Champagne, breakfast

Champagne, breakfast
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο μόνος καλός λόγος για να σηκωθείς από το κρεβάτι.. είναι ένα ποτήρι Σαμπάνιας.. Λωρίν Μπακώλ .

03 Απριλίου 2009

Ο μόνος καλός λόγος για να σηκωθείς από το κρεβάτι.. είναι ένα ποτήρι Σαμπάνιας.. Λωρίν Μπακώλ


Let’s Bubble up
Συναρπαστικά θελκτική όψη, ακαταμάχητος ψίθυρος από τον αναγνωρίσιμο αφρισμό της, πολύπλοκο αρωματικό μπουκέτο, γευστική παλέτα που καθηλώνει και τους πιο δύσπιστους. Ένα flute σαμπάνια έχει αποτελέσει τον πιο αδιαμφισβήτητο συνώνυμο της καλής ζωής, από καταβολής του αφρισμού της.

H Σαμπάνια, από το 17ο αιώνα που ορίστηκε η αιτιακή της υπόσταση -από ένα μάλλον συγχρονικό γεγονός- μέχρι τώρα, έχει κατοχυρώσει ένα tailored made life style που έχει εντελώς αποτάξει από πάνω του κάθε επετειακό ή εορταστικό βραχνά κι έχει συνταυτιστεί με την εξωραϊσμένη πραγματικότητα που σε στιγμές επονομαζόμενης κρίσης –υπαρκτής ή και σκευασμένης- είναι περισσότερο ανάγκη παρά πολυτέλεια.
Σε απόλυτη συνάφεια και συνέχιση του διατυπωθέντος γνωμικού από τη Μπακώλ, προσωπικά ευθαρσώς καταθέτω, ότι τα ακουστικά μου αισθητήρια πολύ εύκολα θα ανταποκρίνονταν στον ήχο του αφρισμού παρά του ξυπνητηριού.
Δε ζούμε σε Πύργο στην Καμπανία, ούτε σε Loft στο Μανχάταν, όμως αυτό ελάχιστα αφαιρεί το κεκτημένο προνόμιο των απανταχού καλοζωιστών να ζήσουν ένα μαγικό Champagne Breakfast στο σπίτι τους, άλλωστε οι συγκυρίες ορίζουν τις ιδανικές συνθήκες και ποτέ αντίστροφα.

Champagne Back to Basics

Σαμπάνια είναι αποκλειστικά ο αφρώδης οίνος που παράγεται στην ομώνυμη περιοχή της Βόρειας Γαλλίας, γεγονός που ισοδυναμεί και με ονομασία προέλευσης, από τη λευκή ποικιλία Chardonnay και τις κόκκινες Pinot Noir και Pinot Meunier, οι οποίες οινοποιούνται, μπλεντάρονται αναλόγως με τον μετρ κάθε Σπιτιού –που ονομάζεται Chef du caveau κι εν συνεχεία εφαρμόζεται η 2η ζύμωση και η παραμονή τους στα κελλάρια, μέχρι την τελική εμφιάλωση. Αυτά πολύ γενικά, καθώς η διαδικασία παραγωγής της είναι ολόκληρο τελετουργικό. Κανένα άλλο αφρώδες κρασί δεν έχει νομοθετικό δικαίωμα να αποκαλείται ή να θεωρείται Σαμπάνια, ακόμη κι αν ακολουθεί την ίδια διαδικασία παραγωγής.

Good things get better when they please you..

Βαθιά μου πεποίθηση είναι πως οι θεωρητικές γνώσεις καθίστανται ήσσονος σημασίας όταν υπάρχει η εναλλακτική της βιωματικής γνώσης.
Ξεκινήστε να μυείστε στο μαγικό perlage και στα μεθυστικά της αρώματα δοκιμάζοντας την και μάλιστα με τον πιο ρηξικέλευθο τρόπο.
Η Σαμπάνια, κυρίως χαρακτηρίζεται από τις οξύτητές της, τα αρώματα ζυμών, φρεσκοφουρνισμένου ψωμιού, τον creamy χαρακτήρα της, τον έντονο και διαρκή αφρισμό της, τα φίνα εσπεριδοειδή κι ίσως κι ανθικά αρώματα, ή τις νότες από ώριμα λευκόσαρκα φρούτα.
Η Σαμπάνια γίνεται μια απόλαυση που όσο επαναλαμβάνεται γοητεύει, χωρίς ουδέποτε να απομυθοποιείται.
Ξεκινήστε τη μέρα σας μ’ αυτή και έχετε όλες τις διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχιστεί εξόχως ιδανικά…

Good morning, good life…


Ιδανικά επιλέξτε για πρωινό μια Ροζέ Σαμπάνια. Το χρώμα της αφορά καθαρά το στυλ της οινοποίησης, άλλωστε οι περισσότερες είναι blend κι από τις 3 ποικιλίες με όσο το δυνατόν λιγότερο Pinot Meunier, δεδομένου ότι το Pinot Noir είναι και θεωρείται κορυφαίο. Οι ερυθρές δίνουν στόφα και σώμα, το Chardonnay δίνει νεύρο, οξύτητα και φινέτσα. Οι ροζέ θα σας δώσουν την αίσθηση ότι η οξύτητα είναι μικρότερη, ωστόσο μη γελαστείτε και τις πιείτε ξεροσφύρι. Εξίσου καλή επιλογή είναι μια χρονολογημένη Brut, δηλαδή μια ξηρή Σαμπάνια συγκεκριμένης εσοδείας που γευσιγνωστικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα αφού αφηγείται με τον τρόπο της τη χρονιά παραγωγής της με μοναδικό τρόπο, ή μια πιο πολύπλοκη και ρωμαλέα Brut, όπως μια Bollinder, Krug, Deutz, ή μια Billecart..

Ως προς την αρμονία των εδεσμάτων του πρωινού…η λίστα είναι μακρά κι εξίσου εύγεστη. Από φουλ αγγλικό κι αμερικάνικο Breakfast μέχρι Foie gras και αλλαντικά. Φυσικά εξαιρετικό ταίριασμα για τους πιο αντικομφορμιστές με χτένια και όστρακα, αλλά και πληθωρικά αυγά με βούτυρο και κρέμα γάλακτος σε συνδυασμό με φρυγανισμένο ψωμί και croissants πάνε μούρλια. Σημειώστε ότι  τα αυγά είναι wine killer τρόφιμο, δηλαδή ισοπεδώνει συλλήβδην οποιοδήποτε συνδυασμό με οποιοδήποτε κρασί. Η μόνη που όχι μόνο το κοντράρει στα ίσια αλλά και  αρμονικά είναι η Σαμπάνια.
Επιλέξτε, ωστόσο αυτή η μέρα να μη χρειάζεται να συνεχιστεί στο γραφείο, μπήκε η άνοιξη, κάντε κοπάνα με τις ευλογίες των Flutes…


Ανοίξτε τη σωστά, χωρίς εκρήξεις και ατυχήματα…


•    Παγώστε την καλά, πολύ βασικό.
•    Πρώτα κόψτε το μεταλλικό καψίλιο.
•    Βάλτε τον αντίχειρα γερά κόντρα στο εσωτερικό σκληρό καψίλιο και λύστε, αργά το σύρμα που το κρατά.
•    Αφαιρέστε σχετικά γρήγορα καψίλιο και σύρμα και ξαναβάλτε τον αντίχειρα κόντρα στον φελλό.
•    Βάλτε σε πλάγια θέση την φιάλη, για να έρχεται σε επαφή ο φελλός με την Σαμπάνια, άρα να περνά λιγότερος αέρας, άρα λιγότερες πιέσεις. σκουπίστε την αν έχει ιδρώσει ή έχει νερά και ξεκινήστε τη διαδικασία ανοίγματος.
•    Κρατάτε σταθερά το κάτω μέρος της φιάλης και με το άλλο χέρι σπρώχνετε τον φελλό ήρεμα αλλά δυνατά ενώ ο αντίχειρας πάντα κρατά κόντρα, σταθερά κι ελεγχόμενα.
•    Όταν αισθανθείτε ότι στιγμιαία αρχίζει να βγαίνει, με τον αντίχειρα σταθερά κόντρα, κάνετε μια ρήξη του φελλού για να απομακρυνθεί το διοξίδειο, σπρώχνοντας τον, ελαφρά στο πλάι .
•    Γυρίστε σε ορθή θέση την φιάλη, σερβίρετε σεβόμενοι τον αφρισμό κι απολαύστε…