Rock ιστορίες και όχι μόνο

Rock ιστορίες και όχι μόνο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Όσοι από εσάς με γνωρίζετε, μέσω των εκπομπών μου, σίγουρα θα απορείτε με την επιλογή μου να γράψω αυτήν την εβδομάδα για ένα δίσκο jazz. Αλλά τι δίσκο!

03 Απριλίου 2009


Rock ιστορίες και όχι μόνο από το μυαλό του Αλέξανδρου Ριχάρδου

 

King of Blue
Όσοι από εσάς με γνωρίζετε, μέσω των εκπομπών μου, σίγουρα θα απορείτε με την επιλογή μου να γράψω αυτήν την εβδομάδα για ένα δίσκο jazz. Αλλά τι δίσκο!

Το King of Blue ηχογραφήθηκε από τον Miles Davis το 1959 και πρόσφατα επανακυκλοφόρησε αρκετές φορές με πιο πρόσφατη πριν 2 μήνες. Η καινούργια έκδοση είναι προς τιμή των 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του και εκτός από το original άλμπουμ περιέχει όλα τα sessions που ηχογραφήθηκαν, εναλλακτικές ηχογραφήσεις, ακόμα και διάλογοι μεταξύ των μουσικών και του ηχολήπτη!

Να διευκρινίσω ότι ακούγοντας το King of Blue μην περιμένετε να ακούσετε "τις μαγικές ατμοσφαιρικές στιγμές" που πιθανόν να ονειρεύεστε και σας έχουν πει ότι διαθέτει κατά κόρον (!) η Jazz, αλλά πραγματικά ένα προοδευτικό δίσκο από μια ιδιοφυΐα που λέγεται  Miles Davis. Στο συγκεκριμένο άλμπουμ ο Davis κατάφερε να φτιάξει αυτό που όλοι οι μουσικοί ονειρεύονται: 'Εναν από τους καλύτερους Jazz δίσκους όλων των εποχών ενώ οι ...ειδικοί λένε ότι έβαλε τις βάσεις για όλες τις μετέπειτα jazz τάσεις. Στις 5 συνθέσεις του αυθεντικού άλμπουμ συμμετέχουν οι (κυριολεκτικά) γίγαντες: Bill Evans πιάνο, Jimmy Cobb ντραμς, John Coltrane και Cannoball Adderley σαξόφωνα όπου σε μερικές στιγμές οι αυτοσχεδιασμοί τους ξεφεύγουν όχι μόνο από τον έλεγχο αλλά και από τη λογική. Αυτοσχεδιασμοί που οδήγησαν στην καθιέρωση του So what σαν ένα από τα καλύτερα jazz κομμάτια. Η καινούργια έκδοση περιέχει 2 cd, όπου στο πρώτο υπάρχει το αυθεντικό άλμπουμ με 10 ακόμα εναλλακτικές ηχογραφήσεις καθώς και ένα δεύτερο cd με 6 κομμάτια.! Θα ήταν πολύ εύκολο να συνεχίσω να γράφω προσθέτοντας κοσμητικά επίθετα τόσο στον Miles Davis όσο και στο άλμπουμ. Νομίζω όμως ότι το πιο σωστό είναι να σας στείλω στο πλησιέστερο καταστημα δίσκων και να αγοράσετε την πολύ προσεγμένη έκδοση για τα 50 χρόνια από την κυκλοφορία του. Απολαύστε το διαβάζοντας το πολύ καλό ένθετο.

Σημ.: αν ή τσέπη σας αντέχει αναζητήστε τη deluxe έκδοση με 2πλό βινύλιο μπλέ χρώματος, 2CD, DVD, καρτ ποστάλ και πολυτελές λεύκωμα
 
 
Ακούστε την εκπομπή του Αλέξανδρου Ριχάρδου κάθε μέρα 18.00 – 20.00 από το  web radio Rockmachine.gr