Στη μνήμη του Άστορ Πιατσόλα

Στη μνήμη του Άστορ Πιατσόλα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με το έργο του έφερε επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο ενσωματώνοντας στοιχεία τζαζ και κλασσικής μουσικής...

04 Ιουλίου 2018

Ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Μεγάλες παραστάσεις», ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα και στη διεύθυνση το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του συνθέτη Άστορ Πιατσόλα (4 Ιουλίου 1992).

Πρόκειται για παραγωγή του 2007 και την παρουσίαση κάνει ο Αλέξης Κωστάλας. Ο Άστορ Πιατσόλα θεωρείται ο σημαντικότερος συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Γεννήθηκε στις 11 Μαρτίου 1921 στο Μαρ ντε Πλάτα της Αργεντινής και πέθανε στις 4 Ιουλίου 1992 στο Μπουένος Άιρες. Οι συνθέσεις του έφεραν επανάσταση στο παραδοσιακό τάνγκο, ενσωματώνοντας σ’ αυτό στοιχεία τζαζ και κλασικής μουσικής και δημιουργώντας έτσι το nuevo tango (νέο τάνγκο).

Στις «Μεγάλες Παραστάσεις», η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου αρχιμουσικού Άντζελο Καβαλάρο, παρουσιάζει τη σύνθεση του Άστορ Πιατσόλα «Oblivion» (Λήθη). Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα τάνγκο του Αργεντίνου συνθέτη, το οποίο γράφτηκε το 1982 στην Ιταλία, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο σάουντρακ της ταινίας «Ερρίκος Δ’» (Henry IV) του Μάρκο Μπελόκιο.
Ο Άστορ Πιατσόλα έδωσε την τελευταία συναυλία του στις 3 Ιουνίου 1990 στην Αθήνα, η οποία ηχογραφήθηκε ζωντανά, με μαέστρο τον αξέχαστο Μάνο Χατζιδάκι και την Oρχήστρα των Χρωμάτων.