστοι στην Ευρώπη γνώριζαν την αποθέωση από ένα κοινό που αποτελούνταν μόνο από κορίτσια. «Ποτέ δεν είχα δει τόσα κορίτσια μαζεμένα σε ένα μέρος» δήλωνε αργότερα Robin Zander. Από τη στιγμή που κατέβηκαν από το αεροπλάνο έως και την επιστροφή τους οι μετακινήσεις τους ήταν πολύ δύσκολες λόγω του συγκεντρωμένου κοριτσόκοσμου. Η αλήθεια είναι ότι πάντα συμβαίνει σε μερικούς καλλιτέχνες να γνωρίζουν την αποθέωση και την υστερία του κόσμου αλλά αυτό που συνέβη τότε στους Cheap Trick θύμιζε πολύ…Beatles.

Ευτυχώς η deluxe έκδοση του Live at Budokan περιέχει dvd με πολλές σκηνές που θα σας κάνουν να μην πιστεύετε τι βλέπετε, αλλά αυτά πιο κάτω. Η εμφάνιση τους ηχογραφήθηκε και κυκλοφόρησε το 1979 και μόνο στην Ιαπωνία, όπου γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Και για τους λίγο μεγαλύτερους αναγνώστες να θυμίσω ότι είχε κυκλοφορήσει και στην Ελλάδα και μάλιστα gatefolder ( με διπλό εξώφυλλο). Οι αρχικές εκτιμήσεις των ανθρώπων της CBS (νυν Sony Music) ήταν το Live at Budokan να κυκλοφορήσει μόνο στην Ιαπωνία και μάλιστα όταν οι Robin Zander και Tom Petersson που εικονίζονται στο εξώφυλλο είπαν ότι η φωτογραφία τους δεν είναι καθόλου καλή, οι υπεύθυνοι τους είπαν» μην ανησυχείτε, το πολύ να κυκλοφορήσουν 75.000 αντίτυπα και αυτά σαν imports στην Αμερική και όχι σαν κανονική κυκλοφορία».

Ο λόγος που οι Zander και Petersson ανησυχούσαν μην κυκλοφορήσει το Live at Budokan στη χώρα τους ήταν ότι η φωτογραφία του εξωφύλλου ήταν…χάλια. Ο μεν Zander δεν είχε καθόλου λαιμό και στο Petersson που χαμογελούσε φαινόταν να λείπει ένα δόντι! Η τεράστια επιτυχία του άλμπουμ στην Ιαπωνία θορύβησε τους υπεύθυνους της CBS, που τους 75.000 δίσκους εισαγωγής τους μετέτρεψε σε 200.000 για να προχωρήσει στην κανονική κυκλοφορία του δίσκου με το …προβληματικό εξώφυλλο. Για την ιστορία έως σήμερα, μόνο στην Αμερική, το Live at Budokan πουλήσει 3. 5 εκατ. αντίτυπα φθάνοντας στο Νο 4 του αμερικάνικου chart το 1979!

Σήμερα 30 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του επανακυκλοφορεί σε πολυτελές box set 3 audio cd που περιέχουν και τις δύο εμφανίσεις που είχαν πραγματοποιήσει τότε (28 και 29 Απριλίου) καθώς και ένα dvd με την θρυλική εμφάνισή τους. Εκεί μπορείτε να δείτε την υστερία των γιαπωνεζούλων για τους Cheap Trick, συνεντεύξεις των promoters αλλά και σημερινές συνεντεύξεις του συγκροτήματος καθώς και μια καινούργια Live εμφάνιση τους. Έστω και μετά από 30 χρόνια το αίτημα των Zander, Petersson εισακούστηκε και το εξώφυλλο στη deluxe έκδοση είναι διαφορετικό από το πρωτότυπο, το οποίο όμως υπάρχει μέσα στο πλούσιο  ένθετο.

Τέλος το Budokan κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 για να φιλοξενήσει αθλήματα των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο του 1964.Σαν συναυλιακός χώρος είναι ο γνωστότερος της Ιαπωνίας, όπου έχουν παίξει όλα τα μεγάλα rock συγκροτήματα και έχουν ηχογραφήσει δίσκους τους οι Ozzy Osbourne, Bob Dylan και Avril Lavigne.



ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΙΧΑΡΔΟΣ
Ο Αλέξανδρος Ριχάρδος είναι συνιδιοκτήτης και παραγωγός του web radio Rockmachine.gr