Στήλες - Σωτήρης Μανιάτης

Αποτυχημένες νοοτροπίες και συντεχνιακές λογικές σε μια ΕΡΤ όμως που μπορεί να ανοίξει δρόμο στη νέα εποχή...

03 Ιουνίου 2018

Τελικά έχει δίκιο ο λαός μας που λέει ότι «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χουί»...

Του Σωτήρη Μανιάτη

Ορισμένες νοοτροπίες δεν αλλάζουν με τίποτα. Προχθές (Παρασκευή 1/6) παρακολούθησα την παρουσίαση της ΕΡΤ για τις -πραγματικά ενδιαφέρουσες- καινοτόμες εφαρμογές, υβριδικές και εικονικής πραγματικότητας, που θα χρησιμοποιήσει κατά τις μεταδόσεις του Μουντιάλ της Ρωσίας (14/6-15/7/2018).

Κατάλαβα αμέσως ότι ορισμένοι δεν μπορούν να αποδεχτούν ότι οι δημοσιογράφοι καταγράφουν γεγονότα που συμβαίνουν στο Ραδιομέγαρο. Καταγράφουν τα κακώς κείμενα χωρίς να «υπηρετούν» παρεούλες, ομαδούλες και πάει λέγοντας. Έχουν συνηθίσει οι ίδιοι να ανήκουν πάντα σε κάποια παρεούλα, σε κάποια ομαδούλα και ό,τι γίνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, ό,τι δεν συμβαδίζει με τη… λογική της δικής τους πλευράς είναι ο «απόλυτος εχθρός».

Ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι ο δημοσιογράφος γράφει κατ’ εντολή όταν θίγει ζητήματα με τα οποία διαφωνούν. Τον… καταγγέλλουν ότι συμβαδίζει με αυτούς που «θέλουν να κάνουν ζημιά στην εταιρεία» και οι οποίοι βρέθηκαν σε θέσεις και πόστα όχι για να πάνε την ΕΡΤ στην επόμενη μέρα αλλά για να την κρατήσουν καθηλωμένη, δεν αγαπούν τη δημόσια τηλεόραση και πάει λέγοντας και κλαίγοντας…

Φαίνεται ότι είναι αδύνατον ορισμένοι να καταλάβουν πως δουλειά των δημοσιογράφων δεν είναι να καλύπτουν τα κακώς κείμενα αλλά να τα αναδεικνύουν. Κι αυτό όχι θέλοντας να κάνουν… ζημιά αλλά επειδή μόνο έτσι μπορεί να διορθωθούν καταστάσεις που κρατούν την ΕΡΤ σε παλιές αποτυχημένες νοοτροπίες και συντεχνιακές λογικές. Με την… τακτική της στρουθοκαμήλου ακόμα και όταν αναγνωρίζουν και εντοπίζουν λάθη και σφάλματα κατά την άποψή τους, έστω και αντίθετης ομαδούλας, δεν τα καταγγέλλουν διότι όπως λένε θεωρούν ότι με αυτόν τρόπο βλάπτουν την εταιρεία. Προτιμούν λοιπόν να χώσουν το κεφάλι βαθιά στην άμμο και να συνεχίσουν τις εσωτερικές έριδες και διαμάχες. Αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή ακριβώς η τακτική μπορεί να οδηγήσει την ΕΡΤ σε επικίνδυνες καταστάσεις ή σε κάθε περίπτωση την κρατά καθηλωμένη.

Κι όμως προχθές ένα τμήμα της ΕΡΤ έδειξε ότι μπορεί η δημόσια τηλεόραση να δείξει το δρόμο για μια νέα οπτικοακουστική εποχή. Και θα είναι κρίμα να χαθεί και πάλι μια ευκαιρία για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση η οποία έδειξε ότι στο εσωτερικό της υπάρχουν σημαντικές δυνάμεις που μπορούν να κάνουν τη διαφορά… 

Στην ίδια κατηγορία