Music

Περισσότεροι από 100 συνθέτες και στιχουργοί εναντίον της ΑΕΠΙ με επιστολή τους στον Τσίπρα

02 Μαρτίου 2017

Περνούν στην αντεπίθεση οι έλληνες δημιουργοί, μέλη της ΑΕΠΙ. Και απευθύνουν έκκληση προς τον πρωθυπουργό (και όχι μόνο) ώστε να δοθεί λύση στο ζήτημα των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Ανακοίνωση -θριαμβευτική!- εξέδωσε από τη μεριά της και η ΑΕΠΙ.  

Να τι γράφουν οι δημιουργοί στην επιστολή τους (μαζί και οι υπογραφές): 

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες δημιουργοί παρακολουθούμε τις καταιγιστικές εξελίξεις σε σχέση με την ΑΕΠΙ οι οποίες ήρθαν στο φως με το πόρισμα της Ernst @ Young, που παραγγέλθηκε  με πρωτοβουλία του Υπουργού Νίκου Ξυδάκη το οποίο και  αποκάλυψε την έκταση της έκνομης διαχείρισης των μετόχων. Μετά τα πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την προκαταρκτική εξέταση που διενεργεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για κακουργηματικές πράξεις, (όπως η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης κ.α.), ήρθε η έφοδος στα γραφεία της ΑΕΠΙ από την οικονομική αστυνομία, η οποία αναμένεται να αποδώσει τους δικούς της καρπούς. 
 
Εκφράζουμε την βαθιά ανησυχία μας για το μέλλον των πνευματικών δικαιωμάτων στην χώρα μας και κάνουμε έκκληση:
***     Προς  τον πρωθυπουργό κο Αλέξη Τσίπρα και την Υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου , να αναλάβουν αμέσως πρωτοβουλία με την τοποθέτηση επιτρόπου κατά τα τραπεζικά πρότυπα με σκοπό την εξυγίανση της ΑΕΠΙ και τον μετασχηματισμό της σε έναν οργανισμό ο οποίος θα ελέγχεται από τους δημιουργούς κάνοντας χρήση της σχετικής κοινοτικής οδηγίας που δίνει αυξημένες αρμοδιότητες στο εποπτικό συμβούλιο.
***     Προς την ελληνική δικαιοσύνη να μεριμνήσει για την ταχύτερη δυνατή απόδοση δικαιοσύνης στον ευαίσθητο και εύθραυστο τομέα της Συλλογικής Διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων
***     Προς τον πολιτικό κόσμο, όπου διαπιστώνουμε μία σύγκλιση  ως προς την διάγνωση και την θεραπεία της παθογένειας της Συλλογικής Διαχείρισης. Καλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων,  να πιέσουν προς κάθε κατεύθυνση και να στηρίξουν τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον διορισμό επιτρόπου και για μια μόνιμη λύση εξυγίανσης και διαφάνειας.  
***     Προς τους χρήστες των τραγουδιών και της μουσικής μας να σεβαστούν τη νομιμότητα και να συνεχίσουν ως οφείλουν να πληρώνουν για την χρήση των έργων ώστε να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και διανομή και να επανέλθει ισορροπία στην αγορά. Υποστηρίζουμε ότι είναι άλλο οι μέτοχοι της ΑΕΠΙ, άλλο εμείς και άλλο η νομιμότητα προς το περιουσιακό μας δικαίωμα. Τιμωρώντας τους Έλληνες δημιουργούς μουσικής και τραγουδιού -που ήδη ζουν πολύ δύσκολα μετά την πλήρη κατάρρευση της δισκογραφίας- δεν επιτυγχάνεται κανενός είδους δικαιοσύνη. Εμείς δεσμευόμαστε πως θα φροντίσουμε σοβαρά και αυστηρά τα του οίκου μας με την συνδρομή της Πολιτείας και της Δικαιοσύνης. Οι χρήστες σεβόμενοι τη νομιμότητα οφείλουν  να συνεχίσουν να πληρώνουν για την χρήση των έργων μας. Αυτό αποτελεί το ελάχιστο αναγκαίο βήμα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να συνεχιστεί αδιατάρακτα η είσπραξη και η διανομή που θα συνδράμουν στην ίδια τη διάσωση και συνέχεια του ελληνικού τραγουδιού και άρα την προστασία της ίδιας μας της γλώσσας.
 
Βρισκόμαστε ανυπεράσπιστοι μέσα σε μια δύσκολη κρίση, ανάμεσα σε πολλαπλά και αντικρουόμενα συμφέροντα, ζητούμε βοήθεια κι ελπίζουμε πως η φωνή μας θα εισακουσθεί.
 
Η ανταπόκριση των δημιουργών στη συλλογή  υπογραφών συνεχίζεται …
Αβατάγγελος Μιχάλης
Αγγελάκας Γιάννης
Αλατάς  Θανάσης 
Ανδρεάδης Θέμης 
Ανδρικάκης  Αντώνης
Αντιπαριώτης Στράτος (Stan)
Αντύπας Νίκος
Βαρδής Γιάννης
Βασιλόπουλος Γιάννης
Γαλάνη  Δήμητρα
Γελασάκης Μιχάλης
Γεωργουλάς Θάνος 
Γιαννακόπουλος  Σεραφείμ
Γκόνης Θοδωρής
Γραμμένος Σπύρος
Δεληβοριάς Φοίβος 
Δημόπουλου Λίνα
Δράκος  Ευστάθιος
Εμμανουηλίδης Αλέξανδρος
Ευαγγελάτος Γεράσιμος 
Ευθυμιάδης  Γιάννης
Ζούδιαρης Νίκος
Θαλασσινός Παντελής
Θεοδώρου Χρήστος
Ιωάννου Κ. Γιάννης
Ιωάννου Οδυσσέας
Καλαντζή Βάγια
Καλατζόπουλος Παναγιώτης
Καλδάρας  Κώστας
Καλλίρης Θάνος
Καλογεράκης  Μιχάλης
Καραδήμος Γιώργος 
Καραμουρατίδης Θέμης
Καρασούλος Παρασκευάς 
Καρούνης Ζαχαρίας
Κατσιγιάννης Ανδρέας
Κικοφέρης  Κοσμάς
Κλιντ  Νικήτας
Κοντοβά Μυρτώ
Κορδέλας Γιώργος 
Κουγιουμτζή Μαρία (κληρονόμος Σ. Κουγιουμτζή)
Κυπουργός Νίκος
Λαμπρίδη  Φωτεινή
Λιάκος  Μηνάς
Λοϊζου Μυρσίνη
Λούκος Σπύρος
Μαθές Γιάννης
Μάλαμας Πέτρος 
Μάλαμας Σωκράτης
Μάνεσης  Σπύρος
Μαριδάκης  Λεωνίδας
Μαρκέλλου Μάρω
Μαχαίρας Βαγγέλης 
Μήτσου Πάρης
Μιτζέλος Αντώνης 
Μουράτογλου Χρυσόστομος
Μπακιρτζής Αργύρης
Μπουρμάς Τακης 
Μυστακίδης Δημήτρης
Μυτακίδης  Μιχάλης (Active member)
Μυτιληναίου  Μαργαρίτα
Μωραῒτης Νίκος
Νεντεβέσης Μάνος
Ξαρχάκος Σταύρος 
Παντελίδης Παντελής (κληρονόμοι)
Παπαδόπουλος Θύμιος
Παπαδόπουλος Χρίστος Γ.
Παπαδοπούλου Μαρία
Παρασκευάκος Σπύρος
Παρίσης  Κώστας
Πασχαλίδης Μίλτος 
Παυλίδης Παύλος
Παυριανός  Γιώργος
Πλατύραχος Νίκος
Πλάτωνος  Λένα
Πλέσσας  Αντώνης 
Πολυκανδριώτης Θανάσης 
Προβής  Στέλιος
Ραμαντάνη  Πένυ
Ρεμπούτσικα Ευανθία
Ρίζος Απόστολος
Ρουμάνη Λήδα
Σαγκρής Μάνος
Σάττι Μαρίνα
Σεβίλογλου Μάκης
Σιόλας Σταύρος
Σουσάμογλου Αντώνης 
Τζάνος Κώστας
Τόνιος Πασχάλης 
Τρανουδάκης Μιχάλης
Τριανταφυλλίδης Κώστας 
Τσαμπόκαλου Γιολάντα  (Active member) 
Τσιτρούδης Χρήστος ( Mr Minimal )
Τσιτσάνη Βικτωρία (κληρονόμος Β. Τσιτσάνη)
Τσιτσάνης Κώστας (κληρονόμος Β. Τσιτσάνη)
Φωτάκη Ελένη
Χαριτοδιπλωμένος Κώστας
Χαρούλης Γιάννης
Χαρσούλα Στεφανία
Χατζηευσταθίου Σταμάτης 
Χατζιδάκις Γιώργος  (κληρονόμος Μ. Χατζιδάκι)
Χριστοδούλου Γιώργης


Ιδού και η ανακοίνωση της ΑΕΠΙ:

 
Η ΑΕΠΙ προχωρά δυναμικά στην επόμενη μέρα της ενισχύοντας με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους και γνώσης αλλά και δημιουργούς  το Διοικητικό της Συμβούλιο  και καταδεικνύοντας έμπρακτα την πρόθεσή της για ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και της οικονομικής της θέσης μέσω της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).
Ειδικότερα, με σημερινή της επιστολή  στον ΟΠΙ,  η ΑΕΠΙ γνωστοποίησε τα εξής: Τις προτάσεις της για τη σύνθεση  του Νέου Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας.  Το νέο ΔΣ  θα οριστεί σε Γενική Συνέλευση της εταιρίας που προγραμματίζεται στις 10 Μαρτίου 2017. Πρόεδρος του ανανεωμένου ΔΣ  θα προταθεί να αναλάβει ο κος Ηλίας Φιλίππου. Ο κ. Φιλίππου είναι διακεκριμένος Έλληνας στιχουργός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (στη Φιλοσοφική και τη Θεολογική Σχολή) και σε πανεπιστήμια εξωτερικού. Τα τελευταία 40 χρόνια έχει συγγράψει στίχους για τους πλέον καταξιωμένους Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ είναι ευρέως αποδεκτός από την κοινότητα των Ελλήνων δημιουργών.
Την προτεινόμενη  5μελή Συντονιστική Επιτροπή,  η οποία θα ξεκινήσει τις εργασίες της την Παρασκευή 10 Μαρτίου και θα παραμείνει εν ενεργεία μέχρι και την ολοκλήρωση της ΑΜΚ που έχει εξαγγείλει η ΑΕΠΙ. Ο ρόλος της επιτροπής θα είναι η έγκριση των πάσης φύσεως δαπανών και εκρροών της εταιρίας.  Οι λεπτομέρειες και ο ακριβής τρόπος λειτουργίας της Συντονιστικής Επιτροπής κοινοποιήθηκαν επίσης αρμοδίως στον ΟΠΙ.
Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΑΕΠΙ έθεσε υπόψη του ΟΠΙ σήμερα και την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΓΕΜΗ αναφορικά με την ΑΜΚ που έχει εξαγγείλει η εταιρία .
Επίσης υπόψη της εποπτεύουσας αρχής τέθηκε και γνωμάτευση της διεθνούς ελεγκτικής εταιρίας «KPMG Σύμβουλοι Α.Ε.». Η γνωμάτευση αυτή συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία της ΑΕΠΙ με στόχο να εξεταστούν αναλυτικά τα θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές της ΑΕΠΙ, ενώ αξιολογήθηκε και αποτιμήθηκε  και το Επιχειρηματικό Σχέδιο της έως το 2020.
Σε ότι αφορά την έγγραφη κατάθεση των απόψεων της ΑΕΠΙ για τα ευρήματα της έκθεσης της ΕΥ αυτές θα υποβληθούν όπως ορίζει η δέουσα διαδικασία,  μετά την λήψη όλων των εγγράφων, που περιέχονται στο διοικητικό φάκελο που έχει καταρτιστεί για το θέμα, η αποστολή του οποίου εκκρεμεί από τον ΟΠΙ. Η σχετική αίτηση για τη χορήγηση του πλήρους διοικητικού φακέλου κατατέθηκε καθώς διαπιστώθηκε – στο πλαίσιο της σχετικής προετοιμασίας - ότι η ΑΕΠΙ έχει γνώση  των εγγράφων που  της έχει αποστείλει ο  ΟΠΙ μόνο μέχρι την 31/8/2015.
Σημειώνεται τέλος ότι η ΑΕΠΙ θα συνεχίσει να ενημερώνει επίσημα και με πράξεις όλους τους ενδιαφερόμενους αναφορικά με τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει και στις οποίες έχει δεσμευτεί με στόχο την ομαλοποίηση της λειτουργίας της αγοράς πνευματικών δικαιωμάτων. 

Στην ίδια κατηγορία