Οι ομορφιές της δημοσιογραφίας

Οι ομορφιές της δημοσιογραφίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σάλο ξεσήκωσε ένα άρθρο του Νίκου Ασημακόπουλου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» του Σαββάτου με τίτλο «Οι όμορφες της πολιτικής...».

25 Νοεμβρίου 2014
Ήταν άλλωστε το θέμα με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στο efsyn.gr το Σαββατοκύριακο, είναι ακόμα νομίζω. «Δυο όμορφες κοπελίτσες μάζεψαν πάνω τους ένα μεγάλο κομμάτι δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες» γράφει ο Νίκος στην αρχή του άρθρου του, το οποίο αρκετοί στα social media όπως και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, θεώρησαν (και) σεξιστικό. Έγραφαν δε, πως αυτό δεν έπρεπε να δημοσιευτεί σε μία εφημερίδα όπως η «Εφ.Συν.». Υπερβολές. Ειδικά σε μία εφημερίδα που οι συντάκτες της είναι ελεύθεροι να γράφουν, να γράφουμε, χωρίς περιορισμούς. Εξάλλου εκεί έδωσε συνέντευξη πριν από μερικές μέρες η Ιωάννα -ΕΔΩ- η ηρωική Ιωάννα. 

«H μία» σημείωνε χαρακτηριστικά στο σχόλιο ο δημοσιογράφος, «ήταν "η μικρή Ιωάννα της Ανατροπής". Τη βγήκε στον Πρετεντέρη και τον Αδωνι στη συζήτηση για τις καταλήψεις κι έκανε τους κάθε είδους αριστερούς να... εκστασιάζονται επειδή με τέτοια παιδιά προφανώς έχει λαμπρό μέλλον το λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα!». Στη συνέχεια έπιασε την «ωραία Ελλη του μόντελινγκ». Για την λίγο απ’ όλα δεσποινίδα. «Λιγάκι αρχαιολόγος που έκανε και ανασκαφές(!), λιγάκι σπηλαιολόγος, λιγάκι ΟΝΝΕΔίτισσα -υποψήφια του Κουμουτσάκου-, αλλά κυρίως μοντέλο στο πρωινάδικο του Λιάγκα, φωτογραφημένη με μαγιό για περιοδικά και με 22 χιλιάδες "φίλους" στο facebook!». 
 
Ανεξαρτήτως πως το ανέλυσε ο Νίκος Ασημακόπουλος (εκπομπή «Φουλ Επίθεση» στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ μαζί με τον Βασίλη Βέργη), αν ο παραλληλισμός θεωρήθηκε από κάποιους πολιτικά ακραίος ή ιδεολογικά αμαρτωλός, η σύνδεσή των δύο πιο πολυσυζητημένων προσώπων της προηγούμενης εβδομάδας είναι από δημοσιογραφικής απόψεως θεμιτή και δεν την έκανε και ουδείς άλλος εδώ που τα λέμε (κάτι που μπορεί να λειτουργήσει και ως αντεπιχείρημα βέβαια). Κι αυτό, επαναλαμβάνω, πέραν των όποιων απόψεων εκφράζει ο δημοσιογράφος στο συγκεκριμένο κείμενο. Προσωπικές απόψεις με τις οποίες μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε - όπως διαφωνώ κι εγώ σε κάποια σημεία, την Ιωάννα λόγου χάριν τη θαύμασα όπως κατάφερε και αντεπεξήλθε χωρίς να διαθέτει τηλεοπτική εμπειρία σε  Πρετεντέρη και Άδωνη κάνοντας τους να χασκογελούν, να ειρωνεύονται και να ψελλίζουν αμήχανα κάτι φωνήεντα.

Αυστηρά όμως, με δημοσιογραφικά κριτήρια αποκλειστικώς, ο παραλληλισμός δεν ήταν άστοχος. Τις υπαρκτές και μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα δύο πρόσωπα τις σημείωσε χθες Δευτέρα στην εφημερίδα και ο ίδιος ο Νίκος Ασημακόπουλος εξηγώντας αναλυτικά το σκεπτικό του και ξεκαθαρίζοντας εν πολλοίς τα πράγματα: «Οι απόψεις μίας μαθήτριας 16 χρονών που δεν θέλει να δηλώνει καμία κομματική ένταξη ή εξάρτηση δεν γίνονται να ταυτίζονται με όσα εκφράζει κάποια άλλη που έχει μπει συνειδητά πίσω από τη Νέα Δημοκρατία ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα στα 27 της. Δύο διαφορετικές απόψεις από διαφορετικές αφετηρίες σκέψεις και με διαφορετικές παραστάσεις που καταλήγουν αναγκαστικά σε διαφορετικά συμπεράσματα, μου έδωσαν το ερέθισμα να εκφράσω μερικές σκέψεις για την πολιτικοποιημένη Ελλάδα του αύριο»

Εξαιρώ το ζήτημα με τη δημοσίευση της φωτογραφίας της μικρής, μια και πρόκειται για ένα ανήλικο κορίτσι. Αλλά αυτό είναι μία άλλη κουβέντα, για τη δημοσιογραφία γενικά. Τη δημοσιογραφία της σύγχρονης εποχής στην οποία τα social media παίζουν κυρίαρχο ρόλο.