Αν δεν ξέρετε τι είναι ο αποκρυπτής και ο υποκρυπτής, είστε άσχετοι από μουσική

Αν δεν ξέρετε τι είναι ο αποκρυπτής και ο υποκρυπτής, είστε άσχετοι από μουσική
Ακολουθήστε μας στο Google news

Υπάρχει μία εκπομπή τις Κυριακές τα πρωινά στις 10 στον Σκάι 100.3 που λέγεται «Η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα έως σήμερα» και για να την παρακολουθήσεις πρέπει να κατέχεις όχι μόνο δίπλωμα πανεπιστημίου αλλά και δύο μεταπτυχιακά μαζί.

02 Απριλίου 2017
Την ακούσαμε την προηγούμενη Κυριακή κι επειδή οδηγούσα και όσο 'ναι έπρεπε να προσέχω να μην τρακάρω, επανήλθαμε αυτή την Κυριακή με έτοιμα χαρτιά και μολύβια, αρματωμένοι κανονικά να αντέξουμε στον πόλεμο. Την παρουσιάζει ο... (ποιος άλλος;) Άρης Πορτοσάλτε και η Ρενάτα Δαλιανούδη, καθηγήτρια πανεπιστημίου. Μίλαγαν αυτή τη φορά για την παραδοσιακή μουσική, από εκεί προέρχεται και ο «αποκρυπτής και ο υποκρυπτής» αν τα σημείωσα σωστά και μη με ρωτήσετε τι είναι και τι σημαίνουν.
 
Ενδεικτικά μερικές από τις κουβέντες τους για να ΜΗΝ καταλάβετε κι εσείς. 
* «Παραδοσικομορφία, αλλού προεξάρχει η λαογραφική, αλλού η ανθρωποκεντρική προσέγγιση».
* «Τα έθνικ είναι διαπολισμικής κατανάλωσης ενώ τα φολκλόρ είναι μέσα σε ένα έθνος-κράτος, για να στηθεί ένα εθνικό αφήγημα».
* «Φολκλορισμός είναι ό,τι ξεφεύγει από τον τόπο καταγωγής και ύπαρξής του, το παίρνω από τα Μέγαρα και το πάω στην Αλεξανδρούπολη και καθίσταται πληροφοριακό σύστημα».
* «Το δρώμενο out of context».
* «Εχουμε τον χορευτή και τον συμμετέχοντα που είναι ταυτοποιημένος».
* «Είδος φολκλορικού πουριτανισμού στην Κρήτη, υπήρξε μία φολκλοριστική ροπή να εξαπλωθεί η κρητική λύρα η οποία μεταπλάστηκε, εκεί όλες οι διαλεκτικές παίζουν... ...να ξεχωρίζουμε πότε έχουμε εξέλιξη και πότε φθορά».
* «Από τα βόρεια προς τα νότια υπάρχει ένα ανάστροφο του μαντιλάτου χορού που είναι ένας κυκλικός ανάπεστος ρυθμός... ...η μουσική είναι υποκείμενό της».
* «Ενας αυλός από το Καμερούν, ξενικός και αγροίκος, ένα φλάουτο από την Κεντρική Αφρική κι έτσι ιδεολογούμε ασκόπως».
* «Ο άνθρωπος έχει τρεις δυνατότητες, να περάσει από το ένα πόδι στο άλλο, να σταθεί στα δύο πόδια ή να σταθεί στο ένα πόδι και το άλλο να είναι στον αέρα».


 
Μία ολόκληρη ώρα με κάτι τέτοια ανάλογα και με ελάχιστα τραγούδια ενδιάμεσα για να σπάσει λίγο η... διάλεξη που ακούγαμε και το... διδακτορικό. Στο τέλος ο Αρης Πορτοσάλτε απένειμε ο ίδιος τα εύσημα στον... εαυτό του, δεν άφησε να τον παινέψει κάποιος άλλος: «Τι ωραία εκπομπή και δεν το λέω για να περιαυτολογήσω», σημείωσε...