«No Greeks», ξέρετε, δεν ήθελαν και τους Ελληνες κάποτε, τους πετούσαν έξω από τα μαγαζιά τους

«No Greeks», ξέρετε, δεν ήθελαν και τους Ελληνες κάποτε, τους πετούσαν έξω από τα μαγαζιά τους
Ακολουθήστε μας στο Google news

Φαν του κλαρίνου δεν είμαι, το αντίθετο μάλιστα, δεν είναι από τα όργανα που μου αρέσουν, μην σας πω ότι με εκνευρίζει και λίγο. Και ούτε είμαι και ο πρώτος ακροατής του παραδοσιακού ήχου. Αλλά ρε φίλε, χθες το βράδυ στο Gazarte, καθηλώθηκα. Μαθήματα ιστορίας με τους ΤΑΚΙΜ, κάθεσαι, ακούς, μαθαίνεις, συγκινείσαι...

08 Μαρτίου 2018
Κάθε Τετάρτη παρακαλώ, σημειώστε το. Μία παράσταση-αφιέρωμα στη μουσική παράδοση των Ελλήνων μεταναστών στις ΗΠΑ στις αρχές του περασμένου αιώνα, μία παράσταση με τραγούδια, μουσικές, ιστορίες, καρτ-ποστάλ, ξεθωριασμένες φωτογραφίες, έντονο συναίσθημα, θλίψη και νοσταλγία. 
 
«Καφέ-Αμάν Αμέρικα», ένα αληθινό μουσικό έπος του απόδημου Ελληνισμού. Οι ΤΑΚΙΜ είναι ούτως ή άλλως παιχταράδες στα όργανά τους, συμπράττουν τώρα μαζί τους ο ένας και μοναδικός Πετρολούκας Χαλκιάς στο κλαρίνο αλλά και ο Νίκος Τατασόπουλος στο μπουζούκι οπότε, καταλαβαίνετε, μιλάμε πλέον για πανδαισία ήχων και ρυθμών, για την Α Εθνική της παραδοσιακής μουσικής. Πρέπει να δείτε την αποθέωση που γνωρίζει ο «πατριάρχης» του λαϊκού κλαρίνου Πετρολούκας Χαλκιάς, να δείτε το σεβασμό στα μάτια των υπολοίπων μουσικών, πως χαμηλώνουν το βλέμμα τους μπροστά του.

Δυόμιση ώρες κρατάει το πρόγραμμα, 9 και 10 ξεκινάει, 11 και μισή τελειώνει, φεύγεις γεμάτος και ολοκληρωμένος. Τραγουδούν ο Γιάννης Νιάρχος και η Κατερίνα Τζιβίλογλου και στις αφηγήσεις των ιστοριών είναι ο Λάμπρος Λιάβας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια της βραδιάς προβάλλεται πλούσιο αρχειακό υλικό, από τιμοκαταλόγους σε ελληνικά καφενεία της Αμερικής της δεκαετίας του 20 μέχρι προγράμματα σε κέντρα διασκέδασης. Σας λέω, πρόκειται για μία ολοκληρωμένη παράσταση, με σενάριο και σκηνοθεσία, με απίθανες ερμηνείες, με αρχή μέση και τέλος. Θα είναι κρίμα να τη χάσετε. 

 
Το «No Greeks» ήταν μία επιγραφή σε μαγαζιά του Σικάγου, δεν ήθελαν τους Ελληνες μετανάστες, τους πέταγαν έξω με τις κλωτσιές. Να το βλέπουν εδώ οι δικοί μας, οι ηλίθιοι ρατσιστές και εθνικιστές, που έχουν πρόβλημα με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Δεν μιλάω για Χρυσή Αυγή, φασίστες και λοιπές εγκληματικές οργανώσεις, μιλάω βασικά για τους... κανονικούς ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα βασικά. Να μην νομίζουν δηλαδή πως είμαστε ο περιούσιος λαός και σαν εμάς δεν υπάρχει άλλος. «No Greeks» λοιπόν και «No Dogs» θα μπορούσε...  Φταίνε τα σκυλάκια; Οχι φυσικά. Φταίει η Αραμπέλλα; Αν είναι δυνατόν...