Onairομαζώματα - Onairοσκορπίσματα 29.03.09

Onairομαζώματα - Onairοσκορπίσματα 29.03.09
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ποιος καλός δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη, απολύθηκε από μεγάλο ραδιοσταθμό των Αθηνών; Θα σας πούμε την επόμενη εβδομάδα. Σας το είχα πει πριν από δυο βδομάδες ότι θα σκάσουν απολύσεις στο ραδιόφωνο. Και, φαντάσου, δεν έχω και το κληρονομικό...

29 Μαρτίου 2009

Ποιος καλός δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Νέα Υόρκη, απολύθηκε από μεγάλο ραδιοσταθμό των Αθηνών; Θα σας πούμε την επόμενη εβδομάδα.

Σας το είχα πει πριν από δυο βδομάδες ότι θα σκάσουν απολύσεις στο ραδιόφωνο. Και, φαντάσου, δεν έχω και το κληρονομικό...

Η μόνη απόλυση ήταν αυτή, το διάστημα που πέρασε; Όχι, βέβαια! Απολύθηκε και μια γραμματέας. Για να μάθει άλλη φορά να κοιτάζει τα εισερχόμενα σε ένα ξεχασμένο fax…
Πώς παίρνετε κεφάλια έτσι, ρε, για πλάκα; Πώς λογίζετε τις ζωές των ανθρώπων, τόσο ελαφρά;
Αλλά από... κουλά (ζητώ συγγνώμη για την αργκό, δεν έβρισκα πιο αρμόζουσα λέξη) στο ελληνικό και δη στο αθηναϊκό ραδιόφωνο, άλλο τίποτε.
Έχω την αίσθηση ότι το πιο αστείο που ακούστηκε, ήταν αυτό και μάλιστα σε meeting: «Θα πρέπει να είσαστε ευχαριστημένοι με τα χρήματα που παίρνετε, εσείς χαρακτηρίζεστε ως υψηλόμισθοι. Να ξέρετε ότι σκεφτόμαστε να κάνουμε περικοπές και μειώσεις μισθών, ο σταθμός δεν πάει πολύ καλά. Θα μπορέσετε να ζήσετε και με λιγότερα λεφτά. Και να ξέρετε ότι οι μουσικοί παραγωγοί στην Αγγλία δεν πληρώνονται καθόλου, το κάνουν για χόμπι, όχι όπως εσείς που το έχετε κύριο επάγγελμα. Εμ, βέβαια, πώς να μην είναι η βασική σας δουλειά, με τόσα που παίρνετε κάθε μήνα;».
Αν είσαι μέσα στο meeting, έπειτα από όλο αυτό το παραλήρημα και, φυσικά, υπό το φόβο της μείωσης μισθού ή και της απόλυσης, πιθανώς και να μη βγάλεις κουβέντα κι αυτό είναι λογικό.
Η στήλη, όμως, μπορεί να διατυπώσει αβίαστα την ερώτηση, δίχως παρενέργειες – παρατράγουδα: Εσύ που εκστόμισες όλο αυτό μπουγαδόνερο,
πρώτον, πού τα άκουσες όλα αυτά
και, δεύτερον (και σημαντικότερο)
δουλεύεις τσάμπα, έχοντας την καρέκλα της διεύθυνσης, χωρίς, μάλιστα, να έχεις κάνεις ποτέ στη ζωή σου εκπομπή;
Είμαι βέβαιος ότι, ειδικά στη δεύτερη ερώτηση, (νορμάλ) απάντηση δε θα δοθεί. Κι αυτό είναι το πιο τραγικό...


Πάντως, για να μην προβούμε σε διαπιστώσεις του τύπου «μπήκαμε ση ζώνη του λυκόφωτος», αυτά πάντα συνέβαιναν. Παραγωγός είχε ακούσει, πριν από χρόνια, «τώρα που έγινες μάνα δεν είσαι πια “in” και πρέπει να σε απολύσουμε». Γι’ αυτό σας λέω, δεν ανακαλύψαμε ξαφνικά τα κουλεμανσόν, στο ραδιόφωνο.


Πάντως, λογική, είναι λίγο δύσκολο να βρεις. Παράδειγμα: Τι θα γίνει, τελικά, με τις ραδιοφωνικές άδειες που εκκρεμούν σαν αυτό του Φουκό; Και όλα αυτά την ίδια ώρα που λαμβάνουν χώρα αρκετές πωλήσεις παύλα μεταβιβάσεις σταθμών, εν μέσω οικονομικής κρίσης κιόλας! Εκτός κι αν περιμένουν να γίνουν όλες οι αγοροπωλησίες πρώτα και μετά να δουν τι θα κάνουν! Να μη λέω, πάντως, μεγάλη κουβέντα, την απάντηση (ίσως) την ξέρει ο κύριος Γκιουλέκας.


Ο οποίος - υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - αφού το είπε, είναι επίσημο: «Δεν πρόκειται να κλείσουν τα δημοτικά ραδιόφωνα». Το είπε σε πρωινή εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου FM100 της Θεσσαλονίκης. Μήπως, όμως, λέω εγώ, μήπως, να βλέπαμε και ποιοι αξίζουν να εργάζονται γενικά στα δημοτικά ραδιόφωνα και ποιοι όχι; Πότε θα κοπούν οι αργόμισθοι; Δεν απαντάει. Και δεν είναι παράλογο που δεν απαντάει...


Σύσσωμος ο δημοσιογραφικός κόσμος θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της 2ας Απριλίου, καθώς το γενικό συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ ενέκρινε τη σχετική απόφαση του δ.σ. της ομοσπονδίας. Σύσσωμος; Μου χα χα (σατανικός παύλα καυστικός γέλωτας).
Εξαιρούνται οι μουσικοί παραγωγοί που θα υποχρεωθούν από την ιδιοκτησία να κάνουν εκπομπή, με την αιτιολογία ότι «εσείς δεν είστε δημοσιογράφοι». Μάλλον θεωρούν ότι είναι μόνο νταουλιτζήδες! Τι να πεις; Αν υπάρχει, πάντως, κάποιος που θα κάνει με τη θέλησή του εκπομπή δεν έχουμε να πούμε τίποτε, υπάρχει και το δικαίωμα της μη απεργίας. Αν και υπάρχει και το μεγάλο κομμάτι που λέγεται «αλληλεγγύη» εργαζομένων. Ώχου, μεγάλο θέμα άνοιξα, τι το ‘θελα;


Αν και η είδηση είναι αμιγώς τηλεοπτική, το βασικό της πρόσωπο έχει θητεύσει με επιτυχία στο ραδιόφωνο. Νέο στέλεχος, λοιπόν, στην ΕΡΤ η κυρία Ντόρα Πάκα, η οποία θα ασχοληθεί με το πρόγραμμα. Να θυμίσω ότι η κα Πάκα επί χρόνια ήταν στο Σκάι 100,3 ως σύμβουλος του κ. ΓιάννηΑλαφούζου, ενώ ήταν και από τους πρώτους συντελεστές στο στήσιμο του προγράμματος του City 99,5. Καλή επιτυχία από τη στήλη.


Κάτι κύκλους, πάντως, που κάνει η ζωή σε αυτό το χώρο. Την κυρία Πάκα, ο Τζίμης Πανούσης την είχε αποκαλέσει στον αέρα του ΣΚΑΪ 100,3 – ακριβώς στην τελευταία του εκπομπή – «Φράου Ντόρα», εννοώντας ότι ήταν η βασική υπαίτιος για τον τερματισμό της συνεργασίας του με το σταθμό του Νέου Φαλήρου. Η κυρία Πάκα πέρασε από το City, εκεί όπου τώρα είναι ο Τζίμης!


Διαγωνισμοί: Ο Orange 93,2 σας στέλνει για το Πάσχα στην παραλία Βαθύ του Γυθείου Λακωνίας.
Ο Ρυθμός 94,9 ακολουθεί τον Αντώνη Ρέμο στην ευρωπαϊκή του περιοδεία και στέλνει τους ακροατές του στο Ντίσελντορφ.
Μπείτε στα site των σταθμών για να μάθετε τις λεπτομέρειες.


Α, και τώρα που το θυμήθηκα. Την προηγούμενη εβδομάδα άκουσα - και παραλίγο να τρακάρω – ότι η κυρία Μακρή του Real News θέλει χειροπέδες. Για να δούμε αυτή τη βδομάδα τι θα ζητήσει...


Τα μαντάτα της κατάταξης της Media Services σχετικά με τη διαφημιστική δαπάνη στα ερτζιανά, για τους πρώτους μήνες του 2009, έδειξαν πτώση της τάξεως του μείον εννιά κόμμα ένα (-9,1� Ουπς... Αυτό, λοιπόν, είναι μείον εννιά κώμα ένα!


Θα επιστρέψουν οι παλιές, καλές ημέρες στο Flash; Αυτό θα φανεί στην πορεία. Το σίγουρο είναι ότι οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να επαναφέρουν την «παλιά φρουρά», (βλέπε Κακαουνάκη, Αναστασιάδη, Μπάμπη Παπαναγιώτου, Παύλο Τσίμα κ.λπ).
Φυσικά και θα υπάρξουν κι άλλες προσθήκες. Ήδη στην αγορά ακούγεται έντονα ότι, τώρα που έμεινε χωρίς δελτίο, η Ρίτσα Μπιζόγλη είναι η επίσημη πρόταση Κύρτσου. Ίδωμεν… Στα σίγουρα τώρα, ο κ. Κύρτσος όπως και η κα Αρετή Σιδηροκαστρίτου θα είναι σύμβουλοι επικοινωνίας του ομίλου.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πρόγραμμα του νέου σταθμού θα έχει βγει στον αέρα πριν από τις επερχόμενες ευρωεκλογές.
Επίσης, από το σταθμό πέρασε την προηγούμενη εβδομάδα για συνομιλίες ο πρώην ναυτιλιακός συντάκτης, Σπύρος Πάνου.
Όσο για τη μεταφορά του σταθμού σε νέες εγκαταστάσεις, αυτή θα γίνει στη Συγγρού, όπου χτίζει – για το δίδυμο Κυριακίδη-Λαυρεντιάδη - κτίριο ο Βωβός, αλλά όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, ετοιμάζεται «για εξαγορά καναλιού και ύστερα θα δρομολογηθούν οι μετεγκαταστάσεις».
Οι εργαζόμενοι έχουν λάβει διαβεβαίωση ότι «μένουν ως έχουν», όπως και ο διευθυντής σύνταξης του σταθμού. Είπαν, επίσης, ότι το πρόγραμμα θα ενισχυθεί με νέα πρόσωπα και κατόπιν θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια.
Πρώτα από όλα, θα ενισχυθεί το σήμα του σταθμού στα νότια προάστια με νέα κεραία και καλύτερο λοβό εκπομπής.


Κάθε εβδομάδα, γράφω για κάτι που ακούω και δε μου αρέσει. Αυτή την εβδομάδα, η αναφορά μου είναι μία, για την έκφραση «δεν παίζει». Από τις πιο άνοστες τσίχλες που άκουσα τελευταία.


Υ.Γ.1: Αφεντικό, εμείς στους αναγνώστες μας θα δώσουμε δώρο κάνα αυτοκίνητο; Έστω, βρε αδερφέ, τίποτις χιλιάδες ευρώ...
Υ.Γ.2: Μου έρχονται mail του τύπου «ποια ραδιοφωνική παραγωγός δε φοράει εσώρουχα;» ή «ποιος τα έχει με ποια». Ρε, πάτε καθόλου καλά; Φυσικά και δε μας νοιάζουν αυτά...


Αν έχετε να μου πείτε κάτι που να αφορά σε events-διαγωνισμούς, πρόγραμμα - μετακινήσεις στελεχών ή, απλώς, για ένα ραδιοφωνικό «γεια», επικοινωνήστε εδώ: [email protected]