Και στο βάθος κήπος, κύριε Χατζηνικολάου

Και στο βάθος κήπος, κύριε Χατζηνικολάου
Ακολουθήστε μας στο Google news

Να πω ότι μου έκανε εντύπωση στην πρωινή μίνι-συνέντευξη του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Νίκου Ξυδάκη από το Νίκο Χατζηνικολάου στον Real Fm το γεγονός ότι καμία ερώτηση δεν αφορούσε στο υπουργείο Πολιτισμού; Δυστυχώς ουδεμία έκπληξη! 

24 Ιουνίου 2015
Της Ναταλί Χατζηαντωνίου
 
Εδώ θα πείτε οι παρουσιαστές και οι πολιτικοί συντάκτες απέφευγαν τέτοια ερωτήματα «ξεχνώντας» την ιδιότητα των συνομιλητών  τους όποτε κι αν συνδιαλέγονταν με τους κατά καιρούς υπουργούς Πολιτισμού - ακόμα και σε πολύ καλύτερες εποχές. Ούτως ή άλλως έτειναν σιωπηλά και οι μεν και οι δε να θεωρούν «παρακατιανό» το ΥΠΠΟ. Δεν θα ξεχάσω π.χ. μία επισήμανση του (δημοσιογράφου ακόμα τότε) Σταύρου Θεοδωράκη περί «υποβάθμισης» του Θεόδωρου Πάγκαλου, όταν ο τελευταίος είχε αναλάβει το ΥΠΠΟ. Κοινό το μυστικό: οι περισσότεροι δημοσιογράφοι θεωρούν το ΥΠΠΟ διακοσμητικό υπουργείο και οι περισσότεροι πολιτικοί φέρονται καταρχάς αναλόγως αν τύχει και το αναλάβουν.  
Συνεπώς; Σήμερα υπό τη Δαμόκλειο σπάθη τόσο κρίσιμων εξελίξεων περίμενα κι εγώ να κάνει την έκπληξη ο Χατζηνικολάου που-ειρήσθω εν παρόδω- δεν έχει καν σελίδες πολιτισμού στις εφημερίδες του; Ελα ντε!  (update: Στη Real News υπάρχει ένα μικρό ένθετο πολιτισμού στις κοσμικές σελίδες). Παρόλα αυτά εξακολουθεί να με ενοχλεί και να με επαναστατεί ο υπουργός Πολιτισμού να αντιμετωπίζεται απλώς ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καμία ερώτηση να μην άπτεται της ιδιότητάς του, ενώ αυτό θα ήταν αδιανόητο αν ο  Χατζηνικολάου είχε απέναντί του τον Κουρουμπλή π.χ. 
 
Να την πω όμως και την αμαρτία μου: Ακουσα με πολύ λιγότερο ενδιαφέρον την άποψη του Νίκου Ξυδάκη για την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες και για την επικείμενη συμφωνία. Και θα άκουγα με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον την άποψή του για τις «καυτές πατάτες» του πολιτισμού τις οποίες έχει στα χέρια του-ανάμεσα σε πολλά ακόμα θερμά πολιτιστικά ζητήματα που κι αυτά ανεβάζουν τη θερμοκρασία τους καθώς παραμένουν εκκρεμή στο φτωχότερο υπουργείο μίας υπό πτώχευση κυβέρνησης. Ενδεικτικά: Α) το θέμα της μετεγκατάστασης της Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα Φαλήρου. Β) Το θέμα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, των εγκαινίων του, της μουσειολογικής του μελέτης και της διεύθυνσής του. Γ) Το θέμα του Μεγάρου Μουσικής που είναι και το πιο άμεσο. 
 
Θα μου ξαναπείτε: Καλά όλα αυτά περίμενες να τα ρωτήσει τώρα ο Χατζηνικολάου; Όχι. Αλλά θα περίμενα να πάψει να αντιμετωπίζεται από δημοσιογράφους όπως ο Χατζηνικολάου το θέμα του πολιτισμού ως ψυχαγωγικό, διακοσμητικό και… τριτεύον. Και να αντιληφθεί πώς το πεδίο του Πολιτισμού εκτός από πολιτισμό περιλαμβάνει και όλα τα άλλα στοιχεία τα οποία στο κάτω-κάτω «ιντριγκάρουν» τους πολιτικούς συντάκτες: χρέη, αντιπαραθέσεις, μεγάλα συμφέροντα, μεγάλα ονόματα, πολλά ή καθόλου λεφτά… 
 
Στην πραγματικότητα κύριε Χατζηνικολάου ο ωραίος και βολικός «κήπος» του Πολιτισμού είναι στο πολύ-πολύ βάθος κι εκεί δεν τραγουδάει μόνον ο Αντώνης Ρέμος ή η Αννα Βίσση. Και οι υπεύθυνοι του ΥΠΠΟ δεν είναι ακριβώς ξαπλωμένοι σε αιώρες. Ενίοτε δε έχουν τη θηλιά στο λαιμό τους.. Ρωτήστε και τον Ξυδάκη που ξέρει! 

update: Η απάντηση του Νίκου Χατζηνικολάου