PAUSE 88,9

PAUSE 88,9
Ακολουθήστε μας στο Google news

Συμβαίνει και στις καλύτερες "οικογένειες"

25 Μαρτίου 2012Του Γιώργου Ζ.

Play 88,9. Το νεότερο ραδιοφωνικό "παιδί" του ομίλου ΣΚΑΪ, αλλά και, συνάμα, το λιγότερο επιτυχημένο. Για να μην πούμε... αποτυχημένο. Το ξεκίνημά του πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2010. Ημέρα που οι ακροατές αποχαιρετούσαν από τους 88,9 τον Freedom. Έκτοτε, η συχνότητα (άρχισε να) παίζει μόνο ελληνικά λαϊκο/ποπ άσματα. Και από τον Μάρτιο του 2011 βαφτίστηκε Play 88,9. Προς το καλοκαίρι προστέθηκαν και παραγωγοί-τηλεπερσόνες-μοντέλα στο πρόγραμμά του, στα πρότυπα προφανώς του (πετυχημένου) Sfera 102,2. Το συγκεκριμένο μοντέλο φαίνεται πως αποτυγχάνει όμως στο Φάληρο καθώς ο σταθμός συγκεντρώνει ένα ποσοστό μόλις 2,5% στις ακροαματικότητες. Και στη λίστα παραμένει το προτελευταίο μουσικό ραδιόφωνο. Με ελάχιστη πρωτοτυπία και καθόλου νεύρο.

Όσα τραγούδια μπορεί κάποιος να ακούσει στους 88,9 μεταδίδονται και σε πολλούς άλλους σταθμούς. Παρόμοιο ρεπερτόριο διαθέτουν ο Ρυθμός 94,9, ο Sfera 102,2, ο Δρόμος 89,8 αλλά εσχάτως και ο Λάμψη 92,3. Όλοι τους επιτυγχάνουν πολύ υψηλότερα ποσοστά ακρόασης από το νεοσύστατο Play 88,9. Οπότε εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, ποιος ο λόγος να στηθεί ένας σταθμός που θα προσπαθήσει να ανταγωνιστεί τα μεγαθήρια του είδους; Και τα οποία -μάλιστα- είναι αρκετά στην μπάντα; Πολλώ δε μάλλον όταν αποφασίζεις έτσι να θέσεις τέλος στη λειτουργία ενός άκρως πετυχημένου ραδιοφωνικού project όπως ήταν ο Freedom.

Η μια εξήγηση είναι ότι μετά την μεταβίβαση του Μελωδία 99,2 από τον Θέμη Αλαφούζο στον αδελφό του Γιάννη, η συχνότητα  "αχρηστεύθηκε". Και αυτό, διότι, ο Freedom δεν αποτελούσε τίποτε άλλο από τη ροκ έκδοση του Μελωδία 99,2. Οπότε, έμπαινε θέμα εσωτερικού ανταγωνισμού. Χαμένος της υπόθεσης ήταν εκ πραγμάτων ο Freedom ως πιο "φρέσκος" ακόμα στα FM αλλά  και επειδή είχε χαμηλότερα νούμερα από τον Μελωδία (4,6% ο πρώτος, 5,7% περίπου ο δεύτερος τότε). Χώρια το brand name του Μελωδία. Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι ότι η συχνότητα απέκτησε ελληνικό λαϊκο/ποπ στι μήπως και έφερνε διαφημιστικά έσοδα, στον όμιλο. Το κάνουν εδώ και καιρό ο ΣΚΑΪ 100,3, ο Red 96,3 αλλά και ο Μελωδία 99,2 που πηγαίνουν πολύ καλά στις μετρήσεις ακροαματικότητας (και όχι αδίκως, ιδίως τα μουσικά ραδιόφωνα).

Για ποιο λόγο όμως να χαντακωθεί η συχνότητα (όπως κι έγινε) με ένα λαϊκο-ποπ ρεπερτόριο;  Και γιατί να μην δημιουργηθεί ένα εναλλακτικό-που δεν θα δημιουργούσε εσωτερικό ανταγωνισμό,-ραδιόφωνο; Ή, στο φινάλε, γιατί ακόμα-ακόμα να μην πουληθεί η συχνότητα; Ακόμα και από επιχειρηματικής πλευράς αν το δεις είναι κάπως παράδοξο να διαχειρίζεται ένας όμιλος 4 ραδιοσταθμούς αλλά κι έναν τηλεοπτικό προβαίνοντας όλο αυτό το διάστημα σε συνεχείς περικοπές. Ειδικά όταν την ίδια ώρα ανταγωνιστικοί όμιλοι με παρόμοια οικονομικά "ζητήματα", πουλούν συχνότητές τους για να διατηρήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους (βλ. όμιλος Λυμπέρη, ΙΜΑΚΟ πριν το λουκέτο της).

 Ο Play 88,9 στήθηκε πρόχειρα και με περιορισμένο μπάτζετ. Μοιάζει  σαν να μην έχει λόγο ύπαρξης στην μπάντα. Σαν να την "σκοτώνουν" τελείως τη συχνότητα όπως συνέβη με τον Happy 93,2 - ο οποίος εσχάτως άλλαξε μουσική ρότα, ενθυμούμενος τα παλιά "πορτοκαλί" του μουσικά λημέρια (με θετικές, ως επί το πλείστον, αντιδράσεις)...