«Δώστε χώρο και στα ερασιτεχνικά ραδιόφωνα, στην ψηφιακή μπάντα»

«Δώστε χώρο και στα ερασιτεχνικά ραδιόφωνα, στην ψηφιακή μπάντα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή τη σταδιακή μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο και τις νέες άδειες, οι ραδιοερασιτέχνες βγαίνουν μπροστά και ζητούν συχνότητες στα DAB+ για τους μη κερδοσκοπικούς σταθμούς.

10 Ιανουαρίου 2018
Τα βασικά τους αιτήματα, σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στη δημόσια διαβούλευση η «Πρωτοβουλία για την Ερασιτεχνική Ραδιοφωνία» είναι:
- Η δημιουργία ξεχωριστής κατηγορίας αδειοδότησης αλλά και η δέσμευση συχνοτήτων για τους ερασιτεχνικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας.
- Η δωρεάν ή με συμβολικό ποσό φιλοξενία στον ψηφιακό πάροχο των ραδιοφωνικών σταθμών που λειτουργούν από μη-κερδοσκοπικούς κοινωνικούς και πολιτιστικούς και πολιτικούς φορείς βάσης.
- Η θεσμοθέτηση ελάχιστης συμβολικής συνεισφοράς στους συλλογικούς φορείς διαχείρισης δικαιωμάτων μουσικής (ΑΕΠΙ, GAIA κτλ).
 
Όπως υποστηρίζουν στο αιτιολογικό τους η ερασιτεχνική ραδιοφωνία, δηλαδή οι σταθμοί 1) σωματείων, 2) αστικών μη κερδοσκοπικών εταιρειών και 3) πανεπιστημίων, προστατεύεται και θεσμοθετείται από το νόμο Βενιζέλου (2328/1995) και το νόμο Ρουσσόπουλου (3592/2007), όχι όμως από το νομοσχέδιο του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής για το ψηφιακό ραδιόφωνο.
Επίσης διατυπώνουν ενστάσεις όσον αφορά την αντιμετώπισή τους από τους φορείς διαχείρισης δικαιωμάτων της μουσικής, καθώς όπως αναφέρουν οι ερασιτέχνες, αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι επαγγελματίες καταβάλλοντας υπέρογκα ποσά για πνευματικά δικαιώματα.