Ε, όχι να μας τη λένε και οι καλλιτέχνες επειδή ξαφνικά νομίζουν πως είδαν το φως το αληθινό...

Ε, όχι να μας τη λένε και οι καλλιτέχνες επειδή ξαφνικά νομίζουν πως είδαν το φως το αληθινό...
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οταν ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια μία μεγάλη έρευνα για την ΑΕΠΙ μαζί με την Αντα Ψαρρά στην «Εφ.Συν.» πολλοί ήταν εκείνοι που δεν πίστευαν ότι θα βγει κάποια άκρη. Ήταν τότε που αποκαλύψαμε πως η ΑΕΠΙ μετέφερε την έδρα της εταιρίας στην Κύπρο.

05 Απριλίου 2018
Μία έρευνα που τη συνεχίσαμε σε καθημερινή βάση στην εφημερίδα, τουλάχιστον για ένα δίμηνο. Μας έκαναν πλάκα πως θα εκδώσουμε τόμο έτσι όπως το πάμε (Φάκελλος ΑΕΠΙ). Οσο προχωρούσε η έρευνα όλο και άνοιγαν περισσότερα στόματα. Κάναμε πολλά ραντεβού, κρυφά και φανερά, ήρθε κόσμος που δεν είχε μιλήσει ποτέ να προχωρήσει σε αποκαλύψεις. Αναρωτιόνταν μάλιστα πολλοί πότε θα μας πλησιάσουν και από την τότε ιδιοκτησία της ΑΕΠΙ για «να τα συζητήσουμε λίγο τα πράγματα βρε αδελφέ». Μιλάμε για μία χρόνια κατάσταση, πολλοί έγραφαν για την ΑΕΠΙ επί δεκαετίες αλλά ποτέ δεν έβγαινε τίποτε. 
 
Δέχτηκα πάντως, μια και το αναφέραμε, ένα τηλεφώνημα από τη γραμματέα του Ξανθόπουλου, κάποιο απόγευμα στην εφημερίδα. Ζήτησε εκ μέρους του να κάνουμε ένα ραντεβού. Συμφώνησα και της είπα πως με ενδιαφέρει και συνέντευξη ακόμα, πέραν της off the record συζήτησης. Ευτυχώς ή δυστυχώς δεν προλάβαμε, τρεις μέρες μετά είδε το φως τη δημοσιότητας εκείνο το πόρισμα-καταπέλτης που αποδείκνυε όσα υποψιαζόμασταν για την αμαρτωλή ΑΕΠΙ, όλοι όσοι ασχολούμασταν με το θέμα.
 
Εκτοτε πέρασαν κοντά δύο χρόνια με τα πνευματικά δικαιώματα να δέχονται γερούς κλυδωνισμούς. Φτάσαμε ένα βήμα πριν την καταστροφή, η κρατική επίτροπος που διορίστηκε κάνοντας εξαιρετική δουλειά, ανακάλυπτε διαρκώς πράματα και θάματα. Και ταυτόχρονα προχωρούσε η εισαγγελική έρευνα, φτάσαμε στο σημείο να ασκηθεί ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα, ακόμα και για εγκληματική οργάνωση.
 
Στο μεταξύ οι δημιουργοί διασπάστηκαν. Φτιάχτηκε ένα καινούργιο σωματείο το ΑΣΜΑ 450+, το μόνο που συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, να αποχωρήσει χωρίς δεύτερη συζήτηση η διοίκηση της ΑΕΠΙ. Το πάλαι ποτέ μαχητικό ΜΕΤΡΟΝ νέρωσε το κρασί του, Ναι μεν ήταν εναντίον των Ξανθόπουλων αλλά αναζητούσαν λύση μέσα από την ΑΕΠΙ, μία καταχρεωμένη εταιρία που κατά τη γνώμη πολλών δεν υπήρχε περίπτωση να διασωθεί. Είχαν/έχουν την οπτική τους και είναι απολύτως σεβαστή ακόμα και αν διαφωνούμε. 
 
Ευτυχώς βρέθηκε το... κακό κράτος να διασώσει την κατάσταση αν και δεν είχε κανέναν λόγο για να το κάνει, ούτε και όφελος. Με τροπολογία -καταρχάς- απελευθέρωσε 5 εκατομμύρια ευρώ από τους δεσμευμένους λογαριασμούς της ΑΕΠΙ προκειμένου να πληρωθούν οι δημιουργοί (ακόμα και σε αυτό είχε αντίρρηση το ΜΕΤΡΟΝ, στον τρόπο που θα γινότανε η διανομή). Επίσης, με νέα τροπολογία σύστησε ενδιάμεσο -κρατικό- φορέα ώστε να μη χαθούν τα πνευματικά δικαιώματα, ενδιάμεσος φορέας που θα λειτουργεί μέχρι οι δημιουργοί να συστήσουν τον δικό τους οργανισμό (και όχι για διάστημα περισσότερο από δύο χρόνια). Σημείωση, απαραίτητη, ενδεικτική της τωρινής πολιτικής κατάστασης στο θέμα της ΑΕΠΙ: ήρθε κάποιος στην «Εφ.Συν.» και μας αποκάλυψε κάτι που κωλυσιεργούσε επίτηδες στο υπουργείο Εσωτερικών, από δάχτυλο όπως γνώριζε ο ίδιος της ΑΕΠΙ. Το γράψαμε το πρωί, το ίδιο απόγευμα λύθηκε το ζήτημα με εγκύκλιο (ας είναι καλά ο Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης). 
 
Εσάς σας φαίνεται κρατικοποίηση αυτό; «Κρατικοποίηση» που θα κρατήσει το πολύ δύο χρόνια; Τα ΝΕΑ και ορισμένοι αρθρογράφοι της Καθημερινής που κάνουν αντιπολίτευση για όλα, το βλέπουν ως κρατικοποίηση. Γελούν και τα τσιμέντα. Στον ίδιο ρυθμό και η αντιπολίτευση που δεν ξέρει τι της γίνεται στο θέμα της ΑΕΠΙ και για το οποίο, τόσα χρόνια, δεν έκανε το παραμικρό. Πόσο κρατικοποίηση θεωρείται μία τέτοια απόφαση όταν οι καλλιτέχνες θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους αμέσως μόλις είναι έτοιμοι (ακόμα και σε έναν μήνα!), ελάτε να μου πείτε να τρελαθούμε όλοι μαζί... 
 
Γενικώς αρνηθήκαμε και αρνούμαστε να εμπλακούμε στον εμφύλιο των καλλιτεχνών. Δεν θα το κάνουμε. Και πάντοτε δημοσιεύουμε όλες τις απόψεις και από όλες τις πλευρές. Αλλά όχι και να καταπιούμε αυτό που λέει το ΜΕΤΡΟΝ στην τελευταία ανακοίνωσή του, χωρίς την παραμικρή αιδώ: »Δεν ξεχνούμε όμως και την ενορχηστρωμένη επίθεση όλων των φιλοκυβερνητικών μέσων κατά της ΑΕΠΙ». Σοβαρά; Θέλετε κύριοι να ανοίξουμε την κουβέντα