Flash 96 πάλι σε περιπέτειες, μόνο με μουσική και χωρίς εκπομπές

Flash 96 πάλι σε περιπέτειες, μόνο με μουσική και χωρίς εκπομπές
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα από τα μεγαλύτερα και πιο ιστορικά ενημερωτικά ραδιόφωνα της χώρας δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι» εδώ και (περισσότερο από) μία δεκαετία τώρα.

26 Φεβρουαρίου 2017
Άλλαξε χέρια αρκετές φορές μέσα στα 28 χρόνια λειτουργίας του. Παρ' όλα αυτά όμως, το αποτέλεσμα ήταν πάντα ίδιο τα τελευταία χρόνια. Καθυστερήσεις στα δεδουλευμένα των εργαζομένων, απεργίες, lock out, ακόμα και «λουκέτα». O ειδησεογραφικός Flash 96, ο οποίος τουλάχιστον μέχρι και το 2004 (ΕΔΩ) ήταν φουλ ανταγωνιστικός, μετά από λάθος χειρισμούς των ανθρώπων που τον διαχειρίστηκαν, απαξιώθηκε πλήρως και πλέον παίζει -για μια ακόμα φορά- μόνο μουσική, χωρίς να ενημερώνει τους ακροατές του.
 
Τα «σύννεφα» ξεκίνησαν όταν ήταν ακόμα στο «τιμόνι» του η πρώην σύζυγος του Σωκράτη Κόκκαλη, Ελένη. Αφορμή οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, λόγω απολύσεων και καθυστερήσεων στην καταβολή της μισθοδοσίας. Όμως τα μεγάλα προβλήματα ξεκίνησαν μετά την μεταβίβαση του Flash 96 στον Σωτήρη Πουλόπουλο, της εφημερίδας Πρωταθλητής, για μόλις 100.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2004. Πολυήμερες απεργίες από δημοσιογράφους και τεχνικούς, στους οποίους οφείλονταν δεδουλευμένα μηνών. Το κερασάκι στην τούρτα όμως ήρθε τον Οκτώβριο του 2005. Ο Σωτήρης Πουλόπουλος ανακοινώνει το κλείσιμο του Flash 96 και του ειδησεογραφικού portal Flash.gr, αποδίδοντας τη συχνότητα στο δημόσιο. 
 
Μετά το σάλο που δημιουργήθηκε από πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς που δήλωσαν την συμπαράστασή τους, η απόφαση του λουκέτου ανεστάλη. Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον του δημοσιογραφικού κόσμου για τον Flash 96 που ο (αείμνηστος) Νίκος Κακαουνάκης κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του, σε ένα σχήμα όπου θα συμμετείχαν ο Θέμος Αναστασιάδης, ο Παύλος Τσίμας και άλλοι. Εν τέλει ο Flash επέστρεψε ιδιοκτησιακά στον Σωκράτη Κόκκαλη, με τον Σωτήρη Πουλόπουλο να... παίρνει τα λεφτά του πίσω καθώς εισέπραξε 100.000 ευρώ για το σύνολο των μετοχών που ο ίδιος είχε αποκτήσει πριν έναν χρόνο.
 
Ωστόσο ο ραδιοσταθμός δεν έγινε το ίδιο ανταγωνιστικός με την επιστροφή του στον προηγούμενο ιδιοκτήτη του. Συνέχισε υπολειτουργώντας ουσιαστικά με όσους εργαζόμενους είχαν απομείνει, ενώ κι αυτοί ακόμα ήταν αντιμέτωποι με απολύσεις και εθελούσιες εξόδους. Ο Σωκράτης Κόκκαλης από την πλευρά του, ετοιμαζόταν να πουλήσει εκ νέου τον Flash, συζητώντας με διάφορους ενδιαφερόμενους όπως το Mega. Ο νέος «σωτήρας» της συχνότητας έμελλε να ακούει στο όνομα Λαυρέντης Λαυρεντιάδης. Μέσω του στενού του συνεργάτη Πέτρου Κυριακίδη και της Ημεροσκόπος Α.Ε., τον Μάρτιο του 2009 εξαγοράζει το 100% του Flash από τον Σωκράτη Κόκκαλη και τον Πάνο Κολιοπάνο για μόνο 200.200 ευρώ.

 
Έκτοτε ο σταθμός στελεχώθηκε από την αρχή με μεγάλα «ονόματα», μαζί με κάποιους από τους «παλιούς». Κι έτσι άρχισε δειλά δειλά να ξαναπαίρνει τα πάνω του, ανεβάζοντας κατά 1-2% τον μέσο όρο του στις ακροαματικότητες, φτάνοντας μέχρι και πάνω από το 4%. Ήταν μάλιστα ο πρώτος ραδιοσταθμός της Αθήνας σε διαφημιστικά έσοδα, για μια περίοδο. Το «πάρτι» όμως τελείωσε σχετικά νωρίς. Οι εργαζόμενοι στράφηκαν εναντίον της διοίκησης κι αυτή με τη σειρά της εναντίον τους.
 
Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργίες για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, με τον Πέτρο Κυριακίδη να απαντά με ολιγόωρο «λουκέτο» στη συχνότητα τον Απρίλιο του 2012, εργασιακό μεσαίωνα και μειώσεις μισθών. Τα προβλήματα εντάθηκαν το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, με την ιδιοκτησία να απολύει όλους σχεδόν τους εργαζόμενους για να τους «επαναπροσλάβει το Σεπτέμβριο». Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και το Φθινόπωρο του 2012, με μεγαλύτερη διάρκεια αυτή τη φορά. Χαρακτηριστικό το ότι έγινε δεκτή αίτηση κατάσχεσης των μηχανημάτων υπέρ ομάδας εργαζομένων του Flash, για χρέη προς αυτούς, με αποτέλεσμα οι δικαστικοί κλητήρες να ρίξουν για αρκετή ώρα το σήμα στη συχνότητα.

 
Μέχρι που οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, και να λειτουργήσουν εκείνοι τον Flash 96. Ο φυγόδικος Πέτρος Κυριακίδης εξαφανίστηκε και όσοι είχαν απομείνει έβγαζαν ένα υποτυπώδες πρόγραμμα. Με αφορμή την περίπτωση του Flash ψηφίστηκε στην βουλή η διάταξη περί αυτοδιαχείρισης των ραδιοφωνικών σταθμών, με τους εργαζόμενους να την αξιοποιούν και τελικά να αναλαμβάνουν εκείνοι τα ηνία του τον Απρίλιο του 2013, μετά από σχετική απόφαση του ΕΣΡ. Μετά από μια πολύμηνη διακοπή του προγράμματος λόγω έξωσης από τα παλιά του στούντιο στην Κηφισίας 64 και κάποιες εσωτερικές κόντρες, ο Flash επανέρχεται τον Ιανουάριο του 2015.

 
Η περίοδος της αυτοδιαχείρισης βρίσκει τους εργαζόμενους-μετόχους πλέον, μαζί με κάποιους εξωτερικούς συνεργάτες, να βγάζουν ένα πρόγραμμα λίγων ωρών ως μια προσπάθεια επιστροφής του Flash 96 στην κανονικότητα. Με ποσοστά όμως κάτω της μονάδας στις ακροαματικότητες, καθώς η περιπέτεια με το παλιό ιδιοκτησιακό καθεστώς «έδιωξε» ακόμα και τους τελευταίους πιστούς ακροατές του. Έναν χρόνο μετά ενεργό ρόλο αναλαμβάνει ξανά ο Πάνος Κολιοπάνος, ο οποίος «μπαίνει» στο σταθμό τόσο ως μέτοχος όσο και ως διευθυντής. Το πλήρες ενημερωτικό πρόγραμμα επιστρέφει από τον περασμένο Σεπτέμβριο, εγκαινιάζονται συνεργασίες όπως εκείνη με το toradiofono.gr και δημιουργείται το portal Flash96.gr, ως μια συνέχεια του παλιού Flash.gr.
 
Και σε αυτή την περίπτωση όμως, οι εργαζόμενοι έγιναν οι αδικημένοι της υπόθεσης. Την 1η Φεβρουαρίου με απόφασή τους σταμάτησαν όλες τις εκπομπές του Flash, όντας απλήρωτοι τρεις μήνες και μετά την αθέτηση προθεσμιών πληρωμής από τη νέα διοίκηση. Σήμερα, στους 96.0 μεταδίδεται μόνο μουσική, χωρίς εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Ούτε καν κάποια ανακοίνωση που να ενημερώνει τους ακροατές για το λόγο που ο Flash δεν παίζει ενημερωτικό πρόγραμμα δεν έχουν βγάλει. Πλέον, ο ραδιοσταθμός μπήκε ξανά στον «πάγο», χωρίς προς το παρόν να διαφαίνεται κάποια λύση.