Τα ηνία της «El Pais» για πρώτη φορά στα χέρια μιας γυναίκας

Τα ηνία της «El Pais» για πρώτη φορά στα χέρια μιας γυναίκας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μαζί με τις γυναίκες που είναι πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση της Ισπανίας, για πρώτη φορά –στα 42 χρόνια κυκλοφορίας της- μια γυναίκα αναλαμβάνει και τα ηνία της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδας της χώρας.

08 Ιουνίου 2018

Η «El Pais», που πρόσκειται στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE), ανήκει στον όμιλο «Prisa» και τη δημοσιογράφο Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ. Υπήρξε αναπληρώτρια διευθύντρια της εφημερίδας και τώρα στα 68 της χρόνια αναλαμβάνει τη διεύθυνσή της. Διαδέχεται στη θέση τον Αντόνιο Κάνιο, ο οποίος ήταν διευθυντής της από το 2014. Πρόκειται για μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας η «El Pais» άσκηση αυστηρή κριτική στον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος την ίδια χρονιά ανέλαβε γενικός γραμματέας του PSOE.

Ο διορισμός της Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ στην κορυφή της εφημερίδας εγκρίθηκε από τη σύνταξη που έχει 300 δημοσιογράφους και η ίδια συγκέντρωσε τις προτιμήσεις του 97,2% των συναδέλφων της. Βέβαια όπως εξήγησε εκπρόσωπος του ομίλου ο διορισμός της θα εγκριθεί (αν δεν έχει γίνει ήδη) και από το διοικητικό συμβούλιο της εφημερίδας.

Γεννημένη το 1951 η Σολεδάδ Γκαγιέγο-Ντίαθ άρχισε να δημοσιογραφεί στην «El Pais» λίγο καιρό μετά την ίδρυση της εφημερίδας το 1976. Αρχικά ως πολιτική συντάκτρια ενώ αργότερα μεταπήδησε από την… εσωτερική πολιτική σκηνή στη διεθνή καθώς επέλεξε να γίνει ανταποκρίτρια σε Βρυξέλλες, Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Μπουένος Άιρες.